The Wolf of Wall Street

01.02.2014 kl. 13:11

Vilken märklig film. När den var slut och Martin Scorseses namn steg upp på duken kom jag på att den kanske är tänkt att vara Goodfellas på Wall Street. Men det blir så märkligt.

I mafiafilmen Goodfellas ser vi hur Henry Hill lever sin version av lyxlirarliv (som är mycket anspråkslöst jämfört med vräkigheterna i Wolf of Wall Street, vi talar om hus i förorten versus villa i Hamptons + yacht + villa i förorten). Men vi ser också offren. Finns mängder av brutalt våld i Goodfellas.

Så ser du Goodfellas är det lätt att se var de moraliska prioriteterna ligger. Du fick njuta en stund av de roliga sidorna i mafialivet (att gå in på fin nattklubb bakvägen i sidenkostym och sitta längst fram) men såg också nackdelarna. Gravarna som grävs, fängelsestraffen, ett nesligt slut för Henry Hill.

Men Wolf of Wall Street. Där nämns det i någon bisats att aktierna huvudpersonen Jordan Belfort säljer är lite eh, riskfyllda. Och kanske någon gjorde en dålig investering. Och jo hoppsan lite skatter glömde de betala. Men vi får aldrig se kunderna som förlorat pengar.

Istället är det en oändlig historia om excesser, om knark och horor och strippor och gigantiska fester. Och det är underhållande men samtidigt så.... mycket samma sak. Och vilken konstig valpaktig humor. Ha ha vad skoj att han dragit så många lugnande att han dreglar.

Det kommer aldrig någon ordentlig motvikt. Det bara maler på i samma stil. Till och med när Belfort får sitt straff skrattas det bort, det verkar inte så farligt. Och kvinnosynen. Vi ska inte ens tala om det. De några kvinnorna som inte är strippor, fruar eller prostituerade, som jobbar för Belfort, skrattar lite överseende när han drar sexistiska skämt. Och försöker vara ännu hårdare själv. 

Det enda som är intressant med filmen är vad den kan säga om konsten att sälja. Kanske den handlade om det? Att sälja en livsstil. Tyvärr tror jag det finns en stor publik som sväljer den här filmen hel. Som säger "yeah, jag vill bli Jordan Belfort också".  Samma typer som vill vara Gordon Gekko. Mycket märkligt. Det här är som American Psycho utan morden. En lektion i hur du blir en psykopat. 

Ja en till sak. Jonah Hill som andremannen Donnie Azoff är helt lysande. En småfet totalt självupptagen liten skit i pastellfärgade kläder. Som samtidigt är det roligaste jag sett på länge. En film med honom och någon motvikt, en ordentlig konflikt mellan hans cynism och ett samvete, det hade jag gärna sett.

Kommentarer (7)
Så skönt att läsa om nån som inte gillat den här filmen! Var och såg den på bio med en kompis utan att ha sett trailern först, efter två timmar orkade vi inte mera utan gick ut. Jag antar att det är meningen att man ska tycka att Belfort är ett svin och därmed också förkasta hans syn på kvinnor och livet överlag, men ändå skriver folk att de känt sig inspirerade av filmen och funnit den underhållande (mig gjorde den uttråkad, frustrerad och emellanåt förbannad då det tex. blev tal om kvinnors "buskar"). Nu har jag inte orkat sett slutet ännu men just det där att offren aldrig visas och att Belfort slipper så lätt undan stör mig, tex. i American Psycho och liknande filmer så blir det ju som du säger väldigt tydligt att huvudkaraktären är en psykopat och verkligen ingen att leva upp till...

På ett sätt förstår jag att de velat visa Belforts liv på ett sanningsenligt sätt med allt vad det innebär (tänker mest på den ruttna kvinnosynen), men då det maler på i över två timmar så måste det ju ändå vara tänkt att ses som nån slags underhållning? Redan de första 5-10 minuterna räckte nog ganska bra för att beskriva hans karaktär då han visar upp bil, hus och troféfru (heter det så?). Sen hade det ju funnits utrymme för att ta upp avigsidorna och kanske göra en lite intressantare film av de där tre timmarna.
koltrast01.02.14 kl. 19:22
Jag tyckte den var underhållande och rolig, men fick dåligt samvete över det för den appelerade till min allra lägsta sida. Idioten som vill stå på en lyxyacht i skyhöga klackar och dra huvudet fullt på champagne. Du har helt rätt att man kunde använda de tre timmarna bättre. Jag läste efteråt på om den riktiga Jordan Belfort, vars självbiografi filmen baserar sig på. Och jumakaut folk har förlorat pengar, han betalar av på ett miljonskadestånd. Men det syntes ingenstans i filmen.
02.02.14 14:19
Vi gick också in och såg den utan att ha en aning om vad den handlade om. Men jag tolkade den snarare som en enorm kritik mot ett neoliberalistiskt samhälle där börsen egentligen bara handlar om att göra några rika människor rikare. Alltså ren kritik och satir.
Peppe01.02.14 kl. 19:25
Jag misstänker de som gjort filmen tänkt att det ska vara en kritik. Och sedan tyckt det är så kul att filma knarkfester att de fastnat där. Eller kanske det är en medveten grej att lämna filmen öppen för tolkning? För jag tror alla ser den ur sin egen synvinkel. Jag kan inte låta bli att tänka på en sak som Michael Douglas säger i dvd-kommentarerna till filmen Wall Street, att han råkat ut för en massa killar som ser hans karaktär Gordon Gekko som en förebild. Och då är Gekko skurken i Wall Street.
02.02.14 14:03
Tack. Jag vill nog inte se den. http://elaineeksvard.se/blog/2014/02/02/vilken-javla-skitfilm/ Håller du med i detta också?
Fridas Djurblogg02.02.14 kl. 23:22
Nja, reagerade inte lika starkt som hon. Jag har inget problem med att de visade rojsigheter, men jag saknade en moralisk kompass. Skulle ha varit en mer spännande film om den här överdrivna knarkfestverkligheten landat i något helt annat plötsligt. Ända sedan jag såg Wall Street för första gången som 12-åring har jag varit såld på filmer om börsvärlden. Jag gillar också mafiafilmer, är egentligen mkt förtjust i film med dålighetsliv :) Men alltså, den här blev för ensidig, för mycket samma sak helt enkelt.
03.02.14 00:32
Sexism javisst men det är nu det enda felet i filmen tycker jag. Jag tycker ändå filmen är bra och nödvändig. Ja menar det är ju precis sådär som de betedde sig! Det måste visas precis som filmer om slavar måste visas. Folk förstår inte att det är en kritik och en verklighets baserad berättelse om en massa otrevliga rika idioter. Att folk sen tolkar den fel och tycker den diskriminerar kvinnor och att den sku hylla hela fenomenet, tänk ett steg längre.
vanessa03.02.14 kl. 11:47
Jag tycker den hyllar fenomenet. Visst, i princip antar jag att Scorsese tänkt sig den som en kritik. Men så kan han inte låta bli att frossa i glamouren och grabbskämten. Jag blev egentligen mest äcklad med mig själv, inte filmen. För jag satt där och var liksom att "yeah, cool, haha" samtidigt som jag ungefär hatade mig själv för att jag tänkte så. Eller är det just den reaktionen som Scorsese vill sparka fram? Att man ska gå i Jordan Belforts skor och sedan bli lite äcklad?
03.02.14 19:04
Mja, håller med Vanessa om att det är viktigt att inte försköna sanningen då det handlar om en verklighetsbaserad berättelse, och visst kan det hända att den är menad helt som kritik, vad vet jag, men då folk (en del) istället seriöst blir inspirerade av den är det nog något som gått fel. Blir sexism mera okej för att det är ironiskt? Kanske jag har dålig humor men jag skrattade nog inte åt skämten förutom nåt enstaka i början, blev bara så äcklad och utled på alltihopa, hade kanske orkat sitta kvar till slutet om den inte varit så sjukt enformig. Mest stör det mig nog att jag kastat bort en massa pengar med att se den på bio och därmed understött Jordan Belfort.
koltrast05.02.14 kl. 22:51
Du har bra humor om du inte skrattar till den här filmen.
10.02.14 14:54
Jag är late to the party som vanligt, men tänker ändå ge mina åsikter på en proverbial bricka. Innehåller SPOILERS.
Det jag tyckte var mest befriande med filmen var den totala avsaknaden av pekpinnar och moralkakor. Filmen säger aldrig uttryckligen åt oss "det här är förkastligt", men visar det vid ett par små tillfällen. Det är bara upp till publiken att snappa upp det. Jag tänker till exempel på varje gång festerna visas i slow motion och "Smokestack Lightning" spelas i bakgrunden. Jag får känslan av att filmen säger "det här ÄR ju ganska sjukt, kolla hur de beter sig." Och sekreteraren vars hår rakas av ses räkna pengar samtidigt som hon krampaktigt håller i resterna av sitt hår. Hon syns kort i rutan och sopas snart bort. Precis som hon sopas bort från Jordan Belforts uppmärksamhet och minne.
För att inte tala om hur Jordan behandlar sin fru mot slutet. Ja, hur han behandlar henne under största delen av filmen.
Cerebral palsy-repliken klingade mycket illa, men jag tror att den är mycket värre på svenska än på engelska. I svenskan är det tyvärr mer av ett idiotiskt skällsord än en diagnos. Scenen med quaaludes ÄR ändå det roligaste jag sett på länge. Ända tills man ser Jordans dotters reaktion. Mitt skratt fastnade ordentligt i halsen då, lika olustigt känns det när han försöker kidnappa henne mot slutet. Så baksidorna finns där, det är bara ingen som mördas brutalt Goodfellas-style. Att visa offer i form av fattiga postutdelare hade känts såå klyschigt. Jordan Belfort kom aldrig i kontakt med dem på samma sätt som Henry Hill tvingades släpa lik, därför gör inte vi det heller.
Jag tror också det är meningen att man själv ska fastna i glamouren, champagnen och yachten. Det är precis vad folk på Wall Street gör och det ger en liten inblick i det tunnelseende som dessa människor antagligen får. Det "måste" glamouriseras en aning ibland för att illustrera vad exakt det är som folk lockas av. Det är antagligen nåt som varannan Hankenstuderande i hemlighet (eller öppenhet) drömmer om. Ja, vem som helst kan drömma om det livet. Men Wolf of Wall Street lyckas ypperligt med att visa hurdan man måste vara för att klara av ett sånt liv. Sedan är det helt upp till tittaren att bestämma om det är nåt eftersträvansvärt eller inte.
På tal om American Psycho så var det här, ganska oväntat, Bret Easton Ellis absoluta favoritfilm från förra året.
Chillin26.02.14 kl. 01:09
Kan hålla med mycket av det du skriver. Det där är ganska kvistig fråga, ska filmer innehålla moralkakor och liksom säkert se till att ingen får dåliga intryck? Svår fråga.
02.03.14 14:02
Wow. Inte ens jag skulle orka läsa det där teckenmonstret. Apologiez.
Chillin26.02.14 kl. 01:10
Det här partyt är man alltid välkommen till, speciellt med riktiga teckenmonster.
02.03.14 14:03

Kategorier

Senaste kommentarer