Media får inte kasta bort barnet med badvattnet

29.10.2014 kl. 21:25

Jag blev nedslagen av att läsa insändarsidorna i Hbl idag, två sidor med insändare om journalistik och KSF Media där alla mest bara talade förbi varandra.

Det är helt klart att dagens media, allt från tidningar till tv, måste lägga om sin verksamhet. Allt mer sker på nätet och mobilen, det är tv on demand och webbartiklar som sprids i sociala medier, ja ni vet. Det går inte att ignorera och fortsätta som förut utan man måste anpassa sig på något sätt.

Men det är viktigt att inte kasta bort barnet med barnvattnet.

Allt det här handlar om att formen förändras. Och diskussionen borde handla om vilket innehåll som behövs i den nya formen. Och där har jag märkt att många helt enkelt inte vet vad journalistik är.

Det här med att prata om att jaa innehåll det får vi gratis på the interwebz - det låter i mina öron  som när folk säger att modern konst, det är ju så enkelt, min femåring kan också kludda så där.

Jag hinner verkligen inte i ett snabbt ihopsvarvat blogginlägg förklara vad jag tycker det viktiga innehållet är. Vilket på sätt och vis är poängen.

Det finns en massa info på nätet. Massor. Men mycket av det har en agenda.  Eller så är det i en sån form att ingen normal mänska orkar läsa det. Till exempel har statistikcentralen en massa intressanta siffror på befolkningsutveckling och bostadspriser etc på nätet. Men det är ett sjujäkla jobb att sammanställa det i en lättbegriplig och intressant form.

Ja, det var bara ett litet exempel, jag har ju använt några år av mitt liv på att studera journalistik med allt vad det innebär av objektivitet och etik så det pressas inte så där bara in i ett blogginlägg.

Men alltså. Det borde vi prata om. Vad är journalistikens kärna. Det där viktiga som vi behöver för att upprätthålla en demokrati. Som inte får glömmas bort när vi snackar webbvideon och antal delningar på Facebook.

 

Kategorier

Senaste kommentarer