Rutiner och listor

13.11.2013 kl. 12:06
Untitled

 

Har tänkt mycket på jobbpepp den senaste tiden. På hur ansträngande det är i längden om man försöker driva sig själv framåt genom att harmas över sina misstag.

Men det är inte heller speciellt bra strategi att alltid försöka peppa sig själv väldigt mycket med glatt humör. Det gör jag ibland, sätter på fartig musik och försöker intala mig själv att jag är yeah hot shit.

Men allt sånt, det funkar inte som en daglig strategi. Det som däremot fungerar, som ger mig lugn och fokus är rutiner, listor, system.

Jag har hela hösten försökt sätta upp rutiner för mitt jobb på Yle, bland annat har jag tagit som vana att börja alla intervjuer med att be människan säga namn och titel så jag har det på band. Det är bra med rutiner, när något sitter i ryggmärgen så kommer jag ihåg det och det frigörs koncentration för annat.

Så skriver jag också listor på vad jag ska göra under dagen, och vad jag ska ta upp i juttun. Och försöker få tyst på mina tankar om jag mitt i natten börjar perkla över något jag kunde ha gjort bättre under dagen. Ingenting blir bättre av att jag är arg på mig själv.

Visst behöver jag tänka på vad jag kunde göra bättre nästa gång, är mycket nytt jag lärt mig den här hösten. Jag har inte jobbat med nyheter tidigare, och senast jag gjorde radio satt en tekniker och klippte i magnetband. Men jag försöker tänka framåt, på nästa gång, på hur jag kan få bättre rutiner.

Hur är det med er, behöver ni rutiner och to do-listor?

Kommentarer (1)
Nå jo! Jag skriver varje dag to do-lista. Och så vet jag ungefär hur min tidtabeller ser ut åtminstone under de kommande tio dagarna. Håller faktiskt på att öva mig att vara lite mindre beroende av kontroll.
Anne14.11.13 kl. 19:55
Har man jobbat länge med samma rutiner kan det vara bra att shake things up, annat med mig som lär mig nytt varje dag.
16.11.13 13:47