Rosa fiilisinlägget

21.02.2013 kl. 17:02
Nä nu... inser att jag borde läsa in mig på härskarteknik och retoriska knep, för det är så mycket diskussioner där ute i det offentliga rummet som inte är några ordentliga diskussioner alls. Om det bara gällde anonyma näthatare kunde jag ta det coolt, men när också rikspolitiker kör med samma stil går det för långt. Och nu tänker jag inte nämna några namn eller länka någonstans för jag orkar inte "ta debatten" (eufemism för "slåss med troll") på den här bloggen, som jag helst vill hålla som en trevligt liten ljusröd zon av bra fiilis.

 

Här är i alla fall min lista på typiska debattdödare som jag sett lite här och var. Fula knep som får diskussionen att inte bara dö ut, utan mutera till en dreglande stinkande zombie. Listan är baserad på egna observationer, det här inlägget går under rubriken "löst tyckande".

 

Har du ingen humor?

En gammal klassiker från skolgården. Allting får man skämta om, och visst är det skönt med folk som inte tar sig själv på för stort allvar. Men att kalla någon annan humorlös, det är aldrig roligt. Vi sätter en rolig bild från Little Britain på det:

Det är jag som är diskriminerad!

De som försöker bekämpa diskriminering av en grupp anklagas plötsligt för att diskriminera någon helt annan grupp. Försöker du tala om hat anklagas du för att hata. Varje försök att skapa ett rättvisare samhälle genom att hjälpa de som är svaga är på någon vänster orättvist för någon annan. Vi lever i en upp och nervänd värld.

Eine kürze einleitung - textväggen som typ, hypotes och debattmedel med avsikt att tysta ner

Det underbara med nätet att det finns plats, alla är bjudna, man får kommentera här och där. Men det är oartigt att fylla ett kommentarsfält med väggar och lakan av text, mera och mera text som en carpet bombing, en matta av text som får allting att tystna. Särskilt sorgligt är det när ett helt gäng textväggare slår upp tältstolarna i kommentarfältet på en privat blogg och sitter där och klagar på att de inte får svar på sina jättelånga traktat över varför bloggaren har fel.

Kommer ni på några andra debattdödare?

 

Edit: Jag glömde klassikerna "du är bara avundsjuk", och "hur är du så känslig" som är minst lika effektiva som "har du ingen humor".

Edit: Urspårningen är mycket populär. Jag talar om A, du talar om C, K och Y som är dina favoritbeskyllningar mot mig och helt oväsentliga i sammanhanget.

Edit: Har du en åsikt så är du förstås jävig. "Jo jo jag ser på åsikterna här att ni redan från början ogillar xx, oberoende av vad han säger".  Jaha ja, men kan vi gå tillbaka till att diskutera vad xx sade i just det här fallet och inte tjafsa om vad jag kunde ha tänkats tycka om jag var en tabula rasa född igår?