Kreativa jobb och kreativa hobbyn

23.09.2012 kl. 20:06
Jag måste också dela med mig av Minna Lindebergs inlägg om vilken brist på respekt hon möter som författare.

Och ni kan läsa i kommentarerna mina erfarenheter. Jag har funderat mycket på skillnaden mellan kreativt jobb och kreativa hobbyn. För det är stor skillnad. Så fort det finns deadlines eller pengar eller helt enkelt bara en sjujäkla massa ambitioner inblandade, är kreativitet inte så där avslappnande lätt och skoj. Inte hela tiden i alla fall.

Målar jag söta rådjur på ett kort jag ska ge till mamma kan jag drömma mig bort och ta det lugnt med eventuellt klottande. Ska jag fylla ett hål i en tidning måste det vara färdigt en viss tid oberoende av min fiilis. Och bra dessutom. Till och med de roligaste jobben brukar ha sina stunder då det inte är kiva, problem man måste stånga sig igenom. Eller så kan jobbet vara kul just därför att det är svårt och utmanande.

Allt jag skriver är förstås enormt självklart men jag har mött mänskor som inte ser skillnaden, som tror all kreativitet bara är lek. Och liksom avslappning.

Sen ska vi inte tala om alla konstnärsmyter, jessus.

Ritade igår (Taken with Instagram)

Kreativt hobbyklottrande.
Kommentarer (1)
Ja jisses. Jag läste också hennes inlägg under helgen men blev så trött och uppgiven att jag inte ens orkade kommentera... Huh huh. Jag har också fått höra från min familj att det säkert är en trevlig hobby dethär med mitt skrivande. Det känns sårande för mitt skrivande är det heligaste som finns för mig. (Förutom min man.) Men så länge jag inte får betalt för det så känns det liksom att jag inte har någon bra motkommentar att komma med. För är inte hobby just nånting du gör för att du gillar det trots att du inte får betalt? (Så det är inte helt samma som för Minna som ju är författare.) Men det känns ändå som en lite nedlåtande och nedslående kommentar, lite sådär som vissa män talar om sina fruar som säljer Herbalife vid sidan om att ta hand om familjen "för att de ska få ha nån egen rolig grej". Så har jag också fått höra att är det nu inte lite onödigt att hålla på att skriva. Om det var meningen att du skulle bli författare så hade du väl skrivit din roman för länge sen ren. Det gäller bara att slå dövörat till. Och fundera hurdana mänskor man på riktigt vill umgås med... (Och konsnärsmyten lever och mår bra fortfarande. Rolig, även den...)
Softy24.09.12 kl. 10:45
Kreativa hobbyn är förstås värdefulla i sig, ibland måste man få leka bara. Den här bloggen är mest tänkt som lek och avslappning. Men när det som är viktigt, som man har ambitioner med kallas lek av andra känns det surt. Och om det dessutom kommer med en lite nedlåtande biton, ja ja ha nu roligt, he he, så känner man sig förminskad oberoende av om det man håller på med är jobb eller hobby. Härskarteknik!
24.09.12 13:26