2019 - året då jag vill blomstra

Untitled

 

Jag började det nya året med en rejäl nyårsfest i Berghäll och som sig bör, champagne och fyrverkerier uppe på Torkelsbacken. 

Jag måste säga att 2018 har behandlat mig bra. Mina nyårslöften för 2018 var: Komma i form och bli friskare, ha ett vackert och välstädat hem, och göra bra journalistik.

Jag har definitivt gjort framsteg på alla punkter. Jag har klarat mig bra på Yle Östnyland där jag började i slutet på januari, jag har läst Konmari-boken och kommit igång med att rensa hemma, och under sommaren och hösten har jag kommit i bättre form.

Men under vårvintern var det influensa och magsjuka som gällde, och foten som jag skadat 2017 blev försvagad av det. Jag har varit i halvrisigt skick.

 

Untitled

 

Därför ska nyårslöftet för 2019 vara:

Träna mera. 

Bara det.

Det funkar inte för mig att ha en massa andra målsättningar och så träningen ovanpå det! Nu ska huvudfokus vara på att komma i bättre fysisk kondition. 

På Instagram blev jag inspirerad av Pixie Mommie Journals som hade valt som sitt ord för året "flourish" - ja kopierade det rakt av. För blomstra, det vill jag år 2019!

 

 

Jag gjorde en rejäl planera-med-mig-video där man ser mig rita upp januari i min bujo. Jag satte lite väl häftiga mål för månaden, men så är det när man har kameran på sig. Att träna 6 dagar i veckan är mycket!

Men jag tänker ta det enkelt i början och bara gå på gym och simma flera gånger i veckan. Så ser jag sen.

 

Untitled

 

Känns bra att sätta igång eftersom jag hann vila under julen. Det var härligt att fira en vit jul i Esbo med familjen. 

Gott nytt år alla bloggläsare!

Här finns mina tidigare nyårslöften:

Nyårslöften 2018 - Nyårslöften 2017 - Nyårslöften 2016

Nyårslöften 2015 - Nyårslöften 2014Nyårslöften 2013

01.01.2019 kl. 13:09

Jag hade en bulletjournal utan att veta om det

I många år före jag började med bujo hade jag anteckningsböcker med to do-listor, handritad kalender och idélistor. Man kunde säga att jag hade en bujo utan att veta om det!  

Här får ni se några uppslag i en av mina pre-bujon. Jag tar sidorna i den ordning de kommer i häftet.

 

Untitled


På omslaget har jag klistrat in en serie som jag brukade ha ovanför mitt skrivbord på jobbet. Jag jobbade då också med lokalradio, men i Helsingfors. Jag gillar fortfarande den här ankan som får höra att han ska välja sina strider och sedan väljer - alla!  "Får jag gå och strida dem nu".

Häftet är från Moleskine. De tog slut lite för snabbt och slets också snabbt, men var annars bra.

 

Untitled

 

På första sidan har vi mitt namn och vilken månad boken börjar - april 2015.

Och faktiskt, washi! Jag hade då tre washirullar som jag köpt på bokmässan, och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med tejpen.

Ibland ritade jag något på första sidan i mitt häfte, men den här har bara namn och datum. 

 

Untitled

 

Det är fascinerande att se hur mycket här finns som jag också har i min bujo. Som idéer på reportage jag kunde göra, jag har precis samma lista i min bujo nu. 

Men det finns ingen innehållsförteckning i häftet. Allt bara kommer lite hipp som happ. 

 

Untitled

 

Jag hade just lärt mig jobbet som programvärd så jag har skrivit upp hur radiostudion fungerar. Jag var så sällan programvärd att jag ville ha instruktioner framför mig i studion.

Problemet var att jag måste skriva de här samma instruktionerna om och om igen eftersom häftena tog slut så snabbt. Å andra sidan ville jag ha ett litet häfte som var lätt att bära med sig. 

 

Untitled

 

Mera jobbanteckningar. En lista på vilka arbetsuppgifter en viss arbetstur har. Nuförtiden har jag största delen av den här typens anteckningar på datorn. Har också en del till pappers, men inte i bujon utan i ett skilt litet häfte som alltid finns på mitt skrivbord på jobbet. 

Jag har blivit mera rutinerad och det är sällan jag behöver anteckningarna.  Men det händer fortfarande ibland, som den här veckan när jag skulle göra en direktsänd intervju med sändningsbil. Hade senast gjort det på sommaren!

 

Untitled

 

Här ser man en av de största skillnaderna mellan min pre-bujo och min nuvarande bulletjournal. 

Kärnan i bujo-systemet är att man sätter en prick före det man ska göra, gör pricken till ett kors när det är gjort, eller streckar över hela raden om man väljer att inte göra saken.

Men förr  streckade jag över det jag hade gjort. 

Är det någon skillnad egentligen? Hm. På det sättet är bujo bra att man sedan har en prydlig lista på vad man gjort. Medan jag här har svårt att se vad det är jag streckat över.

 

Untitled

 

Det tog en stund innan jag fattade vilken Janne som gett mig feedback. Till slut kom jag på att det var Jan Andersson som är jätteguru! Har dragit alla stora tv-debatter på Yle. Jössus. 

Jag har helt enkelt skrivit dagbok om feedbacken. Och det är ju bra att skriva opp vad han sa. Men idag skulle jag säkert gå ett steg längre och göra en lista på vad jag kan göra vidare. Och skriva snyggare.

Det finns en hel del dagbok i det här häftet. Det har jag fortsatt med i min bujo. Hemma har jag en egentlig dagbok men om jag är ute på stan och sitter på något kafe eller så och vill skriva dagbok en stund så gör jag det i bujon.

 

Untitled

 

Nu närmar vi oss slutet av häftet. Det är många som börjar med kalender framifrån och collections från bakändan av sin bujo. 

I min pre-bujo fanns kalendern längst bak. I det här häftet går kalendern från mars till september.

Varje rad är en vecka, och längst till vänster finns veckans nummer. Så kommer datumen, jag har ritat en låda runt veckoslutets datum. 

Jag började rita kalendern eftersom jag tröttnade på att ha med mig både kalender och anteckningsbok. Så här fick jag allt i ett. 

 

Untitled

 

Det här är den sista sidan i anteckningsboken. Jag visar den i videon, men där ser man inte vad som står här.

Den här kalenderformen var opraktisk. Jag visste aldrig riktigt vart jag skulle skriva in månadens namn, hade jag lite mer en dag rymdes det inte och det blev alltid snett och fult. 

Jag blev jätteglad när jag hittade alla snygga kalenderformat som bujo-folket gör! Tycker den enkla månadsloggen som Ryder Carroll gör är briljant. 

Så här såg det alltså ut före jag började med bujo. Har du haft något eget system för att göra anteckningar?

14.12.2018 kl. 17:31

Mina planer för Nanowrimo och ny bulletjournal

Nuuna M

 

Hurra, jag får inleda november med en ny fräsch anteckningsbok! Mer om hur den ser ut i videon nedan.

Jag ska igen pröva på Nanowrimo, dvs utmaningen att skriva en roman under november månad.

 

 

Den här gången ska jag skriva på en barnbok! Har redan en ivrig publik som väntar på att jag ska skriva ner alla roliga sagor jag hittar på. Mina brorsdöttrar väntar på att få läsa om häxor och trollkarlar.

Jag är bra på att hitta på sagor men dålig på att skriva ner dem. Hoppas på att få alla mina bästa historier på papper under november månad!

Jag heter Fager Dam på Nanowrimo-sajten, om du vill bli min skrivkompis där så ta kontakt!

01.11.2018 kl. 17:55

Hur jag använder min bulletjournal på riktigt!

 

Just nu känns det som att min bulletjournal funkar perfekt. Jag har mycket på gång men de flesta bollarna hålls i luften eftersom jag har allt så bra organiserat i min anteckningsbok!

Men i videon ovan visar jag inte min riktiga bujo fast jag berättar om hur jag använder bujon på riktigt. Helt enkelt för att det mesta jag skriver ner är konfidenciellt eller personligt i någon mån. Ni kanske får veta vilken kosmetolog jag går till i alla fall...

Nedan de senaste månadsuppslagen ur min bulletjournal. Ack så fin och oskyldig septembersidan är före jag tog den i användning. 

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled
30.09.2018 kl. 10:21

Vad jag hatar med bulletjournals!

Nu utmanar jag mig själv genom att göra en video där jag berättar om fenomen kring bulletjournal som gör mig irriterad! Har du också irriterat dig på samma saker?

15.06.2018 kl. 19:51

Hej från Borgåstudion

Untitled

 

Jag har skaffat en ny dator och lyckats logga in på det mesta så det är dags för lite bloggande! 

Vi börjar med en bild från jobbet. Jag är nu reporter och programvärd på Yle Östnyland. Tog den här bilden när jag hade min andra programvärdstur. Jag ska dra morgonsändningen ungefär en morgon i veckan.

 

Untitled

 

Fördelarna med att jobba i Borgå: så här vacker miljö och god glass finns bakom hörnet. Frida som vanligtvis är programvärd men nu ska bli moderskapsledig bjöd på körsbärsglass igår. Inte så illa.

 

Untitled

 

Så här fint var vädret på vår sommarstuga det första veckoslutet i maj, vilket var andra gången vi for dit för i år. 

 

Untitled

 

Jag läser Jaga vatten av Ellen Strömberg, som är mycket bra. Det är sällan som debutanter skriver så - psykologiskt liksom fungerande karaktärer. Jag var tidigare i våras på bokfika med Ellen också, mycket kul att få träffa henne irl. 

 

 

Jag är fortfarande ivrig på att göra videor om min bulletjournal och lär mig hela tiden lite mer om hur youtube funkar. Nu borde jag bara hitta ngt klipp-program till min nya dator, på den gamla hade jag Moviemaker som dög fint till att klippa av början och slutet. Men inget liknande på nya datorn inte!

10.05.2018 kl. 13:06

Min första bulletjournal i storlek A6

 

Jag har bytt till en ny anteckningsbok, den här gången gör jag min bulletjournal i en Nuuna S som är ungefär en A6 det vill säga hälften mindre än jag är van vid.

 

Untitled

 

På framsidan står det WRITE och på baksidan WRONG. Omslaget är i något material som innehåller läder, och det funkar inte så bra ska jag säga. På vintern när det var som torrast liksom krympte det ihop och boken hölls inte mera fast utan omslaget var alldeles vindigt och ihopkrullat.

Därför var jag så glad när jag hittade ett lämpligt läderfodral för  bujon på söndagsmarknaden Rastro i Madrid.

 

Untitled

 

Jag satt fast en pennhållare i läderomslaget. Det blir som ett slags fickor där var jag satt in boken. Jag har ibland till och med haft två anteckningsböcker i fodralet. Det här lilla häftet med räven på har jag använt för att skriva upp grejer som gäller mitt jobb på Yle Östnyland, vilka knappar man ska trycka på i studion och så.

 

Untitled

 

I Madrid köpte jag också en liten Picasso-kalender, det var liksom som ett dragspel inne i ett fodral om ni fattar. Jag klippte i sär de olika månaderna och limmade in dem i bujon för att snabbt få en framtidslogg med månaderna uppritade.

 

Untitled

 

Jag gjorde också en fin framsida för mars månad för jag trodde jag skulle kunna börja använda den här boken i början av mars. Men sedan fick jag influensa och var så mycket sjuk i februari att min förra anteckningsbok tog slut först i mitten av mars.

 

Untitled

 

Och här har vi min omslagssida för april! En av de roliga sakerna med en liten bok är att det känns vettigt att göra såna här omslagssidor, i en A5-bok blir det lite väl stort.

Annat bra med en liten bujo - den är mycket portabel och ryms i alla handväskor.

 

Untitled

 

En dålig sak med Nuunas anteckningsböcker är att antalet prickar på sidorna är sånt att det är svårt att göra en månadslogg enligt den ursprunliga metoden, dvs att man skriver alla dagar i en rad bara. Tror det är typ 56 mellanrum på sidan så det ryms inte hela månaden om du skriver på varannan rad men sen blir det i den här lilla boken för trångt att skriva på varje rad.

Så i april testar jag något jag aldrig gjort förr - att göra månaden med lådor. Tycker det var lite petigt att rita upp, som synes blev måndagen för bred. Men det verkar funka alldeles bra.

 

Untitled

 

Vill du se fler bilder från min nya bulletjournal så kolla in min instagram, har ett konto på namnet Fager Dam där jag huvudsakligen visar min bujo.

31.03.2018 kl. 12:14

Mars månad i min bulletjournal

 

Välkommen att se min första "planera med mig"-video! Första gången jag filmat medan jag ritat uppslag i min bulletjournal. Kom också ihåg att gå med i den finlandssvenska bujo-gruppen om du är intresserad av planering, kalendrar och bulletjournals. Och följ Fager Dam på instagram om du vill se mer av min bulletjournal, kontot fokuserar mest på den!

25.02.2018 kl. 19:08

Sista chansen att shoppa i Muji

26196178_10155499164913143_7699790916836819374_n

 

Idag har jag tagit en tur runt stan och kollat in januari-rean. Muji har en pop up-butik i Helsingfors som stänger om ett par dagar. Det var i praktiken tomt inne i butiken!

Tomma hyllor överallt. Såg ut som en gräshoppssvärm hade shoppat där. Det fanns inte en enda penna med svart bläck kvar, de flesta häftena hade försvunnit, mängder med inredningsgrejer bara puts väck.

 

Untitled

 

Tips för dig som inte ännu besökt Muji - det finns fortfarande mycket washitejp kvar och de är riktigt nice. Jag har använt dem i min bulletjournal bland annat här i kanten av sidan, och på min julsida.

 

Untitled

 

Påminn mig förresten om att jag ska göra en video om bulletjournal i slutet på januari. För då har jag använt bujo i exakt ett år!

08.01.2018 kl. 17:23

Finland 100 och en blå månad i min bulletjournal

Untitled

 

Hur gick det så här att jag inte alls firade Finlands självständighet i år när Finland fyllde 100 år?

Lifvet alltså.

Var på en julfest kvällen före självständighetsdagen, men det var en renodlad julfest.

Dagen efter självständighetsdagen hade jag morgontur, of course, så kunde inte vaka sent.

Och inte gick det ens att ha en mysig hemmakväll med ljus på fönsterbrädet pga fönstren skulle tvättas prick idag och allt framför fönstren skulle tömmas.

Vi har alltså fått nya fönster i vårt hus och idag var det avslutande tvätt.

Så att, det blev som det blev. Men jag firade förstås på mitt sätt, genom att göra ett blått månadsuppslag i min bulletjournal!

 

Untitled

 

Jag var en sväng på en barnfest som ordnades på självständighetsdagen i mina trakter, men det var ärligt talat mest för jobbets skull. Jag var programvärd idag för Yle Hreg och ville prata om den här festen som skapat så mycket diskussion i sociala medier. Det var stor rusning till alpackorna!

07.12.2017 kl. 15:58

400 ord om dagen

Untitled

 

Jag kom upp till 12 203 ord i NaNoWriMo. Känner mig mycket stolt över att jag faktiskt skrev varje dag, även om det vissa dagar blev mycket lite.

Officiellt ska du skriva 50 000 ord under november månad för att ha klarat av NaNoWriMo, men det var helt klart att jag inte skulle hinna med det ovanpå ett heltidsjobb och diverse annat.

Utmaningen handlade för mig om att hitt plats för skrivandet trots en massa annat. Att få in en kvart om dagen för skrivande men ändå hinna med jobb och socialt liv.

Men inte kunde jag ana hur svårt det skulle vara att få ihop ens en kvart om dagen!

Jag hade hela tiden otroligt mycket att göra. Jag jobbade extra en lördag också eftersom västmetron startade då, jag jag jobbar med lokaljournalistik så det var bara att hop to it.

Det hela blev en påminnelse om hur otroligt svårt det är att prioritera här i livet.

Det var skönt att se att det går att hitta tid för egna kreativa projekt, om jag bara tar den tiden.

Men nu, julmys.

03.12.2017 kl. 21:30

Schh, NaNoWriMo!

 

A post shared by Fager Dam (@fagerdam) on

 

 

Så det här hände. Jag anmälde mig spontant till NaNoWriMo, fast jag absolut inte har någon tid att skriva 50 000 ord på en roman under november månad. Satte ett lägre mål i min bullet journal - 20 000 ord - men ärligt talat blir det inte heller av.

Så många på riktigt viktigare saker jag borde fokusera på nu. Men jag behövde en ny hobby. Något att tänka på som inte har med jobb att göra. Och lite omväxling. Tror jag blir mindre aktiv i sociala medier under november månad.

Tänker att om jag får in vanan att skriva bara en kvart om dagen så är det redan något.

Skriver du under NaNoWriMo? Jag heter Fager Dam där. Fick ihop modiga 548 ord idag trots som sagt noll tid för projektet.

 

01.11.2017 kl. 21:10

Därför tycker jag om hösten

Untitled

 

Hösten är min favoritårstid. Till och med regniga dagar som idag tycker jag om, det är härligt att sitta inne och mysa. Här kommer några orsaker varför hösten absolut är den bästa årstiden!

 

Untitled

 

Vädret är fint. Ja kanske inte i november, men september och största delen av oktober är helt den skönaste tiden. Inte för ljust, inte för mörkt, och inte så kallt heller. Förra veckans fredag var det så här fint på vår sommarstuga. Helt stilla och svanar som seglade förbi.

 

Untitled

 

Det är min födelsedag idag! Så varje höst får jag fira lite i början av oktober. I år har jag gratulerats av vänner och släktingar och fått ett fint kort av min guddotter. Sånt blir en glad av.

 

Untitled

 

Svamp! Jag älskar att plocka svamp. Är härligt att vara ute i skogen och fynda bland blåbärsriset. Denna stensopp  tyckte jag var extra vacker.

 

Untitled

 

Jag brukar må bäst på hösten. Något med att det är mörka kvällar så jag sover bra, och jag har samlat energi under sommaren. På bilden syns ett äppel från vårt äppelträd på landet, som brukar ge jättegoda äpplen i slutet av september. Vilket för mig till nästa punkt...

 

Untitled

 

Det är skördetider och går att få bra mat. I torg och butiker säljs färska härliga grönskaer. Och på sommarstugan finns mycket gott, på bilden syns krikon jag plockat.

08.10.2017 kl. 19:23

I min väska - rosa och rosor

Untitled

 

Börjar jobba igen denna vecka och har fixat till mig inför hösten. Har ny frisyr och nya grejer i handväskan. Så det måste firas med ett klassiskt i min väska-inlägg!

Förutom min nya fina rosa iphone har jag en plånbok från Mulberry i precis samma nyans. Hjälp vad snygga de är tillsammans. Dör lite varje gång jag öppnar väskan. Samma rosa nyans finns också i en liten påse jag köpt i Borgå, där har jag sladdar och sånt.

Väskan köpte jag för sju år sedan i Pradas outlet, här finns blogginlägget om det! Bloggar 2010 alltså <3 <3

 

Untitled

 

Håhhå så jag försökte stajla mina bilder och ändå blev det inte alls så rosa vackert som jag inbillade mig! Här med lite krondill som blev över från helgens kräftkalas. Oh well.

Har förresten börjat tvivla på om jag faktiskt köpte rätt modell när jag skaffade ny telefon. Var på publicistseminariet i Hangö förra veckan och fick veta att iphone 7 är helt fel, pga den saknar det vanliga hålet för hörlurar.

Och sen skröt folk om hur de har över hundra mega minne på sina telefoner och jag ba...

 

Untitled

 

--eh jag har visst bara 32 mega minne och kanske det är lite lite....?

Hur som helst, om du alls känner dig som en publicist eller journalist kan jag stort rekommendera seminariet som ordnas av publicistförbundet!  Bland annat finns det en fin tradition som heter "vin vid stenfoten". Och är precis vad det låter som. Vin vid pensionat Thalattas stenfot. Solen tittade fram precis när vi korkade vår vinho verde på fredagen och det var så här fint!

12.09.2017 kl. 20:52

September i min bulletjournal

Untitled

 

Så här ser september ut i min nya bullet journal! Fick en video gjord på den nya bujon, så nu kan jag börja använda den.

Har igen gjort framtsteg med videomakandet - denna gång tog jag fram ett stativ och filmade anteckningsboken uppifrån. Kolla videon om du vill se hurdan veckovy jag gjort för de sista veckorna i augusti!

 

Den finlandssvenska bujogruppen

 

Fager Dam på instagram
22.08.2017 kl. 10:26

Kategorier

Senaste kommentarer