Tallarna på Tulludden

Tillbaka i Hangör för konstkurs. Idag var vi på Tulludden och målade. Här är andra försöket. Har inte målat akvarell på länge så det kändes svårt!
28.07.2011 kl. 18:02

Kitschiga fasader

Fick en chans att ta bild på väggmålningen som finns här, på ett gammalt övergivet hus. Harmar att jag inte kom mig för att fota väggen innan det började komma grafitti. Nu har det blivit svårt att läsa den ursprungliga texten; Figarol suojaa - skyddar. Fantastiskt.

Jag märkte igår att ryska kulturinstitutet har en stor fin mosaik på fasaden. Har inte sett den förr, träden är i vägen på sommaren och på vintern, ja, då tittar jag kanske inte omkring mig så mycket. Motivet kanske inte känns helt aktuellt, men vackert gjort i alla fall.
28.04.2011 kl. 12:37

Eremitaget och Prado

Det här var min andra resa till St Petersburg, förra gången var jag där 1998. Det var en gruppresa och vi såg bara palats och muséer, så den här gången ville jag uppleva annat också. Jag ville promenera längs Nevskij Prospekt, äta blinier på ryska snabbmatsställen och rent allmännt snusa på storstadsluften.

Helt museifritt blev det inte i alla fall, jag ville besöka Eremitaget en gång till.

Utanför övade några militärorkestrar. Det blev jag och mamma och tittade på en stund.

Jag köpte ett fotograferingslov för 200 rubel, med det i handen ska man få ta bilder utan blixt. Började med att fota den pampiga trappan upp till utställningarna.

Sen såg vi franska impressionister (Renoir. Åh.), tysk konst (finast var Caspar David Friedrich) och spansk konst som på bilden här. Åh vad det retar mig att jag glömt namnet på konstnären. Tycker om chiaro-schuron, hur tavlorna är nästan helt svarta.

Till sist gick vi igenom en tillfällig utställning, nu finns på Eremitaget tavlor från Prado-museet i Madrid. Riktigt världsberömda målningar, fantastiska. Det var packat med folk, fick inte se ordentligt en Caravaggio för en grupp hade parkerat sig rakt framför.

Sen var vi trötta i fötterna och gick till närmaste bliniställe!
11.04.2011 kl. 20:28

Viborgsk konst i Tavastehus

Hann idag med en liten roadtrip till Tavastehus tillsammans med min mammma.

Tavastehus är en riktigt mysig stad, med nya och gamla hus om vartannat.

Vi åt en stor brunch på Tawastia bank, mycket gott. Fast bara efterrätten fastnade på bild.

Sen var det dags för resans huvudmål: konstmuseet som har en utställning med tavlor som förr fanns på Viborgs konstmuseum. Utställningen tar slut den 17.4., har hela vintern försökt komma i väg för att se den.

Jag köpte några kort som minne. Utställningen var mycket fin, mest tavlor från förra sekelskiftet och slutet av 1800-talet.

Vi for för att se på slottet, men orkade inte gå in. Det blåste och var hiskeligt kallt. Sen hoppade vi i bilen och for mot Helsingfors.

På hemvägen stötte jag på Skinka, måste säga att jag inte alls uppfattade vad hon hade på sig. Jag var alldeles för upptagen med att försöka säga ngt spirituellt om min Tavastehus-resa.
27.03.2011 kl. 19:35

Människan och rummet

Var igår på vernissage för en utställning på Galleri G18 med målningar av Henrika Lax, Magdalena Åberg och Camilla Mitts.

Henrika Lax hade gjort serier av små målningar. Hon använder här en tenkik med färg i flera lager, utsuddade färglager under själva bilden.

Magdalena Åbergs målningar var mycket större, med en flicka som försvinner ur bilden.
05.03.2011 kl. 15:05

Ute på stan

Har idag bekantat mig med björnarna på Senatstorget. Jag blev god vän med den italienska björnen.

Korea och Kanada hade gjort fina björnar.

Det går så där med min diet. Nötter är väl hälsosamma?

Var på riddarhuset och firade publiceringen av den här fina boken, om hur man festade förr i det gamla Wiborg. Och i Helsingfors idag.
15.09.2010 kl. 19:33

Konstrundan

Under konstrundan hann jag också träffa på Ingrid Signell, som väver och knyter ryor. Hon hade så vackra saker, jag ville köpa allt!

Jag köpte två fina grytunderlägg.
03.08.2010 kl. 18:36

Konstrundan

Konsten är verkligen ute efter mig. For till Hangö för lite strandhäng etc. och fann mig själv på ngt som hette Konstrundan, och gav en chansen att komma in i konstnärers arbetsrum. Jag rusade iväg för att spionera på Muddle Lilius.

Köpte några fina kort, målade av Carl-Gustaf Lilius och Irmelin Sandman-Lilius. Hennes böcker slukade jag i tonåren.

Hann på lördagen till torget för sedvanlig shopping: blåbär av thailändarna, Tages tomatströmming och sötaste skärgårdsbrödet.
01.08.2010 kl. 21:14

Sagt och gjort

Har fortsatt med kulturella veckan och varit på Kiasma. Denise Grünsteins foton var ännu bättre än jag vågat hoppas. Bongade Bellevue i Hangö på en av bilderna! Ilja Glazunovs porträtt är också definitivt sevärda.

Tyvärr är det för hett för att jag ska orka skriva mera om uställningarna. Hjärnan överhettad strejkar. Men gå och se.
29.07.2010 kl. 16:34

Evighetsprojektet slutar nu här!

Jep, jag ljög inte, har fått upp min tavla! Men fortfarande ett evighetsprojekt, eftersom den sista fasen, att ta ett foto av den färdiga tavlan, inte vill lyckas. Här finns lite mera suddiga bilder och alla tidigare faser av tavlan.

Kommer inte att göra en Birgitta Ara och ha en ny karriär som bildkonstnär, hatade helt enkelt hatade att göra bara den här ena tavlan.

Och att ta snygga bilder lyckas inte. Måste ge upp med det. The art is out to get me.
29.07.2010 kl. 11:08

Nästan färdig

Får äntligen mitt evighetsprojekt färdigt. Målade just kanterna med guldfärg (lite som en ram ;) och sedan ska själva tavlan lackas. Snart stora avslöjandet av det färdiga verket!
27.07.2010 kl. 12:10

Poängen med Aalto-biblioteket

Jag hann för första gången nånsin gå in i Alvar Aaltos bibliotek i Viborg. Nu förstår jag varför den är så berömd. Läsesalen har högt i tak, och runda takfönster som släpper igenom indirekt dagsljus. Vilket ljus! Det var som om taket svävade.

Men sen ser man vattenskadorna. Jag har aldrig sätt så mycket flagnande målfärg i hela mitt liv. Det har redan gjorts omfattande arbeten på biblioteket, men ännu finns det mycket kvar att göra.

Jag gick inte in i föreläsningssalen, men såg utifrån att de verkligen lyckats förnya det böljande innertaket.

Jag har inte tidigare förstått vilken fin byggnad det är, för utifrån ser det ut som en sockerbit. Och en sliten sådan.
26.05.2010 kl. 12:05