Fager Dam fem år: 2011

15.10.2013 kl. 19:41

Det har var kanske mitt bästa bloggår. Jag gjorde långa inlägg med många bilder, jag hade nästan alltid en pocketkamera med mig i väskan, och jag tog dagens outfit med systemkameran. Jag kom igång med att frilansa efter att i flera år ha pratat om att göra det, och gjorde om min portfolio med wordpress. Det märkliga var att jag tänkt frilansa som illustratör, men istället ville alla att jag skulle skriva för dem. Har det hänt åt er, att ni söker ett jobb och blir erbjudna något helt annat? Samtidigt började bloggen bli alldeles för journalistisk. Det var som filmen The Manchurian Candidate, som om ngtslags hjärntvätt från studieåren plötsligt kört igång och fick mig att uppföra mig som en reporter. Så i slutet av året började jag  söka journalistjobb. Jag funderade också på att tjäna pengar direkt på bloggen, men jag hade inte tillräckligt många läsare för det.

 

Här kommer några inlägg från ett fint bloggår:

 

Lyckan

Publicerad 19.02.2011 kl. 14:37

Titta! Jag hittade igen pengar på gatan. Alla tecken visar att det här året kommer att föra med sig oanade karriärmöjligheter. Eller en rik pojkvän. Det strålande solskenet gör mig också glad, hur mycket kyla det än hämtar med sig.

Okej, jag vill nog ha riktigt vårväder så småningom. Men man tar vad man har.

 

Mat i St. Petersburg

Publicerad 12.04.2011 kl. 21:00

Hade hört om rysk snabbmat, måste pröva på det. Vi gick till Teremok (eller borde man transkribera det till Tjeremak?), som såg ut som McDonalds. Men sålde blinier och borschtsoppa och sallader.

Jag prövade på en svampfylld blini och sirniki. Blinin var bra, men sirnikin inte riktigt som de ska vara. Blinierna i Ryssland är bara vanliga plättar, det vi kallar blinier är visst någotslags specialplätt för fastan.

Sirniki ett slags pannkaka som serveras till efterrätt eller morgonmål - ska vara nystekta för att smaka gott. Tror den innehåller kvarg och ägg?? Vet inte, har en lustigt syrlig kvargig smak. Och man ska ha smetana till.

Lördag morgon kände jag mig lite äventyrlig och åt av allting som såg exotiskt ut i hotellets morgonbuffé. Till vänster ngt slags kvargpannkaka, lite annan typ än sirnikin. Påminde om pasha eller en vatruska utan deg. Med cornflakesen åt jag kefir, deras motsvarighet till fil eller youghurt. Lite surt för min smak.

Dessutom syns på tallriken rödbetssallad, grynig kvarg, och ett halvt ägg med majonnäs och kapris.

Kvarg säljs i stora baljor i matbutikerna, finns flera olika sorter.

Georgisk mat är en stor grej, och riktigt gott. Påminner om grekisk och libanesisk mat.

Men herregud så svårt att beställa. Man fattar ingenting. Finns ostfyllda pajer, grönsaker med nötsås, grillat kött... och allting heter jättekonstiga saker både på ryska och engelska menyn.

Bäst är att bara beställa en massa förrätter och skippa det där med saslik, grillat kött är grillat kött och smakar lika överrallt.

Mera typiskt rysk mat är köttsoppa med kålpirog som vid åt på ett kafe som heter Parma Sushi vid Nevskij Prospekt. Riktigt gott, men dålig service på kafet. Vi fick inte maten samtidigt, och sen gjorde jag misstaget att betala med visa.

Ledde till en hel show där de sprang fram och tillbaka med kortet, undrar fortfarande vad det gjorde med det. Och vad det kommer att stå på min visa-räkning.

Som namnet antyder serverade Parma Sushi italiensk och japansk mat, och lite ryskt också. Typiskt ställe, hela stan är nerlusad med sushi-ställen och kaféer i amerikansk stil som säljer dyr cappucino till hippa ungdomar. Vi var äldst på varje kafé! Tråkigt nog får man röka på kaféerna, en del av dem var riktigt rökiga.

Sushi är alldeles oerhört populärt i St. Petersburg. Oerhört. Sista dagen åt vi sushi på ett ställe som hette Dve Palotjki, de hade bra service och maten var fräsch. Den här sushin var alldeles god, men allting innehöll ost. Eller kanske det var smetana. Konstigt.

Allt som allt så kan man hitta mycket gott att äta i St. Petersburg.
 

Bloggfest-reglerna

Publicerad 24.05.2011 kl. 19:52

Eftersom de redan avslöjats på annat håll, kan jag väl också visa de hemliga bloggfest-reglerna, som vi satte till pappers på vårfesten för några veckor sedan.

Viktigaste regeln är förstås att den med högsta klackar vinner. Annars brukar jag inte gilla att ha speciellt höga klackar, är tillräckligt lång utan. Men något med bloggfester gör att jag vill ha så sjuka klackar som möjligt.

Fantiserar till och med om att köpa ett par Jeffrey Campbell-skor bara för att ha på bloggfest. Men ska inte göra det, så mycket platform klarar inte mina lösa vrister!

 

Hemma hos Ebba von Sydow

Publicerad 12.06.2011 kl. 10:13


Före lunchen i fredags fick vi hälsa på hos Ebba von Sydow. Jag såg jättemycket fram emot besöket, hennes blogg var en av de första jag började följa. Tycker hon har en så härlig attityd också, och hon var på riktigt just så avslappnad som jag tänkt mig.

Vi fick sätta oss på sofforna i vardagsrummet, och blev bjudna på godis och saft. Vi pratade om kungligheter och bloggande, jag passade på att fråga Ebba om hon tycker det är roligt att blogga. Och på det svarade hon att det är kul att blogga!

På bordet låg massor med härliga stilböcker som vi fick bläddra i. Det var så fint hos henne!

Vi kunde köpa av den nya boken och fick personliga signeringar. Här väntar Fanny på sitt exemplar.

Och så fick vi presenter också! Kunde man svara rätt på frågor om kunglig stil, eller frågade henne något fick man en nätt inpackad kräm. Den här fick jag med mig.


 

 

Veckans trädgårdsbild

Publicerad 14.07.2011 kl. 09:48

Nu ska hålet i mitten fyllas igen, måste bara kolla vad det lönar sig att plantera. Jag har ritat upp ett schema över trädgården i vår dagbok, där kan jag kolla vad jag redan planterat. Lite mera sallad ska det åtminstone bli, sallad lönar det sig att plantera lite i gången hela sommaren lång.

 

Dagens: äkta Miu Miu och vintage Filippa K

Publicerad 06.09.2011 kl. 11:29

Tänker pröva idag på att ha lång kjol. Urgammal Filippa K precis som tröjan. Skorna är av Miu Miu.

Precis som väskan. Hoppas jag i alla fall. Har nämlingen köpt den på Huuto, och det är alltid lite nervöst att köpa märkesvaror second hand. Är det äkta?

Men nu finns samma väska till salu på Yoox! I annan färg visserligen.

Och jag rekommenderar inte nån att köpa väskan till det priset. Jag har inte använt väskan så mycket för den har korta handtag, går inte alls att ha över axeln. Bära väskan i handen är inte riktigt min stil. Men ändå gillar jag den!

 

 

Ratata-tv

Publicerad 01.12.2011 kl. 08:18

Nu syns mitt Ratata-tv klipp! Tycker det blev riktigt bra, fast allt inte rymdes med. Och det kanske inte syns att den svarta lilla väskan är i päls. Den köpte jag i Italien 1995 när jag var på språkresa där.

Så här såg det ut backstage på Penny Lane. Var kul att leka modereporter och välja ut kläder för klippet, fast så här enkelt kanske det inte är i vanliga fall. De hade så fina saker på Penny Lane att det inte tog nån tid alls att välja stuffet.

Tack till Enfant Terrible som filmade och  Skinka som ordnade.