2019 - året då jag vill blomstra

Untitled

 

Jag började det nya året med en rejäl nyårsfest i Berghäll och som sig bör, champagne och fyrverkerier uppe på Torkelsbacken. 

Jag måste säga att 2018 har behandlat mig bra. Mina nyårslöften för 2018 var: Komma i form och bli friskare, ha ett vackert och välstädat hem, och göra bra journalistik.

Jag har definitivt gjort framsteg på alla punkter. Jag har klarat mig bra på Yle Östnyland där jag började i slutet på januari, jag har läst Konmari-boken och kommit igång med att rensa hemma, och under sommaren och hösten har jag kommit i bättre form.

Men under vårvintern var det influensa och magsjuka som gällde, och foten som jag skadat 2017 blev försvagad av det. Jag har varit i halvrisigt skick.

 

Untitled

 

Därför ska nyårslöftet för 2019 vara:

Träna mera. 

Bara det.

Det funkar inte för mig att ha en massa andra målsättningar och så träningen ovanpå det! Nu ska huvudfokus vara på att komma i bättre fysisk kondition. 

På Instagram blev jag inspirerad av Pixie Mommie Journals som hade valt som sitt ord för året "flourish" - ja kopierade det rakt av. För blomstra, det vill jag år 2019!

 

 

Jag gjorde en rejäl planera-med-mig-video där man ser mig rita upp januari i min bujo. Jag satte lite väl häftiga mål för månaden, men så är det när man har kameran på sig. Att träna 6 dagar i veckan är mycket!

Men jag tänker ta det enkelt i början och bara gå på gym och simma flera gånger i veckan. Så ser jag sen.

 

Untitled

 

Känns bra att sätta igång eftersom jag hann vila under julen. Det var härligt att fira en vit jul i Esbo med familjen. 

Gott nytt år alla bloggläsare!

Här finns mina tidigare nyårslöften:

Nyårslöften 2018 - Nyårslöften 2017 - Nyårslöften 2016

Nyårslöften 2015 - Nyårslöften 2014Nyårslöften 2013

01.01.2019 kl. 13:09

Finland 100 och en blå månad i min bulletjournal

Untitled

 

Hur gick det så här att jag inte alls firade Finlands självständighet i år när Finland fyllde 100 år?

Lifvet alltså.

Var på en julfest kvällen före självständighetsdagen, men det var en renodlad julfest.

Dagen efter självständighetsdagen hade jag morgontur, of course, så kunde inte vaka sent.

Och inte gick det ens att ha en mysig hemmakväll med ljus på fönsterbrädet pga fönstren skulle tvättas prick idag och allt framför fönstren skulle tömmas.

Vi har alltså fått nya fönster i vårt hus och idag var det avslutande tvätt.

Så att, det blev som det blev. Men jag firade förstås på mitt sätt, genom att göra ett blått månadsuppslag i min bulletjournal!

 

Untitled

 

Jag var en sväng på en barnfest som ordnades på självständighetsdagen i mina trakter, men det var ärligt talat mest för jobbets skull. Jag var programvärd idag för Yle Hreg och ville prata om den här festen som skapat så mycket diskussion i sociala medier. Det var stor rusning till alpackorna!

07.12.2017 kl. 15:58

Mina bästa Hangö-tips!

Untitled

 

Jag har tagit en sväng till Hangö, och tänkte ge er några tips från denna fina sommarstad. Den här bilden är från Smultrongrundet i lördags. Så himla fin kväll. Förbindelsebåten dit kostar två euro, och väl framme går det att kolla på båtar och besöka restaurangen på ön.

 

Untitled

 

Vi satte oss på uteserveringen och åt musslor, så himla gott! Blev lite champagne också eftersom min kompis Clara hade födelsedag.

 

Untitled

 

Clara kunde också tipsa om en strand som heter Ryssholmen - fastän det inte är en holme. Ligger nära Täktom gamla skola och skyddas av en udde mot sydväst. Så det var kavlugnt när vi var där på måndag. Perfekt strandväder! Vattnet var iskallt, men det var ju bara skönt för min stackars småsvullna lilla fot.

 

Untitled

 

Fyra vindars hus är ju en riktig klassiker. Fullt med folk så här års. Åt gäddburgare där på måndag, trots att det var proppat kom maten snabbt och var supergod. Följande dag avnjöt jag en Hangöbakelse på samma plats. Mmm, älskar maräng och grädde så helt i min smak.

Annat gott - Stefans steakhouse som huserar i anrika HSF har supergoda biffar. Men det är också mycket dyrt och man får vänta. Så är ok om man har tid och pengar.

Skiffer som är årets nya krog i hamnen är bra, men lite knäppa pizzor har de nog. Finns en som heter Hangö udd och har enbärssill på sig, det var.. eh gott men kanske en pizza inte ska ha sill på sig.

Jepp jepp, det var mina tips!

Vill ni ha mera tips så går det fortfarande att kolla in Hangöpodden som vi gjorde för ett par år sedan - krogtipsen har blivit lite gamla men strandtipsen gäller fortfarande!

 

26.07.2017 kl. 19:17

Nyåret blir lite annorlunda i år

Jag nämnde visst redan att jag intervjuat folk för Yle Vegas nyårssändning? Nu finns det info om sändningen på webben. Det är alltså jag och Malin Valtonen som ska prata på under nyårsafton. Vi har en massa intressanta gäster och lyssnarna får ringa in, så det kan bli hur fint som helst. Malin är också en härlig typ att jobba med.

Det är duktiga Marcus Rosenlund som tog bilder på oss. Jag hann bli rädd för att sprakastickorna skulle få all skumpa som kommit på min skjorta att börja brinna. Men alla överlevde!

30.12.2016 kl. 15:09

Feministiskt julmys och nyårsintervju

mys

Igår ordnade Schildts & Söderström ett feministiskt julmys. Det bjöds på sallad och paj i mysig belysning. Kugge och Sofia har fastnat på bild här.

 

peppe

 

Peppe talade om bland annat könsfördelning i media. Före bloggeventet intervjuade jag henne för Yle Vegas nyårssändning, som går i radion 19.15-00.30 på nyårsafton. Mer om det efter julen.

Sen måste jag tyvärr gå redan sju för jag hade morgontur idag, synd att jag inte hann bli och prata med alla härliga kvinnor som var på plats!

22.12.2016 kl. 18:00

Fester och vitlackade naglar

Untitled

 

Här kommer lite dagens outfit - jag har varit på dop (jo jag är gudmor nu! Till en liten flicka!) i klänning från Marimekko och sandaler av Terhi Pölkki. Jag har något som påminner om solbränna och det måste jag ju föreviga på bild.

 

Untitled


På torsdagen svängde jag förbi releasefesten för Peppe Öhmans nya bok Livet och patriarkatet. Såg många många bekanta och köpte ett eget ex av boken.

 

Untitled

 

Och så har jag köpt kritvitt nagellack. Känns så fräscht och krispigt mot brunbränd hud.

07.08.2016 kl. 19:45

Bloggträff på The Cock

IMG_0187 liten

Igår kväll var jag på en bloggträff som Ratata ordnade på The Cock. Jag drack en fördrink som liknade risgrynsgröt både till utseende och smak, men var kall. Låter mystiskt men det var gott, onödigt stor var drinken bara så fick lämna den på hälft.

IMG_0201 liten

Framför mig hade jag de här sköna damerna - Mette och Lotta. 

IMG_0195 liten

Jag beställde en halv höna till huvudrätt. Det var ju alldeles för mycket mat på tallriken, vem äter liksom en halv höna på en gång? Men det var otroligt gott så mycket mat slank in i alla fall.

IMG_0207 liten

När en del hade gått gick jag och sitta i det andra bordet, och prataade bland annat med Emzi. En riktigt kul och mysig kväll!

24.09.2015 kl. 18:16

Namnsdagstårta, motorbåtar och ätliga blommor

Jag har varit på sommaräventyr medan datorn samlat damm hemma, men nu sitter jag igen vid spakarna och ska skämma bort er med en sommarbildbomb från de senaste veckorna.
 

fyravindars4

 

Vi börjar fredagen den 31.7. som också är Helenadagen, det firades med tårta på De Fyra Vindarnas Hus i Hangö. Jag valde Key Lime Pie och det var otroligt läckert, just den rätta balansen av surt och sött.

 

poker4

 

Förra helgen ordnades Hanko Poker Run för tionde gången, jag vandrade omkring i hamnen och tittade på motorbåtarna som deltar i tävlingen.

 

Untitled

 

På lördagen hade vi en perfekt beachdag på Tullstranden. Varmt, soligt, och vi var i lä från vinden. Perfekt. På avstånd kunde vi se Poker Run-båtarna surra iväg mot Kasnäs.

 

poker2

 

På kvällen den 1.8. var vi några som picknickade i Kappellhamnen för att sedan fortsätta kvällen på Hsf. En vansinnigt kul kväll men nästa dag började jag fundera över vilken machokultur det här motorbåtsevenemanget representerar. Mera om det i sista avsnittet av Hangöpodden som kommer ut alldeles snart.

 

Untitled

 

Vi bandade nämligen det sista på Hangöpodden hemma hos Clara så fort vi överlevt Poker Run-baksmällan. Fem avsnitt allt som allt har vi petat ihop den här sommaren.

 

Untitled

 

Från Hangö åkte jag och mamma direkt till vår sommarstuga. I köksträdgården blommade så många växter att jag plockade en ätlig bukett. Jag tyckte det var mycket vitsigt. Brorsdöttrarna var nyfikna och ville smaka. Känner du igen växterna i buketten?

 

Untitled

 

Jag bara måste ta en bild på årets första smörsopp, så god svamp. I skogarna fanns det massvis med kantareller, kan inte komma ihåg när det skulle ha varit så bra kantarellår på holmen.

 

Untitled

 

På vägen mot stan stannade vi till i Fagerviks cafe för kaffe och pizzasnurra. Så oerhört mysig gård att sitta på.

Sommarvädret verkar fortsätta, men jag kan inte fortsätta semestra för nu har jag en hel vecka Morgonöppet i kalendern. Ska vara prick 6 på jobb imorgon. Har inte lyssnat på Morgonöppet en enda gång under semestern och är lite osäker på vad jag hade för lösenord till datorn på Yle. Men det fixar sig säkert! 

09.08.2015 kl. 12:48

Provinssi i gult och lila

Faith No More levererade. Yoga. #östermyra #provinssi15 #faithnomore Dagens klädkod #provinssi15 #teamgoldandpurple #provinsrock #greatmindsthinkalike #östermyraDagens program #oldfashionedpenna #teamgoldandpurple #provinssi15 #östermyra

 

Åkte av och an till Provinssi igår. Helt i misstag och pga great minds think alike var jag och min kompis otroligt välmatchade. #teamgoldandpurple rockade loss i lila och gult! Mycket, massor bra musik, bland annat var Tiisu igen otroligt bra live. Och Faith No More skämde bort oss med några av de bästa låtarna från Angel Dust. Och någotslags yogastil bland blommor?!? Hur som haver, bra festare, men nu har jag fått nog av desinficeringsmedel och lera för hela den här sommaren.

28.06.2015 kl. 15:23

Vintageklänning från 40-talet i samma färg som en pepparkaka

280115a<

På veckoslutet fyndade jag denna klänning i Mekkomania. Jag har snöat in mig helt på Elsa Billgrens blogg och vintagetips och bok och blivit smått besatt av hitta det perfekta vintagefyndet, så måste köpa. Men nu räcker det med så här gamla kläder för min del. Torde vara en 40-talare, och jag känner mig så tyngd av ansvaret. Vill inte förstöra genast. Men jo, ska vi nörda ner oss i alla tusen detaljbilder jag instagrammat?

<280115b

Klänningen passar nästan. Överdelen är lite för stor, jag har en liten överkropp jämfört med resten så det här är ett problem jag dras med nästan alltid när jag köper klänningar. Men tycker det blir ganska okej med ett bälte. Klänningen sätts fast med några knäppen i sidan, där var den lite trasig tyvärr. Men det syns knappt.

280115c

På baksidan finns en av alla detaljer som gör att jag skulle datera klänningen till 1940-talet: peplum. På den här bilden syns också klänningens egna bälte som jag inte gillar så mycket. Skippade det när jag använde klänningen på lördag kväll och hade ett guldbälte istället, det löste också problemet med den lite för lösa överdelen.

280115d

Längs med fållen finns de här lönnlöven, som är sydda av samma tyg som klänningen men med den blanka baksidan utåt. Det är förstås inte så spännande med brunt, men å andra sidan är det här en väldigt snygg brun färg. Liksom pepparkaka. Passar mig jättebra.

280115e

Jag tror att det här är rayon, det var visst ett vanligt material på 40-talet. Klänningen är mycket luftig och skön på. Och lyckligtvis går den att tvätta. Fick en yttepytteliten fläck på klänningen som jag tvättade så där lokalt med lite tvålvatten, var livrädd för att något hemskt skulle hända när jag sköljde bort tvålvattnet, men det syntes ingenting till slut.

280115f

Nu kommer vi till nördbildernas nördbild! En illustration på vad det innebär att klänningen är sydd på skrådden eller som det också heter bias cut. Kjolens tyg är alltså på snedden jämfört med överdelen, så här gjorde man för att tyget skulle falla vackert. Elsa Billgren skriver i sin vintageguide att man bara sydde så på 30-talet, men jag skulle säga det här är en 40-tals klänning ändå pga alla andra detaljer som peplum, v-formad urrigning och den bruna färgen. 

280115g

Så till sist en bonusbild som jag inte instagrammat, hur hela feststassen såg ut på lördag! Jag gick då på 7 jauari-balen, en gammal Wiborgs tradition.  Det var mycket skönt att ha en ny klänning efter att ha firat i samma svart klänning i flera år. Men nu ska jag packa undan min pepparkakspärla. Är mycket osäker på om jag ska använda den igen, blir liksom alldeles knäpp av att tänka på vad som händer om någon spiller ett glas rödvin över mig eller om jag trampar igenom fållen - eller nja det händer inte för klänningen är lite för kort. Få se, ska behålla klänningen ett tag i alla fall. 

28.01.2015 kl. 16:18

En snögnistrande julhelg

291214a

Jag har haft en riktigt skaplig julhelg med allt vad det innebär av pepparkakor, het glögg, promenader i snövita Esbolandskap, julklappsböcker och glittrig gran.

 

Årets specialiteter: jag fick fnatt och köpte gröna kulor som aldrig hört till traditionerna i min familj. Jag bara måste få mumsa i mig marmelad.

Och så instagrammade jag all julmat under #helenasjulbord. Varje jultallrik uppifrån. Det blev.... ointressant. Kålrotslåda är inte så roligt på bild. Då är pepparkakor och gröt mycket mer instagramvänliga.
 

291214b 291214c291214d291214e 291214f
29.12.2014 kl. 19:00

En självständighetsdag i kameraförrådet

Självständighetsdag 2014

 

Så här såg det ut när jag och Eva Frantz igår gjorde ett modereferat där vi riktigt synade alla klänningar på slottsbalen. Vi syntes ingalunda i bild, det var våra finska kolleger på andra sidan väggen som hade kamerona på sig. Hela modesändningen gjordes egentligen för den finska sidan, vi bara hakade på med vårt svenskspråkiga referat.

Det här var allra första gången som Yle har haft en webbstream för kläderna. Jag tycker det var en bra ide att samla ihop de klädintresserade framför en skild sändning.

Det är ju så paraoxalt med självständighetsmottagningen. Å ena sidan är det den enda chansen för finländska designers att riktigt visa vad de kan för en stor publik. Men å andra sidan är kläderna och hur gästerna ser ut verkligen inte det viktigaste på festen. 

Sändningen gick förbi i ett huj, jag vet inte när tiden skulle ha gått så fort. Efteråt stannade vi kvar en stund och gjorde en lista med några favoritklänningar. Jag tyckte det var fint att se så många klänningar med mönster.

Sedan tog vi en taxi till Kämp för att skåla för Finlands självständighet och träffa folk som varit på slottet.

Kolla också in intervjun med utrikeskorrespondenten Anna-Lena Lauren och fotografen Niklas Meltio, som vår kollega på slottet Kia Svaetichin gjort.

07.12.2014 kl. 14:16

Supermingel

Kom just hem från Peppes bokrelease som var bildligt och bokstavligen hett. Alla var där, gamla bekanta, kolleger, och en hel del folk jag följt på nätet och beundrat och äntligen fick träffa irl.

Det här gjorde mig gott, att se hur sist och slutligen mänsklig och mysig den här finlandssvenska media- och kultursvängen är.

Jag har haft en massa social angst den senaste tiden. Rädsla för coola människor. Till och med mardrömmar om stela obehagliga mingel. I den senaste mardrömmen hade det blivit inne med vinrött hår vilket gjorde mig alldeles stressad. Jättekonstigt för normalt är jag den som älskar fest och mingel.

Boken vi firade har spätt på min angst, Peppe skriver i "Vackra människor" om personer som är väldigt noga med vad som är cool och inne. Jag förhåller mig så tudelat till det där, å ena sidan är jag en trendnisse och modenörd, och andra sidan värdesätter jag äkta människor över de vackra. Vad det nu se betyder. 

Så det var bra att se att verkligheten är betydligt kivogare än så. Och så var det kul att få gratta Peppe för en underhållande bok med fina beskrivningar av Helsingfors. Så nervigt att läsa en bok av någon man känner lite, spännande och kul.

14.08.2014 kl. 20:41

Flow och Slowdive


På söndag kväll smet jag spontant in på Flow-festivalen, främst för att Slowdive spelade. Jag har återgått till början av 90-talet så där musikmässigt, lyssnar på Ride och Happy Mondays och Stone Roses och just Slowdive. Som hade en fin spelning, hypnotiska mattor av gitarrer och det var synd att jag hade en så himla tidig väckning att jag inte kunde stanna till slutet.

Nedan också min outfit, som är verkligt 90-tal. Jag hade totalt glömt att jag ägde en Nine Inch Nails-tischa! Städade hos min mamma för ett tag sedan och hittade min t-skjorts-samling. Rörande. Roande. En hel liten hög med 90-tal tryckt på mjuk trikå. Prag. Världsutställningen i Sevilla. The Cure. Leningrad Cowboys och Röda arméns kör på Senatstorget. Dem ska jag nu använda och/eller göra mig av med, har fått nog av prilliga samlingar.
 

12.08.2014 kl. 11:09

Midsommar vid havet


Har just kommit hem från midsommarfirande i Hangö hos Clara. Vi är båda sådana accessoarnördar, kolla vilka skönheter hon tog med ut i sommarnatten. 

 


Riina var också på plats och maten så där mumsigt god. 

 


Igår kväll hann vi äta på Smultrongrundet, den här efterrätten med mascarpone var underbar. Och så blev jag lite till mig över att midsommarens nagellack matchade mitt favoritöl.

Annars härligt veckoslut men uj vad det var kallt. Tio grader är det visst där ute just nu. Insert gråtande emoji.

22.06.2014 kl. 19:41

Kategorier

Senaste kommentarer