Går det att starta om karriären efter 40?

18.12.2016 kl. 15:04
Untitled

 

Jag håller på att återhämta mig från en riktigt seg och hemsk förkylning. Har den här veckan hunnit bli rejält uttråkad och funderat på alldeles för många dystra saker. För att lite lätta på hjärtat tänker jag berätta vilka två saker som bekymrar mig mest just nu.

 

Bekymmer nr 1: Hur få en brokig jobbhistoria att se ut som en karriär?

Är det för sent för mig att någonsin bli fastanställd? Jag har inte varit någon stor framgång i yrkeslivet, och jag är rädd att det aldrig går att vända på skutan. De senaste åren har jag klarat mig bra på Yle, men har hela tiden haft korta kontrakt eller timanställning.

Före det så jobbade jag i många år på min mammas företag och höll samtidigt på med egna frilansjobb. Den här tiden känns problematisk för mig, jag vet inte hur jag ska skriva om det i mitt CV och på Linkedin. Dels så ser det inte så bra ut att jobba för sin mamma, dels så är det svårt att skriva in enstaka frilansjobb i ett CV.

Ja ja, fastanställning är inte allt här i livet, och det går säkert att skriva om mitt CV så den ser bättre ut. Det borde gå att fixa. Men hittills har jag inte varit speciellt bra på att fixa saken! De senaste arbetsintervjuerna jag varit på har inte gått speciellt bra, jag har varit flummig och osäker.

Jag skulle så behöva utomstående hjälp men vet inte var man får tag på sådan hjälp. Kanske jag borde ringa runt till rekryteringsfirmor och fråga om de har konsulter som kan gå igenom ens CV och jobbhistoria, fast jag är rädd för att de sedan bara skrämmer upp mig ännu mera.

Det största problemet är kanske inte min jobbhistoria i sig, utan snarare det att jag är så nervös för hela processen med att söka jobb. Och ta nu sen och bota din nervositet alldeles själv utan någon hjälp.

 

Bekymmer nr 2: Går det att hitta nya vänner i vuxen ålder?

De senaste åren har antalet bekanta och halvbekanta i mitt liv ökat med fart. Samtidigt har jag väldigt få riktiga vänner som jag kan lita på. Ibland försöker jag få bekanta med på kaffe eller ordna fest eller något, och så blir det av att gå på en brunch eller en kaffedejt. Men sen har jag igen för mycket jobb, och blir förkyld, och så går det veckor då jag inte hinner se någon.

Jag har svårt att hitta tid och energi att orka vara social, samtidigt som jag önskar jag hade mera nära vänner. Vet inte alls hur detta ska lösa sig.

 

Så, det var mina huvudsakliga bekymmer. Nu hoppas jag verkligen att den här förkylningen skulle ge med sig. Allt ser mycket ljusare ut när en är frisk och orkar göra saker. Men idag ska jag ännu ta det lugnt, se på lite serier från datorn och äta en god pasta eller något.

Kommentarer (4)
Ja, jag kan skriva under allt det där du säger, det är en jäkla osäkerhet man går omkring med, om man - liksom du o jag tycks ha gjort - har snuttjobbat i princip hela sitt liv. Lägg till lite olika uppgifter från olika branscher ännu och råddigoggan är ett faktum. Sen tycks det bli bara svårare för en också, ju längre man går arbetslös, att komma över den där psykiska ribban och känna sig som sig själv när man går på intervjuer och grejer. (Men jag tror nu ändå inte att du kommer att ha några större problem, fastanställning eller inte:)

Och det där med vänner, det har jag också funderat på. Det verkar ju som om de flesta verkar sakna riktiga, nära vänner, eller? Har folk sådana nu längre? Vad är det som har hänt? För jag kan också minnas sådana där otvungna relationer med människor man bara bondade med, utan och innan. Nuförtiden är det både svårt att lära känna mänskor, känns som att de flesta håller upp nåt slags fasad, och så är jag själv också dålig på att både upprätthålla och skapa nya relationer! Det är ju inte någo bättre! Dilemma.
ponks19.12.16 kl. 00:18
Jag lider av nåtslags frilans-osäkerhet, tycker jag är sämre om jag frilansar och är en bättre och finare mänska om jag har månadskontrakt... vilket är helt dumt. Vet inte ens hur jag fått för mig något sånt.
19.12.16 20:02
Jag såg att du fått ett tips om en karriärcoach och det kanske kunde vara nåt? Ibland behövs ett yttre perspektiv på det man gör. Oberoende tycker jag inte att det är för sent att starta om vid 40. Alltså verkligen inte!
Kugge19.12.16 kl. 13:03
Jo ett yttre perspektiv skulle vara så bra. Jag har haft svårt att komma på var man hittar nån med rätt perspektiv. En gång försökte jag prata med någon coach på arbetsförmedlingen men hon visste ingenting. Försökte prata om jobb-bekymmer med min psykolog när jag gick i terapi - hon visste faktiskt ingenting. Vännerna är antingen i annan bransch = vet ingenting, eller i samma bransch men söker exakt samma jobb och det är också känsligt! Så konsult på någon rekryteringsfirman kanske skulle vara lösningen....
19.12.16 20:05
Absolut inte för sent! Vänt jobbet på din mammas företag till en fördel, jag skulle i alla fall se det som en mycket fördelaktig anställning värd att skryta lite extra mycket om. :) i mina ögon har du haft en bra början på din karriär, som bara kan bli bättre med åren. Jag fick mitt jobb genom att tillämpa attraktionslagen i mitt liv, värt att testa i alla fall. Lycka till!
Elin19.12.16 kl. 14:48
Jo måste jobba på det där med hur jag berättar om mina tidigare jobb. Behöver säkert lite utomstående hjälp med det också, tycker jag kör fast när jag funderar för mig själv.
19.12.16 20:06
Alltså det där med att flumma på arbetsintervjuer känner jag så bra igen. Ibland ännu på en finska efter att jag tappat självförtroende så att det blivit riktigt konstigt. Underligt egentligen att jobbsökarprocessen väcker så mycket ångest hos så många och också hos mig - borde ju bara vara spännande. Spännande på ett positivt, nyfiket sett. Tror en orsak är negativa erfarenheter. Det finns tyvärr så många dåligt förberedda arbetsintervjuare där ute som gör situationen jobbigare än vad den borde vara.

Du har ju för tusan jobbat hela tiden, det är inte så lite det! Och ny karriär efter 40 år tänker jag också mig, kanske också efter 60 år ifall jag ännu orkar:)
Anne L20.12.16 kl. 16:02
Ja det borde ju vara spännande! Men de negativa erfarenheterna stannar tyvärr kvar och spökar. T.ex. skickades jag en gång på psykologiska test till nån firma som var helt oproffsig. De satt mig och göra verbalt intelligenstest på finska fast jag sa att svenska är mitt modersmål, och sen när jag klagade på det så skrev de ett utlåtande om vilken besvärlig och egensinnig person jag är... helt galet! Min karriär efter 60 har jag redan stakat ut. Då ska jag göra matprogram i Italien. Jag dricker vin på nån strand medan jag steker fiskar och sen intervjuar jag Luigi om hur man ska krydda musselpasta. Det blir hur bra som helst.
20.12.16 19:32

Kategorier

Senaste kommentarer

Juni 2017

När du inte kan läsa din egen handstilNu finns den finlandssvenska bujogruppen

Maj 2017

Juni i min bulletjournalTrädgården i skickFor fashions sakeVlogg: genomgång av min första bulletjournal

April 2017

Maj månads bulletjournalJag gör Borgå osäkertNär planeringen går fel

Mars 2017

Min våruniform - gult och rosaTvå veckor på ett uppslag och fashion som får täcka misstag i min bujoStreet Style från modeveckan i MilanoMin bulletjournal en månad senare - smått förälskad och alldeles för effektivHBO-tips: Feud och GirlsKort rapport från modeveckan i Milano

Februari 2017

Sweetie darling, det är Ratatas instagram!Poddfest och den duktiga flickans revanschI min väska - blått, grönt och björkfärgatMin första textilkonstfie på DesignmuséetSå dekorerade jag min bulletjournalJag träffade Sandra Beijer!

Januari 2017

Jag startade en bulletjournal och undrade om jag gått med i en sektSommarväskan på prov i Gran Canarias solGran Canaria och ArguineguinKusama och prickarnaNyårslöftet - för ett roligare 2017!

December 2016

Nyåret blir lite annorlunda i årNågra vårnyheter på väskfrontenFeministiskt julmys och nyårsintervjuGår det att starta om karriären efter 40?Den stora insiktenJulpyntet står framme

November 2016

Perfekta filmer att se samtidigt som The CrownBra saker - Gilmore Girls och rolig postDen vackra hösten

September 2016

Svart trumpetsvamp och syrliga äpplen

Augusti 2016

Hurra för tantväskanFester och vitlackade naglarSista sommarnjutningen

Juli 2016

Mitt sommarlov