Den tidiga sommaren

Untitled

Det blev sommarväder! Förra veckan var det riktigt hett, nästan 30 grader. Och idag 22 grader på Tölö torg. Jag säger bara skönt, jätteskönt. Och motar bort en liten angstig tanke om att vädret kanske ändå är fel och tecken på den stora miljökatastrofen.

Jag ska semestra i juni så nu blir det spännande att se om det fortsätter så här eller om det blir 10 grader och regn. 

Maj månad kan vara superstressig - det händer så mycket nu och så ska man till stugan osv. Men i år har jag haft en rätt så chill maj månad. Hjälper att jag jobbar deltid, bara fyra dagar i veckan. Idag har jag min icke-Yle-dag och hann då njuta en stund på torget. 

Men nu ska jag rota fram problemavfall och skrot pga det kommer en bil som samlar sånt i kväll till mina kvarter. Det är en dålig sak om mikron börjar blixtra till och lukta rök, inte sant? Den gjorde så någon dag sen. Kanske läge att slänga.

22.05.2018 kl. 15:02

Våren 2018 - nytt i min garderob

Untitled

 

Ska vi ta en titt på vilka accessoarer jag använder nu. Den här scarfen från Marimekko är min favorit just nu. Så färggrann att jag genast ser piggare ut.

 

Untitled

 

Jag använder den här väskan från Mulberry som jag köpte på vinterrean.  Det är en liten Bayswater, som har både lång rem och korta handtag.

Jag har också en rosa plomsa från Mulberry, och en nyckelring i form av ett svart hjärta. Jepp det ska vara Mulberry.

 

Untitled

 

Mulberryväskan är perfekt till vardags. Trots att väskan är rätt så liten går det att klämma iin orimligt mycket saker i den.

Jag har också skaffat ett par bruna sommarkängor för nu har det blivit för varmt för mina vinterstövlar.

Snart blir det dags att peta fram sommarkläder, härligt. 

12.05.2018 kl. 10:29

Hej från Borgåstudion

Untitled

 

Jag har skaffat en ny dator och lyckats logga in på det mesta så det är dags för lite bloggande! 

Vi börjar med en bild från jobbet. Jag är nu reporter och programvärd på Yle Östnyland. Tog den här bilden när jag hade min andra programvärdstur. Jag ska dra morgonsändningen ungefär en morgon i veckan.

 

Untitled

 

Fördelarna med att jobba i Borgå: så här vacker miljö och god glass finns bakom hörnet. Frida som vanligtvis är programvärd men nu ska bli moderskapsledig bjöd på körsbärsglass igår. Inte så illa.

 

Untitled

 

Så här fint var vädret på vår sommarstuga det första veckoslutet i maj, vilket var andra gången vi for dit för i år. 

 

Untitled

 

Jag läser Jaga vatten av Ellen Strömberg, som är mycket bra. Det är sällan som debutanter skriver så - psykologiskt liksom fungerande karaktärer. Jag var tidigare i våras på bokfika med Ellen också, mycket kul att få träffa henne irl. 

 

 

Jag är fortfarande ivrig på att göra videor om min bulletjournal och lär mig hela tiden lite mer om hur youtube funkar. Nu borde jag bara hitta ngt klipp-program till min nya dator, på den gamla hade jag Moviemaker som dög fint till att klippa av början och slutet. Men inget liknande på nya datorn inte!

10.05.2018 kl. 13:06

Min första bulletjournal i storlek A6

 

Jag har bytt till en ny anteckningsbok, den här gången gör jag min bulletjournal i en Nuuna S som är ungefär en A6 det vill säga hälften mindre än jag är van vid.

 

Untitled

 

På framsidan står det WRITE och på baksidan WRONG. Omslaget är i något material som innehåller läder, och det funkar inte så bra ska jag säga. På vintern när det var som torrast liksom krympte det ihop och boken hölls inte mera fast utan omslaget var alldeles vindigt och ihopkrullat.

Därför var jag så glad när jag hittade ett lämpligt läderfodral för  bujon på söndagsmarknaden Rastro i Madrid.

 

Untitled

 

Jag satt fast en pennhållare i läderomslaget. Det blir som ett slags fickor där var jag satt in boken. Jag har ibland till och med haft två anteckningsböcker i fodralet. Det här lilla häftet med räven på har jag använt för att skriva upp grejer som gäller mitt jobb på Yle Östnyland, vilka knappar man ska trycka på i studion och så.

 

Untitled

 

I Madrid köpte jag också en liten Picasso-kalender, det var liksom som ett dragspel inne i ett fodral om ni fattar. Jag klippte i sär de olika månaderna och limmade in dem i bujon för att snabbt få en framtidslogg med månaderna uppritade.

 

Untitled

 

Jag gjorde också en fin framsida för mars månad för jag trodde jag skulle kunna börja använda den här boken i början av mars. Men sedan fick jag influensa och var så mycket sjuk i februari att min förra anteckningsbok tog slut först i mitten av mars.

 

Untitled

 

Och här har vi min omslagssida för april! En av de roliga sakerna med en liten bok är att det känns vettigt att göra såna här omslagssidor, i en A5-bok blir det lite väl stort.

Annat bra med en liten bujo - den är mycket portabel och ryms i alla handväskor.

 

Untitled

 

En dålig sak med Nuunas anteckningsböcker är att antalet prickar på sidorna är sånt att det är svårt att göra en månadslogg enligt den ursprunliga metoden, dvs att man skriver alla dagar i en rad bara. Tror det är typ 56 mellanrum på sidan så det ryms inte hela månaden om du skriver på varannan rad men sen blir det i den här lilla boken för trångt att skriva på varje rad.

Så i april testar jag något jag aldrig gjort förr - att göra månaden med lådor. Tycker det var lite petigt att rita upp, som synes blev måndagen för bred. Men det verkar funka alldeles bra.

 

Untitled

 

Vill du se fler bilder från min nya bulletjournal så kolla in min instagram, har ett konto på namnet Fager Dam där jag huvudsakligen visar min bujo.

31.03.2018 kl. 12:14

Jag överlevde en andra omgång av Gossip Girl

Kanske det bästa med streamingtjänster är att det går att se om gamla serier. Riktigt sluka en gammal favorit. Av någon orsak har jag varit trög med att se om Gossip Girl trots att jag gillade serien när den kom.

Men nu har jag gjort det gott folk. Sett alla 6 säsonger av Gossip Girl. Jag har tröskat mig igenom hundratals avsnitt med hemliga intriger, karaktärer med hemlig agenda, lyxiga fester och maskerader, och helt osannolika kärkekspar.

Här är några visheter jag kommit fram till (inga stora spoilers jag lovar men ni har väl alla redan sett serien).

  • Säsong 1&2 är bäst för då går alla fortfarande i high school. Det här är det klassiska Gossip Girl - tonåringar som lever lyxliv, syndar och skvallrar.
  • Säsong 5 är riktigt riktigt underhållande trots att handligen vid det här laget har blivit totalt snurrig. Bland annat ska Blair gifta sig med en prins och det vill en ju se.
  • När slutade de alla på college? Varför? I säsong 3&4 studerar de flesta av huvudkaraktärerna men i säsong 5 är de plötsligt alla i arbetslivet och det nämns inte ens varför de slutade studera.
  • Säsong 3 funkar helt klart sämst eftersom alla blir kvar i New York trots att hela säsong 2 handlade om hur de kämpade om en plats på Yale. Det kändes så platt sedan när ingen av huvudkaraktärerna började på Yale.
  • I slutet får vi veta vem som skrev den anonyma bloggen Gossip Girl - när jag första gången såg serien tyckte jag slutet var logiskt. Nu när jag sett om serien hittade jag en massa ställen där det inte alls hängde ihop att den som är Gossip Girl är det.

Puh nu är jag alldeles matt. Så mycket intriger och diadem. Vad ska jag se på nu?

26.03.2018 kl. 18:46

Mars månad i min bulletjournal

 

Välkommen att se min första "planera med mig"-video! Första gången jag filmat medan jag ritat uppslag i min bulletjournal. Kom också ihåg att gå med i den finlandssvenska bujo-gruppen om du är intresserad av planering, kalendrar och bulletjournals. Och följ Fager Dam på instagram om du vill se mer av min bulletjournal, kontot fokuserar mest på den!

25.02.2018 kl. 19:08

Mina bästa tips för Madrid

Untitled

 

Sista veckoslutet i januari tillbringade jag med en kompis i Madrid. Vilken ljuvlig stad! Jag blev verkligen positivt överraskad.

 

Untitled

 

Centrum av Madrid är rätt så kompakt, vi hade hotell på Gran Via och kunde promenera överallt. Vi hade sån tur med vädret också, var soligt hela tiden.

 

Untitled

 

Finns massa bra matställen lite överallt, så är inte värt det att jag tipsar om något visst ställe. Vi hittade många bra tapasbarer i stadsdelen Malasana.

 

Madrid

 

Frukosten åt vi på Gran Clavel nära vårt hotell, churros med kakao var lite väl mäktigt men måste ju testa det en gång i livet!

 

Untitled

 

Förstås ville vi ha öl! På The Stuyck fanns det både öl och mat, supergott. Vi for också till ett mikrobryggeri, Fabrica Maravillas.

Shopping hittade vi också i stadsdelen Malasana. Calle de Fuencarral var en stor shoppinggata med en massa kedjor, jag gick in på Muji och shoppade lite pennor.

 

Untitled

 

På en sidogata till Fuencarral - Calle Hernán Cortés hittade vi till Kilombo vintage, åh borde ha köpt örhängen där.

 

Untitled

 

Mer unika affärer hittade vi ett stycke norrut, på Calle Corredera alta de San Pablo. Calle de Velarde har en massa vintagebutiker, de var riktigt bra och billiga.

 

Madrid

 

En mysig gata vi gick längs var Calle de Santa Isabel. Butiker, kaféer, tapasbarer - vanligt liv. Men på söndag var sedan det mesta stängt!

 

Untitled

 

Där hittade vi också en härlig saluhall som hette Mercado Anton Martin. Riktigt old school saluhall med all slags mat, men också små matstånd. Här ser ni också mitt resesällskap Johanna.

 

Untitled

 

Söndagsmarknaden Rastro var bra! Flera gator fylls av torgstånd där det säljs allt från billiga t-skjortor till hantverk och praktiska vardagsgrejer.

 

Untitled

 

På sidogatorna fanns det också en massa antikviteter som det var kul att se på. Rekommenderar.

 

Untitled

 

Den här gången mäktade vi inte med Prado, räcker liksom med ett museum under en weekend. Vi besökte Reina Sofia, med modern konst. Den mest berömad tavla här är Picassos Guernica. Efter det behövdes en kaffe i solen.

 

Untitled


Alla berömda ställen som Chocolateria San Gines, eller saluhallen Miguel där det finns en massa små matstånd, var proppfulla med folk. Antar att de som bor i förorterna kommer in till centrum på veckosluten för att strosa och njuta.

06.02.2018 kl. 17:37

Sista chansen att shoppa i Muji

26196178_10155499164913143_7699790916836819374_n

 

Idag har jag tagit en tur runt stan och kollat in januari-rean. Muji har en pop up-butik i Helsingfors som stänger om ett par dagar. Det var i praktiken tomt inne i butiken!

Tomma hyllor överallt. Såg ut som en gräshoppssvärm hade shoppat där. Det fanns inte en enda penna med svart bläck kvar, de flesta häftena hade försvunnit, mängder med inredningsgrejer bara puts väck.

 

Untitled

 

Tips för dig som inte ännu besökt Muji - det finns fortfarande mycket washitejp kvar och de är riktigt nice. Jag har använt dem i min bulletjournal bland annat här i kanten av sidan, och på min julsida.

 

Untitled

 

Påminn mig förresten om att jag ska göra en video om bulletjournal i slutet på januari. För då har jag använt bujo i exakt ett år!

08.01.2018 kl. 17:23

Nytt år, nya målsättningar

Untitled

 

Jag tittade igenom fjolårets nyårslöften och konstaterade att jag klarat två av tre.

Nya roliga jobb - det har jag haft, allt från att göra kulturinslag för radion till att jobba som programledare för Naturväktarna.

Ny rolig fritidssyssla - jag började med bulletjournal, gjorde Youtube-videon om ämnet, startade ett nytt instagram-konto och dessutom den finlandssvenska bujogruppen. Har varit så kul att ha en ny hobby!

Men att komma i bra skick fysiskt lyckades inte alls. Trots att jag under hela året satsade på att träna och inte äta socker. 

Det bara räckte inte till, trots att jag tränade så blev det för lite gjort. Och sedan föll jag och skadade ledbanden i min vrist på sommaren och det tog månader för det att bli riktigt bra.

Så för 2018 ska jag återanvända fjolårets nyårslöfte och satsa fullt ut på hälsan. 

Så nyårslöften för 2018 blir....

  • Komma i form och bli friskare
  • Ha ett vackert och välstädat hem
  • Göra bra journalistik

Orsaken jag vill satsa på städning är att det var en liten fasad- och fönsterrenovering i mitt husbolag under 2017. Jag fick veta när den skulle börja först några veckor före dagen D. Så hade inte planerat in tillräckligt med tid för att städa och sånt.

Sa jag att jag skadade foten på sommaren. Just det. Gissa om det gick bra att städa upp byggdamm med svullen vänsterfot.

Ett struligt och stressigt år har 2017 varit, men med många höjdpunkter också. 2018 vill jag helst ha det lite lugnare.

Har du gjort några nyårslöften?

05.01.2018 kl. 20:43

God Jul och Gott Nytt År 2018

God jul

 

God Jul! Jag har gjort en liten julsida i min bullet journal, bilden är från Hufvudstadsbladets filmsida när de hade recension på muminfilmen som kommer till jul. Och så har jag lite klottrat med mina tombows och använt washitejp.

 

God jul

 

2017 har som år varit både roligt och tungt. Jag har fått pröva på nya roliga jobb. Men så ramlade jag på sommaren och skadade vristen vilket tog flera månader att bli helt bra. Därför pysslar jag nu på målsättningar för 2018 som ska handla om att ha ett lite lugnare år.

Men nu, julhelg och välförtjänt vila.

24.12.2017 kl. 13:51

De ville inte charma mig, de ville bara känna sig mäktiga

helena_27_600

Foto: Frida Lönnroos

 

"Tycker du om våldsamt sex?" frågade han.

Jag hade stått en stund på en nattklubb och talat med en finlandssvensk man som verkade trevlig och såg bra ut. Det var för kanske fem år sedan när jag gick ut mera än idag.

Plötsligt ur det blå kommer den här frågan.

Mina tankar gjorde en åtta i huvudet.

Tycker du om våldsamt sex. Tycker jag om våldsamt sex? Verkar jag trist om jag säger nej, vad räknas som våldsamt sex?

Sen svängde jag med ett åt andra hållet i mina tankar.

Tycker du om våldsamt sex. Det är en bullshit fråga. Han vill inte alls veta vad jag tycker. Han vill inte ha sex med mig. Han vill bara platta till mig.

Jag minns inte vad jag sist och slutligen svarade för jag kom fram till att typen inte var värd något som helst besvär från min sida, var inte ens värd att försöka knäppa till med ett fyndigt svar, det var bara att skratta till, säga nej och vända sig om och prata med någon annan.

Jag försökte på den tiden vara mera öppen och inbjudande på krogen, inte genast säga nej som jag rätt ofta gjorde när jag var yngre och blygare.

Men mängden skit jag fick gjorde mig nedslagen. Det var så många som inte flirtade på ett schysst sätt.

Ett par andra exempel. Jag är på dansgolvet med en kille som är snygg, jag är intresserad. Men alldeles för snabbt vill han kyssas på dansgolvet. Jag är inte alls färdig för något sånt. Säger nej. Han sticker och jag står kvar och undrar varför han hade så bråttom, varför måste han få hångla redan på dansgolvet?

Några månader senare, en till kille som vill kyssas på dansgovlet och jag säger nej. Han är lite äldre, en proper man ni vet fyrk finns och kostymen är dyr. Han blir arg, börjar spotta och fräsa om att han minsann kan få kvinnor så mycket han vill. Jag blir alldeles full i skratt det är är så löjligt.

Om det här var enstaka fall och de flesta män jag pratat med på krogar skulle vara trevliga så skulle jag inte tänka på saken alls.

Men tyvärr är det just tvärtom. För det mesta flirtar män med mig på det här konstiga aggressiva sättet.

De ber om mitt namn med arg röst så jag känner mig hotad när vi knappt sagt hej. De blir sura om jag tackar nej till en dans eller vill gå vidare och prata med kompisar. De ställer manipulativa frågor som det inte finns något vettigt svar på.

Jag undrar varför det är så här.

Tänkte på allt det här när jag förra veckan intervjude Pia Rosengård-Andersson från Folkhälsan. Lyssna helst på ljudet längst ner i artikeln, hon formulerar saker så bra.

Bland annat talade hon om tre bubblor - sexualiteten och hur vi uttrycker den, makt och maktutövande och genus och sociala konstruktioner. Och hur sexuella trakasserier ligget i skärpunkten mellan dem.

Jag skulle inte använda orden sexuella trakasserier för de situationer jag beskrivit här.

Men det är skit. Skit stil, skitsnack, ett skit sätt att behandla mig på.

För att återgå till början. Det var en av mina största insikter i livet när jag insåg att killar som avbryter ett samtal med "tycker du om våldsamt sex" kanske inte alls vill ha sex med mig. De bryr sig mer om att proppa upp sitt eget ego och få känna makt över mig. Kanske de får en större kick av att ta åt sig makten över mig, än av att ha sex.

Det var en enorm aha-upplevelse för före det hade jag trott de alltid var ute efter sex och bara var för korkade för att fatta vad man ska göra för att charma en kvinna.

De ville inte charma mig. De ville bara känna sig mäktiga.

09.12.2017 kl. 10:44

Finland 100 och en blå månad i min bulletjournal

Untitled

 

Hur gick det så här att jag inte alls firade Finlands självständighet i år när Finland fyllde 100 år?

Lifvet alltså.

Var på en julfest kvällen före självständighetsdagen, men det var en renodlad julfest.

Dagen efter självständighetsdagen hade jag morgontur, of course, så kunde inte vaka sent.

Och inte gick det ens att ha en mysig hemmakväll med ljus på fönsterbrädet pga fönstren skulle tvättas prick idag och allt framför fönstren skulle tömmas.

Vi har alltså fått nya fönster i vårt hus och idag var det avslutande tvätt.

Så att, det blev som det blev. Men jag firade förstås på mitt sätt, genom att göra ett blått månadsuppslag i min bulletjournal!

 

Untitled

 

Jag var en sväng på en barnfest som ordnades på självständighetsdagen i mina trakter, men det var ärligt talat mest för jobbets skull. Jag var programvärd idag för Yle Hreg och ville prata om den här festen som skapat så mycket diskussion i sociala medier. Det var stor rusning till alpackorna!

07.12.2017 kl. 15:58

400 ord om dagen

Untitled

 

Jag kom upp till 12 203 ord i NaNoWriMo. Känner mig mycket stolt över att jag faktiskt skrev varje dag, även om det vissa dagar blev mycket lite.

Officiellt ska du skriva 50 000 ord under november månad för att ha klarat av NaNoWriMo, men det var helt klart att jag inte skulle hinna med det ovanpå ett heltidsjobb och diverse annat.

Utmaningen handlade för mig om att hitt plats för skrivandet trots en massa annat. Att få in en kvart om dagen för skrivande men ändå hinna med jobb och socialt liv.

Men inte kunde jag ana hur svårt det skulle vara att få ihop ens en kvart om dagen!

Jag hade hela tiden otroligt mycket att göra. Jag jobbade extra en lördag också eftersom västmetron startade då, jag jag jobbar med lokaljournalistik så det var bara att hop to it.

Det hela blev en påminnelse om hur otroligt svårt det är att prioritera här i livet.

Det var skönt att se att det går att hitta tid för egna kreativa projekt, om jag bara tar den tiden.

Men nu, julmys.

03.12.2017 kl. 21:30

Schh, NaNoWriMo!

 

A post shared by Fager Dam (@fagerdam) on

 

 

Så det här hände. Jag anmälde mig spontant till NaNoWriMo, fast jag absolut inte har någon tid att skriva 50 000 ord på en roman under november månad. Satte ett lägre mål i min bullet journal - 20 000 ord - men ärligt talat blir det inte heller av.

Så många på riktigt viktigare saker jag borde fokusera på nu. Men jag behövde en ny hobby. Något att tänka på som inte har med jobb att göra. Och lite omväxling. Tror jag blir mindre aktiv i sociala medier under november månad.

Tänker att om jag får in vanan att skriva bara en kvart om dagen så är det redan något.

Skriver du under NaNoWriMo? Jag heter Fager Dam där. Fick ihop modiga 548 ord idag trots som sagt noll tid för projektet.

 

01.11.2017 kl. 21:10

I min väska - ännu mera rosa

Untitled

 

Köpte ett genomskinligt fodral för min iphone och måste ta ett till "i min väska"-foto fastän jag alldeles nyss gjorde ett sådant inlägg.

Men kolla så zen. Plånboken från Mulberry är exakt samma färg som telefonen.

Jag ba' känner hur rosa harmoni strålar ur väskan nu. Moblikens fodral är från @ other stories, de har fina. Glasöognfodralet är från Tikau.

Och rosa harmoni åtminstone på en punkt i livet behöver jag för annars sker det hela tiden massor. Har bara denna vecka varit på två arbetsintervjuer octh jobbat varje dag förstås och tänkt på framtiden.

Och tänkt på #metoo -kampanjen också. Jag brukar simma på jobbet, det finns en simbassäng där. Reflekterade den här veckan över hur otrygg jag känner mig om jag är där någon kväll och det är jag och en man.

Varför känns det otryggt. Har en gång sett en blottare i ångbastun i simhallen och det klagade jag förstås genast på till personalen. Har råkat ut för en del tafsare och blottare men alltid varit bra på att säga till och skaka av mig det.

Men ändå, visst finns otryggheten där.

Ja, beundra nu skönheten i min väska. Mycket trevligare att tänka på inte sant.

21.10.2017 kl. 15:27

Kategorier

Senaste kommentarer