Tankar om poddar och radions framtid

27.04.2016 kl. 09:56

Jag lägger nu sista handen vid poddpiloten som jag gör för Yle nu, det är 20 minuter om språk jag producerat. Kan vara att det bara försvinner och aldrig hörs av någon, kan vara det blir en hel serie. Vem vet.

Jag tänker mest på det långa spelet. Det skulle vara härligt att kunna jobba med poddar på allvar, bara göra inget annat än att producera superskärpta och viktiga poddar som är lärorika och trevliga att lyssna på.

Men hur får jag det jobbet? Det tråkiga med att försöka klara sig i den finlandssvenska mediebranschen är att allt är så fruktansvärt litet, få arbetsgivare och få sätt att få finansiering.

Jag vill inte göra podd på fritiden. Okej kanske på skämt nån enstaka grej, men helt klart börjar poddandet kännas som något jag hellre gör som ett riktigt jobb. Jag är så pass ambitiös, har så höga mål att det bara är frustrerande att försöka podda med en kompis.

För tre år sedan när jag först på allvar började tänka på att podda trodde jag det var ungefär som att blogga - något lite spontant och kul man gör med en kompis och så kommer det maaassor med lyssnare.

Jag ler när jag tänker på det, på riktigt är det just tvärtom - utmanande att få till ett bra innehåll och bra ljud, och svårt att få tillräckligt med lyssnare.

Men jag tror absolut det finns en stor framtid i poddar. Att mycket som idag går i radio - radiodokumentärer till exempel, egentligen funkar bättre som poddinnehåll. Hur jag ska komma igång att jobba med sånt är sen en annan historia.

Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Ta och grunda en finländsk Acast.
Peppe27.04.16 kl. 17:59
Jag har hört om Acast men vet egentligen inte exakt vad det är - tydligen borde jag läsa på en hel del!
01.05.16 20:08
Spännande! Hoppas idén går igenom. Finns alla förutsättningar nu då podden börjar vara det nya svarta även här i vårt långsamma land. :)
Hannah27.04.16 kl. 22:01
Det är bra att Yle börjat ta poddar på allvar. Gör att det känns motiverande att fundera på poddidéer!
01.05.16 20:10
Man måste säkert grunda sig ett poddproduktionsbolag.
Jag vill också podda, men jag har inga goda idéer :D sen när jag kläcker en, så.
Julie29.04.16 kl. 15:03
Jag skulle gärna lyssna på en podd av dig!
01.05.16 20:10

Kategorier

Senaste kommentarer