Därför tycker jag om hösten

Untitled

 

Hösten är min favoritårstid. Till och med regniga dagar som idag tycker jag om, det är härligt att sitta inne och mysa. Här kommer några orsaker varför hösten absolut är den bästa årstiden!

 

Untitled

 

Vädret är fint. Ja kanske inte i november, men september och största delen av oktober är helt den skönaste tiden. Inte för ljust, inte för mörkt, och inte så kallt heller. Förra veckans fredag var det så här fint på vår sommarstuga. Helt stilla och svanar som seglade förbi.

 

Untitled

 

Det är min födelsedag idag! Så varje höst får jag fira lite i början av oktober. I år har jag gratulerats av vänner och släktingar och fått ett fint kort av min guddotter. Sånt blir en glad av.

 

Untitled

 

Svamp! Jag älskar att plocka svamp. Är härligt att vara ute i skogen och fynda bland blåbärsriset. Denna stensopp  tyckte jag var extra vacker.

 

Untitled

 

Jag brukar må bäst på hösten. Något med att det är mörka kvällar så jag sover bra, och jag har samlat energi under sommaren. På bilden syns ett äppel från vårt äppelträd på landet, som brukar ge jättegoda äpplen i slutet av september. Vilket för mig till nästa punkt...

 

Untitled

 

Det är skördetider och går att få bra mat. I torg och butiker säljs färska härliga grönskaer. Och på sommarstugan finns mycket gott, på bilden syns krikon jag plockat.

08.10.2017 kl. 19:23

Trädgården börjar ge skörd

Untitled

 

Årets första skörd i vår köksträdgård på stugan var rädisorna. Ingenting smakar så gott som en besk rädisa rakt från landet där en själv dragit upp tusen små ogräs.

27.06.2017 kl. 21:04

Trädgården i skick

Kalvö


I söndags petade jag de första fröna i jorden. Här ska rädiser, persilja, dill och sallat växa.Trädgårdssäsongen 2017 kan alltså börja!

Årets projekt är att försöka få till stånd en kortklippt gräsgång runt hela allt. Så hemskt med högt gräs som hänger över odlingarna.

 

Kalvö

 

Björkarna är som vackrast precis nu. Så här fint är det i en liten björkdunge vid vår stuga.

23.05.2017 kl. 18:42

Den vackra hösten

Untitled

Idag faller vinterns första snö så jag tänkte det skulle vara lämpligt med en bildbomb från september och oktober. Det har varit så otroligt fint väder. Många soliga dagar, bra cykelväder,  flammande lövprakt och krispigt i luften.

 

Untitled

 

I mitten av september jobbade jag några dagar i Ekenäs, där var det sommarväder med 20 grader varmt. Eken på Yles gård är flera hundra år gammal och imponerande stor.

 

Untitled

 

Jag var många septemberveckoslut på sommarstugan i skärgården. Så vackert.

 

Untitled

 

Och så goda äpplen från vårt äppelträd, här har jag bakat dem i ugnen med lite honung och smör.

 

  Untitled

 

Inte det bästa svampåret pga var så torrt, men visst hittade vi ett och annat i skogen.

 

Untitled

 

Pizza med smetana, lök, trattkantareller och parmesan - yum.

 

Untitled

 

Den här lilla stackaren hade flugit mot ett fönster på stugan och inte klarat  smällen.

 

Untitled

 

Alltså, lövprakten. Det här på vägen till jobbet i annars så gråa Böle.

 

Untitled

 

Besökte Högholmens djurpark en söndag med min bror och hans döttrar. Såg tigerungarna som fötts i år, och lodjuret, och en massa annat spännande. Men påfåglarna är vackrast.

 

Untitled

 

En annan söndag åt jag brunsch på Töölönranta - vädret var grått men andra stranden av Tölöviken så här färgglad.

En vacker och varm höst - det är som en helt egen magisk årstid. Men nu är det slut på det, snön faller där ute och jag ska pallra mig till Helsingfors stadsfullmäktige och rapportera om vad som händer där för Yle.

 

02.11.2016 kl. 15:25

Svart trumpetsvamp och syrliga äpplen

Untitled

 

Efter en alldeles för lång paus blev det av att fara till sommarstugan igen. Det regnade hejvilt på lördag kväll, men lite sol hann vi också uppleva. Det är förstås skördetider, jag har plockat plommon, krikon, äpplen och en massa trumpetsvamp. Nu testar jag hur svampen smakar i en risotto!

04.09.2016 kl. 21:31

Lilla sommaren

Untitled

 

Det har varit härligt varmt de senaste dagarna, och jag har haft turen att kunna vara mycket ute. Till och med på jobbet - igår fick jag göra liveradio ute i Helsingfors skärgård (bildbevis).

Årets första besök på sommarstugan gick också hur bra som helst. Jag var nervös inför det, ifjol hade vi en massa problem med en dusch som gått sönder under vintern. Men i år var det mesta okej!

Trädgården fick vi också igång. Jag behärskade mig och sådde bara en rad med bollzucchini. Ska i år odla mindre och hålla bättre reda på ogräset, ifjol blev trädgården alldeles för råddig.

Imorgon ska det bli kallare igen, nåväl, jag har lapat nog med sol för en hel månad.

10.05.2016 kl. 15:36

Namnsdagstårta, motorbåtar och ätliga blommor

Jag har varit på sommaräventyr medan datorn samlat damm hemma, men nu sitter jag igen vid spakarna och ska skämma bort er med en sommarbildbomb från de senaste veckorna.
 

fyravindars4

 

Vi börjar fredagen den 31.7. som också är Helenadagen, det firades med tårta på De Fyra Vindarnas Hus i Hangö. Jag valde Key Lime Pie och det var otroligt läckert, just den rätta balansen av surt och sött.

 

poker4

 

Förra helgen ordnades Hanko Poker Run för tionde gången, jag vandrade omkring i hamnen och tittade på motorbåtarna som deltar i tävlingen.

 

Untitled

 

På lördagen hade vi en perfekt beachdag på Tullstranden. Varmt, soligt, och vi var i lä från vinden. Perfekt. På avstånd kunde vi se Poker Run-båtarna surra iväg mot Kasnäs.

 

poker2

 

På kvällen den 1.8. var vi några som picknickade i Kappellhamnen för att sedan fortsätta kvällen på Hsf. En vansinnigt kul kväll men nästa dag började jag fundera över vilken machokultur det här motorbåtsevenemanget representerar. Mera om det i sista avsnittet av Hangöpodden som kommer ut alldeles snart.

 

Untitled

 

Vi bandade nämligen det sista på Hangöpodden hemma hos Clara så fort vi överlevt Poker Run-baksmällan. Fem avsnitt allt som allt har vi petat ihop den här sommaren.

 

Untitled

 

Från Hangö åkte jag och mamma direkt till vår sommarstuga. I köksträdgården blommade så många växter att jag plockade en ätlig bukett. Jag tyckte det var mycket vitsigt. Brorsdöttrarna var nyfikna och ville smaka. Känner du igen växterna i buketten?

 

Untitled

 

Jag bara måste ta en bild på årets första smörsopp, så god svamp. I skogarna fanns det massvis med kantareller, kan inte komma ihåg när det skulle ha varit så bra kantarellår på holmen.

 

Untitled

 

På vägen mot stan stannade vi till i Fagerviks cafe för kaffe och pizzasnurra. Så oerhört mysig gård att sitta på.

Sommarvädret verkar fortsätta, men jag kan inte fortsätta semestra för nu har jag en hel vecka Morgonöppet i kalendern. Ska vara prick 6 på jobb imorgon. Har inte lyssnat på Morgonöppet en enda gång under semestern och är lite osäker på vad jag hade för lösenord till datorn på Yle. Men det fixar sig säkert! 

09.08.2015 kl. 12:48

Zucchini i kruka

Sophies choice - bara en zucchini ryms i krukan men vilken ska jag välja bort?!?

 

Huset jag bor i här på sommarön ligger en bit från trädgården, som är bredvid min brors hus. Så vi har några kryddplantor planterade i kruka på terrassen dit hjortarna inte vågar gå.

I år testar jag att ha zucchini i kruka, satte två plantor i krukan för jag tänkte de inte skulle må bra av flytten. Men båda mår ju nu prima och jag vet inte vilken jag ska riva bort. Ryms inte båda när de blir större.

Annars - regnvädret gör mig sömnig. Sov en zombie-tupplur idag. Mycket behagligt men går inte precis varje dag att sjunka i djupsömn på eftermiddagen. Eller så är det bara semestern som börjar ta effekt. De första två veckorna hosade jag omkring så mycket att det först nu blir någotslags semesterlugn.

Kom också ihåg att kolla min andra blogg som jag delar med Clara - Hangöpodden, där finns nu fina tips på picknickställen!

08.07.2015 kl. 17:15

Rododendronfrossa

 

Ja så är jag igen i stan och jobbar, idag tog jag bilder i rododendronparken i Norra Haga. Jag har aldrig tidigare varit där, och det var nog fint. Mycket folk också. Tog massor med bilder men dem hinner jag gå igenom först imorgon, tänkte fara tidigt till jobbet så jag får ut artikeln på förmiddagen. 

Och här finns artikeln nu!

09062015

 

Den här bilden tog jag igår på jobbets innergård, var ett hujsigt åskväder som drog in över Böle. 

09.06.2015 kl. 16:26

Första sommardagen

tumblr_no6m738z4H1qedh9lo1_1280

Jag tror det var den första sommardagen idag. Träden har haft knoppar och mössöron ett tag, men idag var det riktiga löv på träden när jag promenerade hem. Och soligt. Och varmt! Hurja 14 grader men kändes som mer. Jag lämnade jackan hemma och fortsatte vidare på ärenden & sushi i bara kavajen. 

11052015

Igår började jag dagen med att plocka den här morsdagsbuketten och duka fram en rejäl morsdagsfrukost. Det var riktigt fint på stugan, och jag lyckades odla en hel del i vår köksträdgård. Fick hjälp av två brorsdöttrar. Den äldsta är fem och kan redan göra riktig nytta om hon får bra instruktioner. Två-åringen går fortfarande grundkursen, jag försöker lära henne att inte trampa i rabatterna. Jag är annars en ganska avslappnad faster, men i trädgården är jag en sträng Tant Grön.

11.05.2015 kl. 19:16

Sköna veckoslutet

 

Hade ett till riktigt skönt veckoslut på stugan. September är så min favoritmånad. Hann med kaffe och äppelpaj på terrassen, bastu med långt slöande på klipporna efteråt, och så den underbara skörden av sallat, persilja, tomater, plommon, morötter och en massa svamp. Smörsopp och brunsopp mest.

15.09.2014 kl. 15:38

Septemberhärligheten

 

Så otroligt fint nu i skärgården. Jag har sovit som en stock och en sten under veckoslutet, allt det här solskenet och all frisk luft gör mig till den sömnigaste i världen. Kämpade för att hålla mig vaken under dagarna för allt roligt man kan göra ett septemberveckoslut när solen skiner. Som att ta roddbåten till en liten öde ö och hänga på klipporna och äta krikon och pistagenötter och plocka bamsestora stensoppar.

 

 

Veckan trädgårdsrapport i ett ord: överflöd. Allt har vuxit till jätteproportioner. Nästa år ska jag förresten odla den vanliga krusbladiga persiljan, den har mera smak än den här slätbladiga som jag har satsat på i år.

 

 

Plockade en massa krikon och passade samtidigt på att beskära träden. Blir svårt att plocka frukterna om träden blir för höga. Riktigt goda är krikonen just nu, undrar om jag borde pröva på att koka sylt eller något på dem.

08.09.2014 kl. 20:23

Hallonens återkomst


Förra veckan var jag på vår sommarstuga i skärgården och allt var så perfekt att jag blev alldeles paff. Jag fick den värsta sortens FOMO, ni vet när man sitter på en underbar strand i underbart väder med små söta barn som plaskar i strandkanten och sen är det liksom inte tillräckligt, jag njuter inte så mycket som jag borde, det suger i magen av tanken på alla möjligheter till sommarnjutning som finns.

Allra finast var nog hallonen. Vi hade i många år så mycket hjortar på ön att de åt upp alla hallonsnår. Men, vet inte om vi ska tacka lodjuret eller det lokala jaktlaget, nu har hallonen repat sig och vi plockade massor massor.
 


Ja och så var det zucchinitider. Och morötterna blev klara. Och ärterna. Och sallad och örter och hela faderullan. Och det var supermåne och syrsor och varmt vatten som vi simmade i tre gånger om dagen och inget mygg och lata eftermiddagar på terrassen OCH jag jobbade på distans dessutom. Googlade och fixade intervjuer med lilla telefonen och det kändes inte särskilt stressigt utan mest bara pepp. Så nu är det officiellt: jag har hunnit med tillräckligt mycket sommar i år.

Så här bra kan man ju inte ha det hela tiden, vad skulle det allt kunna leda till.

12.08.2014 kl. 18:26

Äppelblom och nässelrisotto

 

Hemma igen efter ett veckoslut på stugan. Jag odlade morötter, rödbetor och sallat jag köpt på Tikau men det med ärter får min bror reda ut. Äppelträdet började blomma precis just igår. Puh vad det var hett hela veckoslutet!

Jag hann laga nässelrisotto, den här gången blev det riktigt lyckat. Nässelrisotto gör du på precis samma sätt som sparrisrisotto. Först ska du koka upp nässlorna, fem minuter räcker. Spara kokvattnet. Sedan sätter du igång med risotton som normalt - steker upp lite lök och vitlök, steker riset och häller i en skvätt vitt vin eller vermouth.

Sedan lägger du till nässelvatten, en buljongtärning och de hackade nässlorna. Så fortsätter du som med alla risottorecept, häller i mera hett nässelvatten an efter och lägger till riven ost när det är klart. Vi hade pecorino-ost, det passade jättebra till nässlorna. Vi åt det med rökt braxen vi köpt i fiskbutiken i Sjundeå. Braxen är så gott.

26.05.2014 kl. 11:01

Trädgården är fräst och färdig.

 

Jag har varit några dagar på sommarstugan. Första gången i vår, så allt var ett enda trassel. Massor att göra och maskiner som var sönder och jag kom inte ihåg hur någonting fungerade, den vanliga katastrofen alltså.

Vi kom i alla fall i gång med trädgården och har nya utemöbler. Låter gräsligt med korgmöbler i grå plast men de är riktigt fina. Plus för vädret också. Och några sallader med färska örter hann vi äta mellan arbetspassen.

Och det allra skojigaste: tror vi har ett skrakbo bakom huset. Där finns en gammal tall som spillkråkorna för decennier sedan knattrat in små bon, och idag såg vi en skrake krypa in i tallen. Jag hoppas att få se små skrakungar  flyga ut i sommar!

18.05.2014 kl. 22:11

Kategorier

Senaste kommentarer