Plikt och lycka

Fascinerades igen av att Jenny skrev om en rusig lyckokänsla när hon tecknar. När skulle jag ha kännt så? När skulle teckningar ha varit något annat än en plikt för mig? Jag har så svårt att komma ihåg. Det var så självklart då. I skolan. Jag var bra på att rita. Punkt. Slut. Allting annat var jag halvbra på, utom jumppa där jag var så usel att det var komiskt. Mycket underhållande.

Det var så självklart. Att jag skulle jobba med bild, i någon form. Att jag alldeles säkert skulle vara bra på allt som hade med bild att göra. Det var onödigt att ens tänka på något annat.

Samtidigt hade jag hemliga drömmar om att förlora mig någonstans i en dammig korridor på universitetet, ha basker och en svart polotröja, skriva dikter som avslöjade hela världen, suga på en penna eller röka med yviga gester som folk gör i franska filmer.

Och idag? Jag står fortfarande där och vacklar. Gör med jämna mellanrum försök att starta någotslags karriär som illustratör. Vilket inte alls är orealistiskt. I teorin.

En rusig lyckokänsla. Jag kan inte ens tänka mig det. Satte mig ner här en kväll med mina nya japanska tuscher, och blev vansinnigt uttråkad av att rita bilden ovan, som jag sedan totalförstört med två olika bildappar på telefonen. Vilket ger mig en liten lyckokänsla, jag punkterar jolmigheten med mina filter.

Och tänker - jag måste rita på ett helt annat sätt i framtiden. Göra något fult. Eller snuskigt. Eller hemskt. Eller på riktigt personligt.

Vackra bilder gör mig trött. Att jag alltid ska tänka i vad som är rätt och fint. Plikten att vara bra. Och fin och snäll och trevlig. Bubblan av jolmig jo jag är så mysig. Mys pys. Den bubblan vill jag spräcka.

08.04.2013 kl. 20:39

Michelangelo

Jag hade en lunchträff på Fanny idag, och passade på att se Michelangelos teckningar som finns på Sinebrychoffs konstmuseum. Det handlar om skisser för de stora målningarna i Sixtinska kapellet, små blyertsteckningar. Mycket fint. Gillar hela muséet förresten, de möblerade rummen i andra våningen är så vackra. Hela huset har en särskild stämning. I empiresalen har de inrett med en massa palmer framför höga fönster med spetsgardiner, som vårsolen sken in igenom. Ville bara flytta in dit och bo.

26.03.2013 kl. 17:10

Simo Brotherus på Sinne

simo brotherus sinne

 

Förra veckan gick jag på vernissage på galleri Sinne, där Simo Brotherus ställer ut. Mest målningar men det fanns också ett ritat videokonstverk, en teckning i ständig utveckling. Jag blev superinspirerad och tänkte videoblogg wohoo jag filmar det här och registrerar mig på vimeo och så kollar jag med Idalina om jag får lägga upp det och vad verket heter och sen lite filosofi om hur jag gillar det här fast videokonst inte är min grej jeee hur trycker man på rec??

Sen kom livet emellan.

05.02.2013 kl. 18:42

Henrika Lax glada rum

Henrika2

Jag var på vernissage igår, Henrika Lax ställer ut på galleri Johan S. på Stora Roberstgatan. Temat för utställningen är interiörer, inspirerat av huset på Åland hon renoverat i flera år och nu ska flytta till på heltid. Jag blev glad av alla färger, riktigt mycket färg behövs i rusket.  Här ett par bilder för att gläda er också!

Henrika3
15.11.2012 kl. 16:18

Granna träd vid Gamla kyrkan

Taken with Instagram

Sneddade genom Gamla kyrkans park idag och blev imponerad av stickgraffitin som finns på träden där. Alla helt olika, inspirerande att se så mycket kreativitet!


Taken with Instagram

Annars har jag nu beslutit mig för ett kökspaket från Isku. Helt matt av det här att fundera ut hur jag ska ha det.
05.09.2012 kl. 15:48

Helsinki Design Open

helsinki open tak

Jag var igår på vernissage för en utställning jag tycker ni alla ska gå och se på. Det är inte bara själva utställningen som är intressant, platsen är framförallt unik. Järnhuset på Centralgatan är idag Nordeas lokaler som bara privatbankens kunder kommer in i. Synd, eftersom platsen designades av Alvar Aalto för att vara kafé och öppen för alla. Nu håller de öppet för publiken i tre dagar. Gå dit!

helsinki open manet

Finast på själva utställningen var de här lamporna av Saas Instruments. Jag borde ha filmat, här skulle det ha varit läge för videoblogg. De rör nämligen på sig, långsamt och hypnotiskt som maneter.

helsinki open artek

Så gillade jag också Arteks monter för de hade ställt fram gamla och slitna pallar. Varför är slitna objekt så mycket vackrare än nya?
15.08.2012 kl. 11:16

Grafik

grafikblad

Jag gick en grafikkurs när jag gick i gymnasiet. Nu menar jag grafik som i konstgrafik, att skrapa kopparplåtar, doppa dem i syror och sedan trycka med en stor press. Hittade mina grafikblad från den tiden i julas, när jag rotade i skåpen hos min mamma. De här två har jag haft framme hos mig sedan dess.
09.05.2012 kl. 14:22

Carl Larsson på Ateneum

Jag gick igår till Ateneum för att se utställningen med Carl Larsson. Gå snabbt alla som inte sett den, håller på bara till den 29.4.!

Jag älskade Carl Larssons målningar som barn, vi hade en bok med bilder från Karin och Carl Larssons hem som jag länge länge tittade på. Det var fantastiskt att få se originalen, hur noggrannt de är målade.

clarsson 002

Sen köpte jag vykort med ett par  bilder jag inte sett tidigare och en pins. Så oförblommat vackert.
Salig.
21.04.2012 kl. 11:30

Galleri Brun

stbl vernissage

Lång dag. Avslutade med att gå på vernissage på Studentbladets toalett. Låter suspekt men fotona var verkligen fina.

stbl vernissage2

Blev bjuden på skumvin. Mycket bra.
18.04.2012 kl. 21:13

Beryls vernissage

Jag var ikväll på Beryl Furmans vernissage på Galleria BE'19. Beryl är en stor djurvän, och hon har gjort målningar och filmer med djurmotiv.
24.01.2012 kl. 19:07

Saker man hittar när man städar

Fina vykort med superman-motiv jag köpte på Kiasma för några veckor sen. Där var en utställning med afrikansk konst. Är kanske fortfarande.

Tycker det här fotot är roligt. Tog det i en automat på järnvägsstationen. Verkade först inte hända något, så jag började leta efter en knapp eller instruktioner, och så *snäpp* fångade kameran mitt riktiga jag istället för någon passlig fotomin.

Och tanten på HKL som gjorde busskortet tog bara första bilden i raden. Utan hänsyn.
14.12.2011 kl. 16:16

Graffiti i Fiskehamnen

Cyklade omkring i Fiskehamnen idag, första gången i år, och det var så otroligt vackert med glittrande hav och vyer över staden.

Och så finns här det här långa staketet man får måla graffiti på, det var fullt med killar som målade.

Harmade lite att jag inte kommit hit på sommaren, när Ihana-kaféet var öppet. Hann också fantisera en stund om ett helt liv i Berghäll med en skäggig grafiker-pojkvän och coola vänner att hänga på Siltanen med. Oh well.
18.09.2011 kl. 17:41

Habitare

Jag har varit på Habitare-mässan idag, kom hem med trötta fötter och sinnet fullt av intryck. Här kommer en bildbomb med några roliga saker jag såg.

På Habitare finns förstås alla stora möbel- och inredningsfirmor. Iittala hade vackert uppställda glas.

Intressantast var Ahead! -avdelningen med ny design och olika ekologiska projekt. Yuki Abe och Anna Salonen har designat de här mysiga bokstöden/lamporna.

Mera lampor av Dornick Design. De har gjort en metallställning med lampa som man kan sätta en valbar platspåse på. Alltså det här vill jag ha! Tänkte genast på alla coola påsar jag sparat men inte har användning för. Varför inte som lampskärm!

trash-avdelningen fanns också en väggbonad gjord på gamla veckotidningar. Urskumt men roligt.

I år finns också konst på Habitare, med gallerier som utställare. Den här spegelgrejen av HC Berg var kul.

Och sist men inte minst, en hel avdelning antikviteter. Tomorrow's Antique är var jag köpte mina soffbord, utmärkt ställe att köpa 50-60-tals möbler på.
14.09.2011 kl. 18:10

Konst och kakor

Visste ni att det är min namnsdag idag? Helena-dagen måste förstås firas med jordgubbstårta på De Fyra Vindarnas Hus. Mycket gott!

Annars har jag idag koncentrerat mig på att måla vatten. Regnpölarna var roliga, endel glänste vita, andra var helt mörka.

Hann också måla havet på några olika vis. Älskar de öppna vyerna i Hangö, hur stort havet är, hur hög himlen blir.
31.07.2011 kl. 16:52

Kämpar med väderkvarnar

Idag har jag målat vindmöllor.

Det var svårt, när de hela tiden rör på sig. Och att få vinkeln mellan bladen rätt.

Bättre tur hade jag med att måla bilar och elstolpar. Tänk vad fint det blev fast motivet "borde" vara fult. Här tycker jag att jag hade hjälp av den färglära som Henrika Lax lär ut på kursen, rekommenderar att gå på hennes timmar.

Vackra vyer finns det förstås gott om här, tror jag tog den här bilden på torsdag kväll.
30.07.2011 kl. 17:30