Femtio nyanser av urk

10.02.2015 kl. 16:18

 

Har idag varit hemma med världens tristaste förkylning, den har hasat sig långsamt fram från ont i halsen till en lätt feber som gör att jag inte orkar med så mycket men samtidigt är vansinnigt uttråkad. Tänkte chansa och ta mig till jobbet imorgon. Orkar inte se hur många dåliga filmer som helst (jag är så himla duktig att jag inte slösar favoritserierna på sjukdagar utan tröskar mig igenom dvd-hyllans bortglömda vråar).

Men på tal om feber och dåliga filmer. 

Mitt livs obehagligaste läsupplevelse.

För två år sedan fick jag någon bobba när vi var på semester i Mexiko, och jag låg med illamående och feber i hotellsängen och tröskade mig - pliktskyldiga jag - igenom Fifty Shades of Grey. Som nu har blivit film.

Jag hade hittat boken i hotellets bokvagn, ni vet en sån där man byter böcker, och tyckte det skulle vara en bra grej att läsa årets it-bok som alla snackade om.  

Men den var hemsk. På så många sätt. Och allt, mina svettiga lakan, den unkna hotellmaten, alla direkt gynekologiska sexbeskrivningar i boken blev till en enda mardröm.

Några saker som slog mig med boken då: hur besatt av kontroll boken är. Att Christian Grey är väldigt, väldigt noga med preventivmedel. 

Och med att kontrollera huvudpersonen. 

Så läskigt. Att vilja äga och kontrollera andra människor är inte bra. Vad skriver jag? Inte bra? Fel fel fel och ett expresståg mot familjevåld.

Sen kunde jag gå in på om boken ger en korrekt bild av sadomasokism (nå inte den bra sorten i alla fall) och hela grejen med en underdånig kvinna (1600-talet ringde och ville ha sin kvinnosyn tillbaka) och kanske länka hit eller hit. 

Summa summarum. Gå  inte och se filmen. 

Kommentarer (1)
Luuletko, että aikuiset ihmiset, joille nuo kirjat ja elokuva on tarkoitettu, eivät tajua, että kyseessä on fiktio eikä mikään oppimateriaali?
Anonymous10.02.15 kl. 23:45
Kyllä tiedän että on fiktiota ja monet fiksut lukijat pystyvät varmaan erottamaan omasta elämästään :) mutta toisaalta monet elävät suhteissa jossa valtasuhteet ovat vinksallaan ja tällainen kirjallisuus vahvistaa käsitystä että asia on ok. Myös fiktiolla voi olla tärkeä vaikutus esim. suhtautumiseen perheväkivaltaan. Jos tämä blogikirjoitus, jonka räpystelin flunssaisena ei avannut asiaa niin kannattaa tsekata linkkejä lopussa, sieltä löytyy fiksumpaa tekstiä :)
11.02.15 10:44

Kategorier

Senaste kommentarer