Ord är makt

11.03.2013 kl. 19:21
Untitled

 

Ord är makt. Se så "roliga" bilder flyter omkring på facebook. Johanna Tukiainen har varit i det offentliga i -- är det tio år snart? Något sånt. Och fortfarande är det sååå underhållande att skratta åt henne och hennes syster och deras klädsmak. Den som skrattar får känna sig bättre en liten stund. Men ingenting blir bättre. Alla förlorar.

Ord är makt. Den frasen åker runt i mitt huvud när jag följer med alla debattfnatterier som seglar runt där på internätet. Charlotte har skrivit ett bra inlägg om saken, hon undrar om folk glömt bort hur man talar med varandra. För att citera: " Vi rör oss stadigt bort ifrån samtal och mot debatter, bort ifrån att lyssna på varandra med respekt och mot att tvinga fram en vinnare och en förlorare."

Ord är makt. Jag har så mycket att säga om det, men blir alldeles matt varje gång jag försöker formulera mig, för jag ser genast framför mig en kombatant som är ivrig att motsäga mig och kanske också anmärka på min grammatik. Och jag kan ingenting säga emot för visst skulle det vara bra om jag kunde formulera mig bra och grammatikaliskt korrekt men.

Ord är makt. Ett samtal kan handla om utbyte, att byta idéer, låna den andras ord ett slag, tillsammans hitta till något nytt. Eller - en tävling där en vinner, och den andra försvinner.

Ord är makt.  Jag granskar mig själv, undrar varför jag skrivit så mycket dagbok, blogg, och anteckningar under mitt liv, sida upp och sida ner, och jag kommer fram till att det handlar om: makt. Definierar jag världen med mina egna ord, kan jag behärska den på ett helt annat sätt än om jag bara flyter med.

Kommentarer (2)
Jag håller väldigt mycket med om den sista punkten. Jag antecknar konstant och jag älskar faktumet att jag är härskaren över min blogg. Där får jag bestämma vad jag skriver, och hur.
finalina11.03.13 kl. 21:50
Jag sträckläste din blogg igår kväll, hade inte varit där på ett tag. Fina saker du skriver!
12.03.13 08:41
Oj tack så mycket! :)
finalina13.03.13 kl. 21:08