Journalistfilmer

08.10.2013 kl. 13:33

 

När jag i tidernas gryning började på Soc&kom var det första vi fick göra att se på All The Presidents Men, och överläraren infomerade oss om att journalistfilmer är ett koncept. Alla journalister ser på journalistfilmer och fiilistelee. Här kan ni se vilka i genren som finns i min bokhylla.

Min favorit är The Paper med Michael Keaton i huvudrollen, för den liknar mest verkligheten på en redaktion, bara riktigt mot slutet blir det överdrivet Hollywoodtjafs. Alla typer finns liksom där - killen som alltid  har Watergate på gång någonstans, fotografen som är så grön och klåpig att ingen vågar ge henne känsliga uppdrag, gamla murvlar som verkar bo på redaktionen. Och så ovanpå det huvudkaraktärens hysteriska, maniska jakt på ett scoop.

Confessions of a Shopaholic är riktigt otroligt orealistisk, inte alls särskilt bra som film, men igenkänningsfaktorn är hög. Ett modefreak som liksom ramlar in på en ekonomitidning med en massa blyga kostymnissar, eh, been there done that.

Och resten är bra och så. Jag slängde också in Gilmore Girls trots att det är en tv-serie, för de sista säsongerna handlar mycket om Rorys planer att bli journalist.