Bloggreklam och journalistik och Obs debatt

03.10.2014 kl. 17:59
031014 gul 031014 rot

 

Slöttittade igår på Obs debatt (och beslöt mig för att inte twittra, och twittrade i alla fall, som man gör) och undrade vad det var tänkt att Malenami skulle representera.

För den som bott under en sten, har Malenami en väldigt bra lifestyleblogg och hon hör till dem som också tjänar pengar på att blogga. Men varför frågade programledaren Malenami om hon är en journalist? Det är väl självklart att Malena Björndahl inte är en journalist. Och inte har lösningen på hur man tjänar pengar på journalistik.

Det lifestylebloggarna tjänar pengar på är advertorials. Sponsorerade inlägg. Ni vet, förr var det något skämmigt. Man öppnade en damtidning, lockades av en rubrik, såg den finstilta texten "det här är reklam", konstaterade att det var tråkigt skriven produktinformation och vände blad.

Bloggarna har lyckats med att göra advertorials folk verkligen vill läsa. Lockande inlägg som är ljuvliga, roliga, personliga och välskrivna. Och åtminstone mig som läsare stör det inte nämnvärt att det är reklam, så länge det är tydligt utskrivet. Och inlägget bra gjort.

För det är förstås en konst att blogga om smycken och smink och klädmärken på ett sådant sätt att det både är roligt att läsa och bra reklam.

Men det har liksom ingenting att göra med journalistik.

Om man tänker på den finlandssvenska kulturen i en vid bemärkelse så är det bra att vi har finlandssvenska bloggare som tjänar på sitt jobb. Att det finns finlandssvenska röster bland lifestylebloggarna.

Men om vi funderar på journalistikens framtid, så där snävare, alltså nyhetsjournalistik, granskande och grävande journalistik, journalisterna som ska hålla kolla på makthavare, så måste vi se åt något annat håll.

Vilket för mig till det jag lite twittrade om igår. Varför är dagstidningarna så usla på att göra det lätt för konsumenten att betala för deras innehåll på nätet? Varför? Jag förstår inte.

Jag skulle ha fått läsa Kauppalehti gratis på nätet en månad men lät bli för de ville ha ett lösenord med både stora bokstäver, siffror och specialtecken. Och när Peppe skrivit en kolumn i VN för en tid sen var det visserligen gratis men man måste skriva ner hela sitt livs historia i ett formulär för att få läsa.

Gör det lätt att betala och logga in. Bjud in läsarna! Få dem att känna sig välkomna. Kanske inte hela lösningen på tidningarnas dilemma men my god det skulle hjälpa.

 

Kommentarer (1)
Jag hann inte titta med hörde att Malenami skulle delta och höjde på ögonbrynen precisi som du när hon presenterades som journalist. Kanske hon är det till utbildningen tänkte jag och funderade inte mer på det. Jävligt bra att du tar upp svårigheterna med att ta del av dagstidningar på nätet. Det är jätteviktigt att det ska vara smidigt. Jag hade lite samma dilemma med HS och gav upp. Too much work. Kan inte föreställa mig att en massa fjortisar orkar sitta och fylla i dittan och dattan för att kunna läsa.
Helena S07.10.14 kl. 09:11
Nä det är lustigt att det så helt bygger nu på stora tunga prenumerationer. När det är väldigt ofta så att jag vill läsa en artikel för att någon länkat till den. Och så är där en betalmur som är så krånglig att klättra över att det tar mer tid än vad det skulle ta att läsa artikeln.
07.10.14 11:32

Kategorier

Senaste kommentarer