Inte

21.01.2014 kl. 09:09

 

Som det kanske framkommit är jag inte alls säker på vad jag vill göra i framtiden. Jag är intresserad av så många olika saker! De närmaste åren kommer jag att satsa på att jobba med journalistik och media, men också där finns många olika riktningar att ta. Nyheter eller skojig programledare? Ekonomi eller kultur? Yle eller glassiga veckotidningar? Bara skriva eller bli bra på att göra grafik som hoppar och skakar? Radio eller skapa helt nya media som ingen hört talas om än?

En metod jag haft för att komma vidare är att eliminera bort vad jag inte vill först. Det verkar liksom klargörande. Men det är nog bara dumt. Jag ska sluta tala om vad jag inte vill, och satsa på att tala om vad jag vill istället.

Senast i höst bloggade jag om att inte vilja bli författare. Det kändes nödvändigt då, jag var rädd för att mitt frilansande skulle begravas under alla möjliga lösa projekt som inte leder någonstans. Tanken på att skriva en bok har för mig varit ett slags verklighetsflykt.

Och sedan fick jag så mycket jobb på Yle huvudstadsregionen att jag tyckte jag kunde glömma bort allt grubel för ett tag och inte tänka så långt in i framtiden. 

 

 

Så sitter jag  en januarikväll på öl med Ida som strax ska åka till Puerto Rico och efter det jobba med nya kulturprogram på Yle Fem.  Och jag hör mig själv säga att jag inte vill jobba med kulturjournalistik. Inte inte. Som från en tunnel långt bort ifrån vill jag liksom gå och skrika åt mig själv att neeeej var inte en sån killjoy! Dessutom. Tänk om jag ändrar mig och vill göra kulturgrejer igen?

I många år var det så att jag nimenomaan ville göra just kulturradio, men jag tog inte den här drömmen, som så många andra, helt på allvar.  Ungefär med tre års mellanrum brukade jag ringa till Yle och med svag liten pipig röst fråga om jag kunde göra kultur och sånt, kanske ett inslag om en konstutställning eller nåt, och så fick jag höra att de inte har pengar och bad jättemycket om ursäkt att jag stört och lade på luren med ett klick och var liksom nöjd över att jag försökt. 

Att huhhuh, för mig kändes det som en befrielse att släppa den här pipiga lilla drömmen och säga jag inte ska göra kulturradio.

 

 

Men nu märker jag att det här med inte har blivit ett verbalt tic, en ovana, som flyter in på fel ställen. Herregud så jag låter tråkig när jag pratar om vad jag inte ska göra och inte vet. För ett år sedan hade jag idéer om ekonomireportage, och brukade prata om en framtid som journalist specialiserad på boende och byggande. Men efter den här hektiska hösten är mitt huvud alldeles tomt  och det säger bara inte inte inte på repeat.

Att jag helt på riktigt inte vet exakt vad jag helst vill göra eller vad jag vill jobba med om tio år är svårt att fixa på fem minuter. Men en sak kan jag göra. Och det är att göra ett slut på det här med inte.

 

 

Varje gång jag får lust att säga nej vet inte om jag vill göra det här  ska jag bita mig i tungan och prata om vad jag vill göra istället.

För visst finns det mycket jag vill göra, problemet är bara att jag inte vet vad jag ska välja. Och så är jag feg när det gäller att prata om drömmar. Känns pinsamt att säga ut vad jag vill, när det är grejer jag inte är helt säker på. Kan ju vara att jag ångrar mig nästa dag. Eller att jag inte alls skulle vara bra. Tänk om jag går ut stort att jag ska bli den bästa nyhetsuppläsaren i världen och så vill ingen ha mig och jag bara är en total kratta den enda gången jag försöker.

Men äh, är väl bättre att skämma ut sig med att säga jag vill något fånigt än att vara tråkmånsen som aldrig vill något alls.

Kommentarer (2)
Känner igen det där så väl. Samtidigt har jag blivit mycket bättre på att faktiskt förstå vad det är jag vill och inte vill, har varit väldigt flytande innan. Problemet är ju ofta att man vill så förbannat många olika saker så att välja bort det man verkligen inte vill hjälper föga. Fokus please. Det är allt jag vill! Så hur kommer man dit?
Anna Ö21.01.14 kl. 18:01
Jag gör nu listor på allt möjligt jag kunde tänkas vilja göra. Tror att bara jag skriver ner tillräckligt många idéer så kanske något fastnar.
21.01.14 23:15
Älskar det här inlägget. Det satte liksom ord på mina egna tankar om arbete och framtid. Tack.
Lina21.01.14 kl. 19:11
Varsågod :)
21.01.14 23:13

Kategorier

Senaste kommentarer