Mexico: Coba

20.01.2013 kl. 14:51
Mexico tunnel

En utflykt kom vi iväg på, till Maya-staden Coba som ligger lite in i landet vid en sjö. Den gamla staden har bara delvis grävts fram.

Mexico stela

Måste ju kolla om ryktet stämmer att världen borde ha gått under i december. Men nej, det var bara kalendern som började om på nytt från början. Här en av stentavlorna där datumet 21.12.12 hittas.
 
Mexico cykel

Området är jättestort med en massa småpyramider överväxta av träd. Man får röra sig till fots och med cykel på det arkeologiska området, vi fick åka cykeltaxi. Två smala eller en tjock person per cykel, som kördes av killar som pratade maya-språk sinsemellan. Det var dammigt men doftade också gott i skogen, som parfym i luften.

Mexico pyramid

Efter flera kilometers cykeltur kom vi till höjdpunkten: den stora pyramiden i Coba. Jag säger bara, livsfarligt.

Mexico hjälten

Så här långt vågade jag klättra. Efter den gången i Egypten när snorkelguiden fick simma tillbaka till båten med mig i släptåg för att jag blev så sjösjuk att jag inte fattade vad som var upp eller ner tar jag inga risker på resor.

Mexico brant

Det var inte som att gå upp för en trappa, det var som att klättra uppför ett berg. Så himla brant att man tvingas krypa upp. Vilket lär vara meningen. Respekt inför gudarna.

Mexico cenote

Efter det for vi till en cenote, en grottsjö i närheten. Yucatan-halvön ser ut som en schweizerost, kalkstenen är full av grottor och sjöar. Vattner var kristallklart och underbart svalt.

Mexico byjag

Vi fasade för nästa programpunkt: besök i en by hos en maya-familj. Men byn var en alldeles vanlig by med dammiga gator och skola och tusentals invånare.

Mexico hus

De traditionella husen är byggda av pinnar och har palmtak, men så fort folk får råd bygger de ett betonghus som är mer praktiskt att ha om det råkar bli orkan.

Mexico familj

Familjen vi hälsade på råkade förstås ha ett torgstånd på bakgården med smycken och blusar och träskulpturer. Ni vet hur man brukar ha det. Kändes att man borde köpa ngt. Barnen var jättenyfikna och vilda, sprang omkring överallt.

Mexico blusar

Vi köpte en av de här blusarna och ett armband, blusarna och klänningarna är vackra. Det bor mycket maya-indianer i området.

Mexico mat

Mat till sist i en restaurang vid vägen, mycket gott. Jag blev särskilt förtjust i tomatsalladen man fick överallt, med salladslök och koriander. Det åt jag av varje dag under resan.
Kommentarer (1)
Wow, ser supercoolt ut!
Ida24.01.13 kl. 22:34
Det finns mycket maya-indianer i trakten, och ännu mera mänskor som delvis har indianblod (får man säga så? Låter inte särskilt pk). Kändes verkligen att vi lämnat Europa.
25.01.13 09:59

Kategorier

Senaste kommentarer