Fager Dam fem år: 2009

14.10.2013 kl. 19:51

Mitt andra bloggår var jag fortfarande på blogspot och hade ungefär tre läsare. Jag hade flyttat in i min nya lägenhet och var mitt inne i en huslighetsfas. Jag odlade örter på fönsterbrädet och letade efter möbler från 60-talet, allt för att skapa mys och trevnad. Jag bloggade om varje avsnitt av Muodin huipulle, för jag tyckte det var så fint med en finsk Project Runway. I slutet av året började jag få kommentarer av andra finlandssvenska bloggare och blev vald till en av luckorna i Pappers julkalender - de första tecknen på att bloggen kunde vara något annat än en ensam monolog.

Varsågoda, en bukett inlägg från 2009:

 

Fredagen den 20:e februari 2009

Italien vs. Frankrike

Sanremo och Nice ligger bara 50 km från varandra så jag trodde det inte skulle vara så stor skillnad på städerna. Men Sanremo var väldigt italienskt och Nice väldigt franskt, som natt och dag. Dessutom var Nice en mycket större stad än jag trodde, med mycket trafik och alla typer av mänskor. Sanremo var litet, lungt och fullt av Milanotanter med minkpälsar stora som bilar och perfekt friserat hår.

 

Måndagen den 13:e april 2009

Scones till påsken

Kom hem från en mini-påsk-semester till en iskall lägenhet - sovrumsfönstret hade åkt upp av sig själv. Det var förstås en bra ursäkt att baka lite scones. Eftersom jag inte hade rätt ingredienser hemma, blev det också ett nytt recept, och riktigt gott var det!

2,5 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk socker
pikulite salt
2 msk matolja
2 msk gräddfil el. cremefraiche
1 dl kall mjölk
fänkål&pumpafrön till kryddningen

Sätt ugnen på 225 c. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Sätt till matoljan och gräddfilen och blanda till en ordentlig smet med fingertopparna. Sätt till mjölken, rör ihop allt.

Platta ut degen på en plåt som klätts med bakplåtspapper. Dela kakan i lämpligt stora bitar med en degsporre eller kniv. Grädda i mittersta delen av ugnen 15 minuter. Mums!

Jag lade fänkålsfröna i degen innan jag formade brödet och pumpafröna först just innan jag satt det i ugnen - de blev härligt rostade.

 

Onsdagen den 27:e maj 2009

Peppar, peppar

För att pryda bloggen med lite mera grönt och gult visar jag vad som blivit av mina örtodlingar. De växer så långsamt att jag inte vågar äta av dem! Pepparmyntan syns bäst i bilden, den har tyvärr fått ngn form av löss. Längre bort min timjam. De gula blommorna har jag plockat vid vägkanten, söta!

 

Fredagen den 23:e oktober 2009

Muodin Huipulle - äntligen elakt

Jag tror ingen saknar hantverkar-Hely som fick lämna Muodin Huipulle i gårdagens avsnitt. Redan isprinsessa-looken i första avsnittet var hemsk, och sedan har hon blivit känd för att vara en riktig surpuppa. Okej, hon kan sy, men det här är en desingtävling.

Domarna har äntligen börjat slappna av, och vågar vara lite mera bitchiga. Gårdagens uppgift var att sy en dräkt för en modig kvinna av gamla ylletröjor. Helys tvådelade set fick domen "ser ut som tomtemor på magdanskurs". Auch!