Maelstrom

28.01.2013 kl. 20:46


Istället för att göra något förnuftigt som att till exempel sova, googlade jag igår natt fram den otäckaste tv-serien någonsin. Maelstrom av BBC från 1985, som utspelade sig i Norge. Jag minns inte mycket av serien, men kan aldrig glömma en av karaktärerna: en ung kvinna som trodde hon var sin mamma.Allting utspelade sig på en mörk ö där dottern sprang omkring i vita klänningar i omodern 60-talsstil. Hon imiterade sin döda mor, identifierade sig totalt med modern, lyssnade inte på vad de andra sade. Jag hoppades så på att hon skulle hitta sig själv igen, men istället slutade serien på hemskaste möjliga sätt: självmord. Hon sprang in i ett brinnande hus, in i ett rum med en docksamling, porslinsdockor som såg ut att gråta när elden fick dem att smälta.Hon såg en syn, sin mor, och skrek efter hjälp men det var försent, taket rasade och hon dog i elden, brann upp tillsammans med alla dockorna.Jag började tänka på det här med vita klänningar, maktlöshet, kvinnobarnet som inte vill växa upp, dockorna som stirrar stelt. Vilket obehag slutet på Maelstrom väcker, med galningen som de andra låter brinna bort, bränn bara häxan.

Läs förresten Linneas blogg Häxbrygd, hon skriver bra om Eurovisionslåten Marry Me och det har blivit en ordentlig diskussion. Hur viktig är texten i en Eurovisionslåt eller attityderna i en tv-serie? Viktiga tycker jag, hur mycket det än är underhållning och skoj och ironi blir man i längden påverkad av vad man hör och läser.PS. vet inte om mina stapplande försök att göra giffar på gifsoup uppfyller nyårslöftet bättre bilder, men låt gå.

Kategorier

Senaste kommentarer

Augusti 2019

Här hittar du mig

Januari 2019

Hitta mig på Facebook, Instagram och Pinterest!Hur jag använder min bulletjournal för att söka jobbLux Helsinki 2019Jag trodde det var onödigt att färgmatcha2019 - året då jag vill blomstra

December 2018

Jag hade en bulletjournal utan att veta om det

November 2018

Så blev jag förtjust i JeppisMina planer för Nanowrimo och ny bulletjournal

Oktober 2018

Fager Dam fyller 10 år!Jag hjärta Ischia!

September 2018

Hur jag använder min bulletjournal på riktigt!

Augusti 2018

Nya brillor!

Juli 2018

Mitt sommarlov

Juni 2018

Vad jag hatar med bulletjournals!

Maj 2018

Den tidiga sommarenVåren 2018 - nytt i min garderobHej från Borgåstudion

Mars 2018

Min första bulletjournal i storlek A6Jag överlevde en andra omgång av Gossip Girl

Februari 2018

Mars månad i min bulletjournalMina bästa tips för Madrid

Januari 2018

Sista chansen att shoppa i MujiNytt år, nya målsättningar

December 2017

God Jul och Gott Nytt År 2018De ville inte charma mig, de ville bara känna sig mäktigaFinland 100 och en blå månad i min bulletjournal400 ord om dagen

November 2017

Schh, NaNoWriMo!

Oktober 2017

I min väska - ännu mera rosaDärför tycker jag om hösten

September 2017

Den stora blogglistanI min väska - rosa och rosorSimmar och simmar lite till

Augusti 2017

September i min bulletjournalDet blev en svart bujo - och ny insta!Vilken anteckningsbok ska bli min nästa bujo?

Juli 2017

Mina bästa Hangö-tips!Sommaren som icke blev

Juni 2017

Ivern var det inget fel på när jag gjorde mitt herbarium