Svarta sneakers, via sneakers

adidas_skor

Sneakers (eller lenkkare som jag egentligen brukar säga) var stora på 80-talet när jag var barn, sedan blev jag allergisk för sportskor och skydde dem i många år.

Men nuförtiden har jag till och med blivit inne på det här med att veta vilka modeller som är hippa. Noggranna studier av pinterest och coola kolleger har lärt mig att Adidas superstar är the shit, helst vita.

Men jag mäktade inte köpa vita. Tänkte de genast blir smutsiga och fula. Så jag köpte ett par svarta istället. De har varit jättebekväma, så kanske jag tar mod till mig och skaffar ett par helvita och en tub med vit skokräm på sommaren. 

Kolla in mera sneakers hos Josefin Tatiana, jag kom mig för att blogga om mina lenkkare efter att ha läst hennes blogginlägg!

10.04.2016 kl. 16:22

Eero Aarnio på designmuseum

Untitled

Jag kan rekommendera Eero Aarnio-utställningen som öppnade på designmuseet i Helsingfors ikväll. Finns både föremål från formgivarens långa karriär och gamla bilder som den här underbara med Kekkonen i en bollstol. Har han ballerinatossor på fötterna förresten? Så många frågor.

 

Untitled

Tydligen försökte Aarnio först tillverka den här lampan i glas - men det var för svårt, formen sprack på tredje försöket. Det blev en plastlampa till slut.

 

Untitled

Familjen Aarnio. Åh jag är så fascinerad av 60-tal i inredning just nu!

 

Untitled


Jag är nästan helt säker på att jag satt på de här stolarna i lågstadiet. Vi hade orange plaststolar i klassrummen, jag minns ännu hur jag liksom gled nerför den där knottriga plasten om jag var trött och uttråkad och inte orkade sitta rakt.

 

Untitled


Förutom Eero Aarnio finns det på museet en utställning med Daniel Palillos konst. Han har också jobbat som modedesigner, och den här målningen föreställer en journalist på modevecka. Jag trodde nästan att det var en spegel. Jag menar så här ser jag ut när jag går på vernissage direkt från jobbet!

07.04.2016 kl. 21:04

Jag ska göra en podcast om språk - har du språkfrågor?

Untitled

 

Mitt senaste projekt är att göra en pilot till en podcast för Yle. Det ska bli en finlandssvensk språkpodd, och i pilotavsnittet tänkte jag bita tag i det här med språk i sociala medier. Språkvårdare Anna Maria Gustafsson har lovat att svara på lyssnarfrågor - och eftersom det här är en ny podd så finns det inte ännu lyssnare så den som får ställa frågor är just du som läser det här!

Om ett par veckor ska jag träffa Gustafsson för att banda in podden, så om det är något du undrar som hon kunde svara på är det bara att kommentera här. Temat skulle då vara språk och sociala medier här i Svenskfinland, men är det något annat språkrelaterat du är nyfiken på så kan du fråga det också.

05.04.2016 kl. 15:36

Det finns en ny brunchbloggare i stan

Bali brunch

 

För några veckor prövade jag på balinesisk brunch med Brunssikeijo - som bloggar om bruncher i Helsingfors. Här finns inlägget om bali brunch på Pueblo - jag älskade de små semlorna med kokoskryddat kött och den heimlaga limun - åh! Jag som älskar syrliga drycker var i himmelriket.

 

Bali brunch
31.03.2016 kl. 16:50

Båtar i aftonrodnad

bt 600

 

Jag for till Hangö över påsken, riktigt skönt att njuta av småstadslugnet. Tog till och med systemkameran med under en utflykt till Koppnäsudden med Clara, gläder er här med de två mest lyckade bilderna. Båtar och kvällsol över havet, vad är väl bättre.

 

utsikt 600
28.03.2016 kl. 22:14

Comeback på Pinterest

Untitled

Helt överraskande har jag hittat tillbaka till Pinterest. Jag skaffade ett konto 2012 när alla gjorde det, men tappade intresset efter en tid. Sedan har jag laddat ner Pinterest som app på telefonen, och börjat bläddra bland alla vintage som finns på bild där. Kan hypnotiserat se på en massa klänningar från 1800-talet och what not.

Sedan började jag själv pinna mera: 60-tal, svartvitt, spetsklänningar, Kate Moss, YSL-väskor, höga klackar jag aldrig skulle bära i verkliga livet.

Pinterest har blivit så mycket bättre sen jag först skaffade kontot - nu föreslår Pinterest hela tiden mera bilder som liknar de jag tidigare har pinnat så det är som att bläddra i en jättelik skattkista.

Det senaste är att jag fräschat upp min egen profil och gjort nya boards. Har tolv allt som allt, de flesta om mode men finns också lite inredning, trädgård, och bilder på den djupa mörka skogen. 

Här finns min Pinterest, heter Fager Dam också där.

27.03.2016 kl. 08:40

Långfredag

Ett till terrordåd. Jag vill inte ens tänka på hur bomberna i Bryssel den här veckans tisdag kan få stämningen i samhället att igen skruvas till ett varv, igen bli mera hätskt, mera fördomsfyllt.

Jag lever förstås mitt liv som vanligt. Satt hela tisdagen och våndades över ett reportage om preventivmedel medan resten av nyhetsredaktionen gjorde nyheter om Bryssel. Känns väldigt konstigt att göra något helt annat medan alla andra är fokuserade på stora nyheter i världen.

Och jag funderade över hur mycket vånda som är lämpligt mycket i ett jobb. Jag märker att jag jobbar bättre om jag våndas lite, och om jag tycker någonting är bara roligt så blir jag lat och inte alls så bra.

Idag är jag bara hemma, ska mest ta det lugnt men har passat på att planera ett projekt jag ska göra under våren. Håller det ännu lite hemligt. En långfredag med grått väder, det passar perfekt för att stanna hemma och planera och fundera och samla krafter för resten av våren.

25.03.2016 kl. 12:58

På hipsterjakt i rumpvintern

Himmel

 

Igår morse var det så här fint väder när jag for till jobbet. Sedan byttes vädret med fem minuter mellanrum ungefär medan jag och fotografen Petter sprang omkring i Helsingfors förorter och letade efter hipsters. I Hertonäs hittade vi en kille som satt och mediterade på metrostationens golv - men han bor i Sörnäs. Så det blev lite blandat resultat.

Jag hade just tagit fram cykeln och köpt nya sneakers och kommit in i vårfiilisar när snön kom. Inte någon överraskning precis, mars är mars. Men jo jag har lust att översätta det finska "takatalvi" till rumpvinter.

Annars är läget det att jag haft mycket på gång de senaste veckorna, men nu idag är det en riktig programfri dag. Ska vila men också lite planera framåt, så att jag inte bokar in för mycket under våren.

 

Untitled

 

Här ännu bildbevis på nya finskorna. Bekväma och snygga, perfekt alltså. Men i snömodden har jag inte vågat gå med dem. Jag vill ju inte förstöra den fina vitheten och den vita finheten!

19.03.2016 kl. 16:19

Inredningsdrömmar - jag vill ha mera ytor!

Untitled

Här ligget jag på soffan och spekulerar efter en morgontur på Yle. Tänkte en liten stund på att ta denna bild med systemkamera, men orkade inte röra på fötterna. De är i samma position som på bilden fortfarande.

Jag spekulerar över en hel del djupa ting och viktiga livsval, men nu tänkte jag blogga om den ytligaste av alla min teorier för tillfället. Vi talar om inredning.

Ser ni hur jag har tagit ett nattduksbord från sovrummet och kombinerat med byrån här i vardagsrummet? Detta är en skiss inför min stora plan!

Jag tänkte flytta de höga bokhyllorna till min hall, där jag nu har alldeles för många bord. När jag flyttade hit hade jag tänkt jobba hemifrån som illustratör och arvet efter det är skrivbord + datorbord + megastor printer/skanner.

Det ska bli ändring av. Hallen (som är ett litet genomgångsrum utan fönster, nästan en korridor) ska ha bokhyllor och ett litet skrivbord.

Och till vardagsrummet tänkte jag ta en hel rad med gamla vita Muurameskåp, små låga byråer alltså, som min mamma inte mera behöver. Dessutom tänkte jag ha en bänk som blombord framför fönstret.

Aj vad det blev lång och krånglig förklaring. Det kommer säkert att ta tid för mig att förverkliga det här. Men det är kiva att planera. Och sen, sen har jag ordentligt med plats för blommor och krukväxter och små lampor och vinylspelare och annat najs.

10.03.2016 kl. 14:28

De svarta kepsarna och skåpbilen

Saker man gör en torsdag och fredag på Yle: ringer polisen flera gånger för att utreda om det finns någon sanning i kidnappningsrykten som lyssnare mejlat om. Polisen hade inte fått några anmälningar om kidnappningsförsök.

Jag nöjde mig med att skriva ett tweet med länk till polisens pressmeddelande från jobbets konto.

Hbl har tydligen försökt få tag på den person som skickade iväg det ursprungliga mejlet om kidnappningsförsök, utan att lyckas. Det finns en kort artikel i Hufvudstadsbladet idag.

Det har alltså cirkulerat ett mejl om kidnappningsförsök. Jag har läst det urpsrungliga mejlet, som varnar om att mörkhyade män som talar arabiska försökt locka en 10-årig flicka  in i en svart skåpbil. Det står också att man ska skicka tips till polisen.

Men polisen hade alltså inte fått in tips eller anmälningar. De verkade inte alls veta vad det handlade om första gången jag ringde på torsdag, på fredag kunde de berätta att det fanns ett pressmeddelande om att de fått höra om ryktena.

Alldeles nyligen cirkulerade ett liknande rykte i Esbo - skåpbilar och kidnappningsförsök - som visade sig vara bara rykten. Folk hade visst trott att alldeles oskyldiga skoltaxin kördes av kidnappare.

Jag tar upp det som ett exempel på hur all världens hujsiga berättelser cirkulerar där ute, berättelser som är lätta att ta till sig, och också den som inte betecknar sig som rasist eller skulle rösta på ett parti på den yttersta högern kan tro på och dela vidare.

När jag lyssnade på Daniel Poohls föredrag på Mediespråk-seminariet fattade jag inte riktigt det här med att han talade om ytterhögerns berättelser. Jag satt där och undrade varför han använde ordet berättelse, själv brukade jag då använda ordet agenda. En rasistisk agenda.

Men nu fattar jag. Den här storyn om hur en tio-årig flicka lyckades undkomma en massa män i svart keps som försökte få in henne i en skåpbil är en häftig berättelse. Den är inte uttalat rasistisk. Det står inte utskrivet "så här tycker vi om mörkhyade män som talar arabiska". Nä det är skurkar som råkar vara mörkhyade och arabiska.

Jag blir alldeles matt av att försöka kämpa emot de här berättelserna, som är så engagerande och bra berättade och just så pass luddiga att det är svårt att komma in med en tydlig - nä men. Med hjärtenypande detaljer som barn i fara.

Och jag tänker på hur det hänger ihop med mobbning. Om alla i skolan/arbetsplatsen har beslutit att Pelle/Lisa är en kakkapylly/satmara så körs allt de säger eller gör genom det filtret. Och det cirkulerar historier som stärker den berättelsen.

De här berättelserna smittar. De är engagerande, de låter som de kunde vara sanna. Människor som i princip tycker att de behandlar alla lika, kan ändå sprida  vidare berättelsen om de mörka männen som försökte  kidnappa barn. Och sprider därmed misstankar mot mörkhyade, arabisktalande män.

Så en person som inte kallar sig rasist kan ändå sprida en rasistisk berättelse.

Hur som helst, i det här fallet är det troligtvis bara fråga om ett rykte. Men vem sätter igång sådana rykten? Varför skickar man varningsmejl till en massa mänskor?

05.03.2016 kl. 12:56

Tisdagens outfit - rosettblus och zebrabyxor

Untitled

Kanske det borde vara min grej att blogga en gång i veckan? Ungefär så mycket känns skäligt just nu. Här kommer.. väntas nu..... tisdagens outfit. Tisdag är en bra dag, man har kommit igång efter veckoslutet och är pigg och orkar sätta på sig finstassen till jobbet.

Jag har på mig nya byxor från Marimekko, som får tio poäng för utseendet,men tyvärr har en knapp som sitter obekvämt och gräver sig in i magen.

Det andra fina är den genomskinliga tantblusen som jag fyndade i min favoritbutik Mekkomania. Så mycket bra vintage där, det här torde vara 80-tal. 

Kanske jag ska ta på mig samma stass ikväll, blir aw med kollegerna. Ha ett bra veckoslut!

 
26.02.2016 kl. 16:23

Söndag utan stress

Den som följt med den här bloggen en tid kanske kommer ihåg att jag för tre år sedan precis hade flytttat in i min lägenhet igen efter ett stambyte. Jag hade nytt kök och en massa kaos.

Kaos som jag hade svårt att hinna med att reda ut eftersom jag satsade på att byta riktning i karriärsvängen precis i samma veva som rören skulle renoveras i huset. 

Hösten 2011 började jag jobba som frilansjournalist, hösten 2012 bodde jag hos min mamma medan rören revs ut och nytt badrum och kök petades in, hösten 2013 började jag jobba på Yle huvudstadsregionen. 

Med så mycket på gång hela tiden (plus diverse privata fnurror) har jag haft svårt att få fason på hemmet.

Att städa efter remppan blev ett evinnerlighetsprojekt. Sakta men säkert har det ändå blivit bättre. och nu är det bara normalt rådd här hemma.

Den där galna remppa + ny karriär -spurten är över, jag står på andra sidan och kan leva ett normalt liv igen. Så skönt.

Idag sitter jag här och undrar vad jag ska göra med mig själv. Det är söndag. Jag är alldeles pigg och kom iväg till gymmet redan på förmiddagen. Jag har dammsugit. Räkningarna är betalda. 

Så att, det är väl bara att njuta av söndagen då.

21.02.2016 kl. 16:45

Hallonrött nagellack och andra Instagramstunder

Untitled
 

En samling Instagrambilder får illustrera den senaste veckan. Jag hosar omkring, lagar god mat och ser på Masterchef Australien, har många morgonturer, och trivs med mitt nya hallonröda nagellack. 

Jag har förresten bytt namn på Instagram, jag kom fram till att jag vill heta samma sak på både Instagram och Twitter. Jag är nu hvalfthan på båda. Jag ville ha ngt kort som säkert är bara jag.

Men på Snapchat är jag fagerdam, har inte så seriösa mål med det kontot precis. Mest bara testar mig fram, leker med filter och pratar ur mig min frustrationer. Allt det som jag inte hinner och orkar formulera till blogginlägg här. 

16.02.2016 kl. 18:15

Det är mycket jag är trött på

Det är mycket jag är trött på just nu. Mera än vad jag orkar reda ut. Jag är trött på hysteriska some-debatter som urartat. Jag är trött på den främlingsfientliga agendan som smyger in i alla möjliga olika förklädnader. Jag är trött på allt struntprat, men vet inte hur jag ska orka motarbeta det med sakliga argument. Det är så mycket just nu. Varje vecka nån ny grej som får en att baxna. Jag är ganska mycket trött på det, och hinner inte alls med att reagera på någonting. 
07.02.2016 kl. 19:16

Ny väska - blå och svart bucketbag

IMG_0578 fix

Genast den 2 januari gjorde jag en reashhoppingtur inne i stan. Det kanske härligaste och onödigaste jag köpte var en ny handväska till halva priset. 
 

IMG_0580 fix


Väskan är liten men samtidigt rymlig. Rätt så öppen eftersom det är bucket bag. Jag har telefonerna och diverse sladdar instoppade i små necessärer som den man ser sticka upp här. 

02.02.2016 kl. 15:47

Kategorier

Senaste kommentarer