Första sommardagen

tumblr_no6m738z4H1qedh9lo1_1280

Jag tror det var den första sommardagen idag. Träden har haft knoppar och mössöron ett tag, men idag var det riktiga löv på träden när jag promenerade hem. Och soligt. Och varmt! Hurja 14 grader men kändes som mer. Jag lämnade jackan hemma och fortsatte vidare på ärenden & sushi i bara kavajen. 

11052015

Igår började jag dagen med att plocka den här morsdagsbuketten och duka fram en rejäl morsdagsfrukost. Det var riktigt fint på stugan, och jag lyckades odla en hel del i vår köksträdgård. Fick hjälp av två brorsdöttrar. Den äldsta är fem och kan redan göra riktig nytta om hon får bra instruktioner. Två-åringen går fortfarande grundkursen, jag försöker lära henne att inte trampa i rabatterna. Jag är annars en ganska avslappnad faster, men i trädgården är jag en sträng Tant Grön.

11.05.2015 kl. 19:16

TGI fredag och körsbärsblommornas tid

08052015

Så tog den jobbveckan slut. Vi firade av Julie idag, hon bakade en otroligt god rabarberpaj. Lite snirf på det, jag har tyckt om att jobba ihop med henne. 

08052015två

Överlag är det bra stämning på redaktionen nu. Och jag känner på något konstigt sätt att - min tid är nu. Att mobiloptimera webbartiklar och dela dem i sociala medier är ungefär mitt drömjobb och jag bara slickar mig om munnen av iver.

tumblr_no1f25WKi41qedh9lo1_1280

Nu ska jag satsa på en välförtjänt pastakoma. Blir alldeles skönt med veckoslut. Körsbärsträden hittade jag utanför Tölö fotbollsstadion, de är lite gömda där mellan stadion och en fotbollsplan.

08.05.2015 kl. 18:44

Den gröna vårväskan

05052015

Jag lovade visst visa vad som grönskar under min arm. Det är en väska av Lumi som jag för något år sedan köpte i present till min mamma. Hon kom aldrig riktigt igång med att använda den, medan hon däremot tyckt mycket om en väska jag köpta på Marimekko i julas. 

Just så här är det, när jag inte behöver någon ny väska köper jag väskor åt min mamma! 

I alla fall, eftersom denna gröna skönhet låg bortglömd och oanvänd i hennes skåp har jag lånat den på obestämd tid. Och fattar nu varför den blivit bortglömd. Den är lite större än jag tänkte mig, och har väldigt många och djupa fack. 

05052015två

Kolla så den matchar! Väskans foder är nästan exakt samma färg som min kappa. Lustigt. I alla fall, mynningen är liten och väskan djup, det finns två stora fack plus en massa små fack inne så allt liksom försvinner i djupet. 

Min bruna Lumi är mera praktisk, och bättre storlek, fast jag trodde den skulle bli för liten. Hur är jag så dålig på att gissa storlek? Den bruna väskan är ganska sliten av hård användning och annars också är det skönt med ny väska, så den gröna följer mig nu i min vardag.

Och ett stort plus har den gröna Lumin: den sväljer lätt en vinflaska och några plastglas. Perfekt väska för sommarfester och picknick alltså. 

05.05.2015 kl. 14:52

Sandaler av Terhi Pölkki

040515

Vad tror ni jag gjorde en vecka efter att ha sålt bort skor på skobrunch? Jo köpte nya skor. Som man gör. Jag kunde inte motstå Fashion Stock Sale som ordnades på gamla studenthuset i slutet av april. Billigt mode, finsk design, liksom hur går det att stanna hemma från det. 

Jag kom hem med ett par träskor av Terhi Pölkki. Lästen är utmärkt, otroligt skön. Masserar precis de rätta punkterna under fotsulan.

Jag är lite mera osäker på själva läderbanden. Går försiktigt in dem på korta promenader i närheten. 

Lilltån har kanske lite svårt att rymmas in? Lite glappar det där bak? Jag hoppas lädret småningom anpassar sig efter min fot så de skulle bli riktigt ordentligt bekväma.

04.05.2015 kl. 14:47

Shit

Okej nu har jag i några år av lathet och på grund av tidsbrist länkat till bilder på tumblr istället för att ladda upp bilderna ordentligt via Flickr. Har funkat bra hittills men just nu verkar det vara en massa bilder från typ ifjol som inte syns på bloggen. Shit shit. Gissade att det i något skede skiter sig.

Eller kanske det bara tillfälligt inte syns på denna enda dator?

Nåjo. Det må nu vara. Jag har inte bloggat så på allvar de senaste två åren. Är inte så viktigt att de blir kvar. 

Men jo det häran, kanske måste se på det där med flickr igen. Eller be till KSF-gudarna att de satsar på ordentlig bilduppladdning i själva bloggverktyget.

03.05.2015 kl. 15:06

Hur tiden går och allt det

030515

Efter vappenfestande och välförtjänt vila börjar jag idag beta av en lång to do-lista och kämpar med att använda min dator. Som blivit ett rådd, jag hittar hela tiden nya konstigheter. 

Bland annat har jag sorterat foton från åren 2011-2013. Hittade en massa suddiga och luddiga mobilbilder från den tiden. Och suddiga bilder jag tagit med systemkameran. Suddigheten är tydligast.

Jag blir lite vimmelkantig av att tänka på hur mycket som hänt de senaste fem åren. Eller, kanske det bara är jag som är långsam  när det gäller att svälja förändringar. 

Hur som helst, känns som raketfart. Tänk så stort det egentligen var att bli faster i januari 2010. Var det faktiskt 2011 som vi byggde ett helt nytt hus på landet? Det var ju ett hujsigt stort projekt, hur orkade vi. Och alla nya människor jag lärt känna via blogg/jobb/skrivkurs. 

För att inte tala om hur fort det gått på jobbfronten. När jag för två år sedan började ta reda på vem man kunde tala med om frilans på Yle kunde jag inte tänka mig att den firman skulle sluka mig så hel och hållen.

Huh så det svindlar. Nu ska jag fortsätta knattra på med diverse projekt och föreningskrafs.

03.05.2015 kl. 11:44

Blå Burberry i vårsolen

280415

Vill vi ha en dagens outfit? Ja ja! Det goda med att jag besökte min mor i helgen var att det blev av att ta hem en kappa som jag har ärvt av tant Thelma, Hon var min mormors bästa vän och hade inga egna barn,

Jag har varit lite osäker på om kappan passar mig, så den har hängt i min mammas skåp ett tag. Men efter några dagars användning tycker jag den här Burberry-kappan är utmärkt. Lite sliten, men fin.

Färgen är det bästa med kappan, det är fräscht med en så knallig blå färg. Och så är det skönt med en riktigt stor vindtät vårkappa, nu när det är lite blåsigt och ostadigt väder.

28.04.2015 kl. 16:19

Om att vara objektiv men inte ett mähä

Nu tycker jag ni alla ska lyssna på senaste avsnittet av Peppes och Magnus podd, där Peppe konstaterar det är dålig journalistisk att bjuda in personer från alla olika åsiktsfalanger och nöja sig med det. Önskar jag skulle hinna med att själv skriva något om ämnet. Annat jag funderat på att skriva kolumn eller blogginlägg om: kvinnor är mindre villiga att ställa upp som experter än män, har jag märkt. Tills jag hinner få ur mig ngt klokt kan ni lyssna på Peppe!
27.04.2015 kl. 15:59

Onda cirklar

tumblr_nmsn25NwY11qedh9lo1_1280

 

Anne skrev för en tid sedan om att vara öppen och prata ut om ångest och svårigheter. Jag började fundera på hur många av bekymren i mitt liv gått i onda cirklar. Ett litet problem har lett till ett annat och så är allt ett enda trassel.

Ibland önskar jag att mitt liv skulle gå att pressa in i ett Silminnäkijä-program. Eller en intervju i Anne och Hannah.

Ni vet så där att man har en sjukdom eller en livstragedi som man kämpat sig igenom med hjälp av sina kära.

Men så är det nu inte. Istället har jag haft femtielva små bekymmer som såsar sig in i varandra. Så i väntan på att jag har all tid i världen och kan skriva den där jättestora romanen i 6 delar som förklarar allting ordentligt ska jag inte i bloggar och sociala medier hojta så mycket om mina ångestar.

För det blir ändå bara en förminskad och förvrängd historia, och så berörs så många andra mänskor av mina bekymmer dessutom att nej nej.

Det här gäller nu bara sociala medier, och medier i allmänhet, om vi ses över en kaffekopp kan jag berätta allt.

26.04.2015 kl. 12:22

I serien konstiga sanndrömmar

tumblr_nncvfd5Fzv1qedh9lo1_1280

Jag tror inte alls på sanndrömmar, hård skeptiker som jag är. Ändå har jag dem. Oftast tror jag det handlar om intuition, som när jag vet vem som kommer att få ett jobb. Men dagens, det var nog slumpen som stod bakom den.

Jag drömde inatt att det fanns en orm i mitt kök. Den var grön med vita pripplor. Jag blev helt livrädd, tänkte hjälp den har rymt och kan vara hur giftig som helst. Jag drömde att jag gick ut i trappan för att be om hjälp och så vaknade jag. 

Nå, idag träffade jag några små brorsdöttrar. Och vad kommer en av dem släpande med, om inte en giftig orm i precis samma gröna färg som ormen i min dröm. Superkonstigt! På bild ser ni ormens svans, den hade ett huvud gjort av en serviett i samma färg plus ett litet snöre för att dra i. 

Annat: såg säsongens första fjäril. Den var gul. Det betyder visst något bra? Någon som läst nyligen muminboken där det var tal om vad olika färgs fjärilar kan betyda?

Jo jo. Stenhård skeptiker som bara litar på vetenskap.

25.04.2015 kl. 15:31

Vår, sol, riksdagsval

luddag tumblr_nn3z6eIARx1qedh9lo1_1280

 

Några glada bilder från igår när jag hann äta ... jag vad är det för måltid när man äter couscous klockan 14 efter att ha gått till jobbet klockan 5? Luddag?... vid köksbordet och och sedan dricka kaffe och promenera på stan i mysigt solsken. 

Arbetsdagen bestod av att läsa upp nyheter om riksdagsvalet, och sedan besöka presskonferens om The Next Helsinki som är ngtslags alternativ till Guggenheimtävlingen. Hade tänkt mig att de lite respektlöst skulle häckla Guggis, men istället var det vääääldigt seriöst. "Guggenheim är imperialism" var liksom bara början på historien.

Idag har hela dagen varit en enda dagen efter-dag. Nu är jag omåttligt sugen på entrecote. Elller heter det så? Liksom biffar med väldigt mycket fett. Jag som skulle äta mera vege. 

21.04.2015 kl. 15:11

Skorna som förökar sig.

tumblr_nn0gc3iwMq1qedh9lo1_1280

 

Jag ordnade igår en brunch hos mig med avsikt att sälja bort lite skor, två par blev jag av med och var riktigt nöjd. Sorterade skolådor efter brunchen och tyckte att nu har jag koll på det här, jag vet hur många par skor jag har, det är under kontroll.

Sedan började jag idag sätta undan lite vinterstövlar. Och plötsligt dök det upp en massa sommarskor jag totalt glömt. Gröna sneakers jag trodde jag gjort mig av med, blå sandaler som är hur nice som helst, ett par sandaler av Rodebjer som borde få nya band....

Det var som ur den där filmen Gremlins. Eller tribbles i Star Trek. Eller när de i Harry Potter stöter på en massa guldgrejer som förökar sig själv inne i ett bankvalv. Bara plopp plopp plopp förökade sig skorna framför mina ögon.

Hjälp. Köper aldrig mera skor.

Ett riktigt söndrigt par kastade jag sedan i roskis på vägen till vallokalen. Så. Har gjort min plikt. Gått på gym. Röstat. Ordnat skor.

19.04.2015 kl. 16:42

Vindmaskin, pannlampor och riksdagsval

riksdagsval2015

Jag måste lägga upp här också det här fotot vi tog på jobbet idag, för det blev så sällsynt roligt. Det ser ut som vi skulle ha en fotoassistent som håller i en vindmaskin bakom kameran. Inte sant! De där håren! Schamporeklam! Charlies Angels!

Men det är bara det ostadiga vårvädret som får kalufserna att lyfta. Pannlamporna är förövrigt på allvar, de som rapporterar från valvakorna ska ha dem för att kunna filma webbklipp.

Jag konstateterade idag när jag for till O'Learys där SFP ska ha valvaka att de kan behövas, det var mörkt som i en säck. Nästan omöjligt att ta bilder. Biffen fick förövrigt agera expert i vad som jag hoppas blir årets roligaste artikel om valet, den kommer ut imorgon.

Edit: Här är länken till Biffens kommentarer om valvakorna.

Jag behöver inte använda pannlampa, för jag ska jobba morgonen efter riksdagsvalet. Blev konstigt tacksam över min 04:10 väckning på måndagen när alla manicker som kvällsgänget ska använda kom fram. Jepp, börjar vara riktigt pepp på riksdagsvalet. 

17.04.2015 kl. 20:19

KSF Media och Ratata

Såg ni redan nyheten om att KSF Media tar över bloggtjänsten Ratata? Jag har redan en tid undrat hur länge Karin och de andra som driver Ratata ska orka sköta en bloggtjänst. Så det kan vara en riktigt bra sak att KSF Media tar över, frivilligkrafter orkar inte hur länge som helst. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka över alla bloggtjänster som tja inte skötts så bra av finlandssvenska mediabolag. X3M skrotade sin community, HSS Media har inte precis satsat på Papper.fi... men vi hoppas det funkar den här gången.

Ett stort tack till er som startade Ratata och alla som de senaste fem åren bidragit! Firar med några bilder från Ratata-fester under åren:

Hinner inte nu (pga ska på jobb och sånt) förklara vilken bild är från när, men ni hittar lätt inläggen de kommer ifrån genom att välja kategorin fest i sidan!

16.04.2015 kl. 10:37

Den perfekta buljongsoppan med ägg

buljongsoppa

Om det har kommit grön rök och blixtar ur en höghuslägenhet i Tölö så är det jag som experimenterat med den perfekta buljongsoppan. Jag har pocherat ägg. Jag har lagt i chili och ingefära i små bitar, i stora bitar. Jag har prövat att lyfta i och ur ingredienser i oilka ordning. 

Här kommer resultatet av experimenten:

Koka vatten, lägg i en halv buljongtärning, chili, vitlök och ingefära i så där halvstora bitar. Nejlika och kryddpeppar kan du också lägga i, hela alltså. Låt det koka ett slag. Lyft ut kryddorna.

Lägg i grönsaker - typ kål som du strimlat med en osthyvel och ärter, eller som i bilden morot du strimlat med potatisskalare och lite rödlök. Obs inte för många sorter på en gång. Och det ska vara smala strimlor som inte behöver koka mer än tre minuter.

Så äggen! Knäck ett ägg i en stor slev ovanför kastrullen och lägg ägget försiktigt i kastrullen med sleven, så det pocheras direkt i buljongen. Dregla lite över hur gott det kommer att bli. Lägg i ett till ägg i andra ändan. Obs rör inte om eller så, allt ska vara stilla, stilla.

När äggen blivit vita små kulor med perfekt gul gegga inuti, servera. Drick all den glödheta buljongen. Känn hur virus och bobbor skrämda springer iväg.

15.04.2015 kl. 10:43

Kategorier

Senaste kommentarer