Namnsdagstårta, motorbåtar och ätliga blommor

Jag har varit på sommaräventyr medan datorn samlat damm hemma, men nu sitter jag igen vid spakarna och ska skämma bort er med en sommarbildbomb från de senaste veckorna.
 

fyravindars4

 

Vi börjar fredagen den 31.7. som också är Helenadagen, det firades med tårta på De Fyra Vindarnas Hus i Hangö. Jag valde Key Lime Pie och det var otroligt läckert, just den rätta balansen av surt och sött.

 

poker4

 

Förra helgen ordnades Hanko Poker Run för tionde gången, jag vandrade omkring i hamnen och tittade på motorbåtarna som deltar i tävlingen.

 

Untitled

 

På lördagen hade vi en perfekt beachdag på Tullstranden. Varmt, soligt, och vi var i lä från vinden. Perfekt. På avstånd kunde vi se Poker Run-båtarna surra iväg mot Kasnäs.

 

poker2

 

På kvällen den 1.8. var vi några som picknickade i Kappellhamnen för att sedan fortsätta kvällen på Hsf. En vansinnigt kul kväll men nästa dag började jag fundera över vilken machokultur det här motorbåtsevenemanget representerar. Mera om det i sista avsnittet av Hangöpodden som kommer ut alldeles snart.

 

Untitled

 

Vi bandade nämligen det sista på Hangöpodden hemma hos Clara så fort vi överlevt Poker Run-baksmällan. Fem avsnitt allt som allt har vi petat ihop den här sommaren.

 

Untitled

 

Från Hangö åkte jag och mamma direkt till vår sommarstuga. I köksträdgården blommade så många växter att jag plockade en ätlig bukett. Jag tyckte det var mycket vitsigt. Brorsdöttrarna var nyfikna och ville smaka. Känner du igen växterna i buketten?

 

Untitled

 

Jag bara måste ta en bild på årets första smörsopp, så god svamp. I skogarna fanns det massvis med kantareller, kan inte komma ihåg när det skulle ha varit så bra kantarellår på holmen.

 

Untitled

 

På vägen mot stan stannade vi till i Fagerviks cafe för kaffe och pizzasnurra. Så oerhört mysig gård att sitta på.

Sommarvädret verkar fortsätta, men jag kan inte fortsätta semestra för nu har jag en hel vecka Morgonöppet i kalendern. Ska vara prick 6 på jobb imorgon. Har inte lyssnat på Morgonöppet en enda gång under semestern och är lite osäker på vad jag hade för lösenord till datorn på Yle. Men det fixar sig säkert! 

09.08.2015 kl. 12:48

Pausar

Jag har haft ett riktigt kul veckoslut i Hangö, kollat på stora båtar och männen som älskar dem, badat på Tullstranden, firat namnsdag med tårta och bandat det sista för Hangöpodden. Den här veckan skulle jag egentligen börja skärpa mig och frilansjobba... Men nu lovar de värsta sommarvädret och äh jobben får vänta. 
03.08.2015 kl. 16:35

Städar hemmet och huvudet

Demo

En bild från gårdagens demonstration mot rasism. Jag verkar inte få ur mig något klokt om ämnet, men ni kan med fördel läsa på Charlottes blogg om ämnet.

Jag städar hemma, försöker få huvudet att vänja sig vid arbete igen och undrar varför i hela vida världen jag har fyra flaskor med nagellacksbortagning och två paket hostmedicin och två septidin och så vidare.

Borde väl skaffa en ny dator också snart, den jag skriver på nu har jag kastat i golvet lite väl många gånger. För att inte tala om hur hemskt det är med Windows 8. Den stora frågan är - kämpa vidare med Windows eller gå över till Mac-lägret?

Dagens stora seger är att jag fått min cykel reparerad. Ska bli en sportig cyklist typ. 

29.07.2015 kl. 15:59

Kalla bad och långa strövtåg

Nu finns det ett nytt poddavsnitt att lyssna på! Den här gången handlar det om naturupplevelser på Hangö udd. Och nakenbad, skidturer på sand, landets absolut sydligaste spets och iskalla barndomsminnen. I vanlig ordning ska mera info dyka upp på Hangöpoddens blogg.

23.07.2015 kl. 12:50

Ute i lillbastun

Insert vågkluck. #skärgård

Mellan varven tar jag mig till vår sommarö, som å ena sidan är ett arbetsläger men å andra sidan får mig att slappna av och sova som en kämpe. Bilden är från lillbastun som inte har el, jag skulle gärna sova över där lite oftare men det verkar alltid finnas något som måste fixas. Har i år bränt ris och fått hjälp med att fixa tuppdörren, lite städning så kanske det här kan bli mitt krypin för några sköna dagar.

20.07.2015 kl. 17:26

Långpromenad till södern

Uddskatan

 

Idag gick jag med Clara till Uddskatan på Tulluddens naturstig. För den som inte vet är Uddskatan Finlands sydligaste punkt, här tar Hangö udd slut och sedan finns det hav och några skär bara.

På vägen såg vi spännande blommor, ett kusligt övergivet fängelse, en lång lång stenstrand, och träd som kämpar för sin överlevnad. Rekommenderar starkt den här promenaden, åtminstone för den som tycker om att ta riktigt långa promenader.

Vi bandade också in en snutt för Hangöpoddens naturavsnitt, som publiceras alldeles snart, så håll utkik efter den!

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan
18.07.2015 kl. 17:43

Rodebjer med prickiga satinband

Rodebjer

 

När jag för ett par veckor sedan drog några rearundor på stan passade jag på att skaffa nya skosnören till de här sandalerna, de gamla skosnörena i mocka hade gått av. 

Jag köpte Rodebjer-sandalerna i Stockholm för fyra år sedan, jag åkte dit på en hujsigt fin bloggkryssning. Här kan ni se hur sandalerna såg ut som nya. Bekväma och fina har de varit.

Förövrigt var det den kryssningen som fick mig att våga satsa på att jobba som journalist! När jag på nära håll såg Fredrik fixa grejer för webbsajten Papper och Catzo jobba för X3M så blev det liksom uppenbart att jag kan också.

För den som inte visste, så började jag studera journalistik eftersom jag inte kom in på Konstindustriella högskolan. Jag tog alla jobb jag kunde som nyhetsgrafiker, layoutare och illustratör. Jag sökte in till diverse designskolor och funderade lite på att byta huvudämne till konsthistoria. 

Knäppt nog övertygade jag mig själv om att jag var för dum i huvudet för att klara av att jobba som journalist.

Alltså jag vet inte varför jag tyckte det. Men det blev en benhård övertygelse som sedan visade sig vara totalt inkorrekt. Jag har klarat mig riktigt bra som journalist.

Att dehäran. Såna minnen och tankar väcker ett par Rodebjer-sandaler.

12.07.2015 kl. 18:22

Zucchini i kruka

Sophies choice - bara en zucchini ryms i krukan men vilken ska jag välja bort?!?

 

Huset jag bor i här på sommarön ligger en bit från trädgården, som är bredvid min brors hus. Så vi har några kryddplantor planterade i kruka på terrassen dit hjortarna inte vågar gå.

I år testar jag att ha zucchini i kruka, satte två plantor i krukan för jag tänkte de inte skulle må bra av flytten. Men båda mår ju nu prima och jag vet inte vilken jag ska riva bort. Ryms inte båda när de blir större.

Annars - regnvädret gör mig sömnig. Sov en zombie-tupplur idag. Mycket behagligt men går inte precis varje dag att sjunka i djupsömn på eftermiddagen. Eller så är det bara semestern som börjar ta effekt. De första två veckorna hosade jag omkring så mycket att det först nu blir någotslags semesterlugn.

Kom också ihåg att kolla min andra blogg som jag delar med Clara - Hangöpodden, där finns nu fina tips på picknickställen!

08.07.2015 kl. 17:15

Regattan i Instagram

Hangö regatta

 

Varen icke oroliga, jag har överlevt regattaveckoslutet. Förlorade en bit av en tand i något skede så började måndagen med ett blixtbesök hos tandläkaren, men nu är jag frisk och fräsch igen. Vet faktiskt inte ur och när tanden sprack, den bestod mest av amalgam och en liten bit av min riktiga tand bara försvann. 

Det var riktigt varmt och skönt i Hangö. Hade redan glömt hur stekande varmt det kan bli i hamnen, hade svårt att fatta att det gick att ha t-shirt och shorts. Har frusit så mycket under de senaste somrarna, ifjol var jag ledig när det var som kallast och sedan när det blev varmt stod jag för det mesta i en iskall radiostudio.

Annars var det bra stämning på regattan. Började fredagen med lite prosecco på Fabriksudden, sedan tog jag och Clara oss till övre terrrassen på HSF genom flitigt köande. Köa in til HSF, köa upp till terrassen, köa till toa, köa till baren - tog två timmar ungefär. Men var bra fiilis uppe så värt det. 

Nästa dag badade vi vid Koppnäsudden, och på kvällen hade vi bokat borde ute på Smultrongrundet. Hangonportti tror jag krogen heter officiellt, man tar alltså en liten färja över till båthamnen och där åt jag goda saker som lammtartar. Lönar sig att boka bord till regattan i god tid, kan vara fullt på krogarna.

Sedan satt vi på klipporna och chillade innan vi tog oss till HSF igen - den här gången stannade vi nere, att två kvällar i rad köa knäppt länge mäktade vi inte med. 

Var en hel del festande på bryggorna och i båtarna, det verkade också kul men vi gjorde bara en snabbvisit på en båt. Mindre kul var att det blivit kvar en hel del skräp från festandet runt stan.

Japp, det var den regattan. Var härligt varmt på söndagen också, men att gå omkring med en vass amalgamkant i munnen och undra var man får tag på tandläkare var mindre kul. Fick åka till Helsingfors redan igår kväll för jag var så osäker på om det skulle gå att få tanden fixad i Hangö, synd, hade gärna stannat någon dag till i Hangö. 

06.07.2015 kl. 17:13

Överevnadsguide för Hangöregattan

Nu blir det dags att ladda upp inför regattan! Vi har fått ihop det kanske mest roliga avsnittet av Hangöpodden. Champagnen sprutar och en del annat också, nå nee, vi lämnade bort de riktigt snuskiga historierna.

Jag och Clara ger många bra tips på vilka veckoslut det lönar sig att komma till Hangö om man vill festa. Och råd om hur man ska klä sig på regattan - förstås följer jag inte alls de råden, brukar snarare klä mig färggrannt och knäppt än satsa på att seglarstil.

Hur som helst, lyssna, be din kompis lyssna och här kommer ännu en bonusbild från partysommaren 2012, när jag blev förtjust i en kaffedrink de hade på Origo, och mera festbilder ska dyka upp i vanlig ordning på poddbloggen.

sjusov 142
02.07.2015 kl. 09:52

Favoritpoddar

I år har jag kommit igång med att lyssna på poddar lite mer regelbundet. Blev av att lyssna mer efter att jag bandade ner en app för att höra på podcasts (podcastar? var finns språkstödet när man behöver det!) från itunes.

Här är några poddar jag gillar:

Magnus och Peppes podcast

- formerly known as "Vad har Peppe lärt sig under veckan som gått". Alltid bra att höra Svenskfinlands stora hopp i LA reda ut feminism och antirasism så jag vet hur jag ska förhålla mig till världen.

Eva och Pöll

- eller min "åka buss i Esbo"-podcast. Att höra två behagliga och rolgia typer snacka sig igenom vardagens små knepigheter gör vilken bussresa som helst genom ett regnvått Esbo till en trevlig tur. 

Den finlandssvenska Mediepodden

- podden som måste göras! Jag tänkte ifjol redan att det absolut borde finnas en mediepodd där Yle och finlandssvenska tidningar skulle mötas. Så gissa vad jag tycker det är bra att Micaela Röman som är chefredaktör för tidningen Östnyland  och Alex Fager, chef för fakta och fiktion på Svenska Yle möts en gång i veckan för att tala media. 

01.07.2015 kl. 16:40

Bunnysommaren

Untitled

 

Möjligtvis mitt mest onödiga reaköp, och med detsamma mest nödvändiga. Jag har varit sugen på att köpa ett par av Minna Parikkas bunnysneackers sååå länge, så när det här glittriga paret fanns på rea slog jag till!

01.07.2015 kl. 10:43

Podcastsommaren

Podd i Kapellhamnen

 

Igår bandade jag och Clara in vår podcast på bästa sätt - lite strandhäng på dagen där vi bandade några festminnen, sedan grillade vi på kvällen i Kapellhamnen och fortsatte banda in festsnack.

Vi var fruktansvärt snobbiga, muahaha. Kanske inte är välkommen mer till hipsterstadsdelarna i Helsingfors efter att vårt partyavsnitt publicerats. 

Mellan varven talade jag och Clara om allvarliga ting, om kriser i livet, förhållanden som gått i kras... konstigt hur det ytligaste av ytliga väcker så många tankar om det viktigaste i livet. Fester hänger väl så mycket ihop med känslolivet.

Bland annat festade jag till det väldigt mycket sommaren 2012 för då måste jag packa ihop mitt hem inför stambytet. Tanken på att flytta in hos min mamma födde en sådan klaustrofobi att jag sedan rojvade som aldrig förr. Dessutom hade jag då frilansat som journalist i exakt ett år och var fortfarande otroligt osäker på journalistjobbet.

Håh, nu fick jag bara in en bild i inlägget för det är något konstigt med min flickr som gör att allt försvinner om jag försöker lägga in fler bilder... men de finns förstås på min instagram (@helenava) och tumblr (länk i sidan.) Och partyavsnittet av Hangöpodden kommer ut senare i veckan, ska bli Hangöregatta och då behövs våra eminenta tips, lol.

30.06.2015 kl. 11:42

Provinssi i gult och lila

Faith No More levererade. Yoga. #östermyra #provinssi15 #faithnomore Dagens klädkod #provinssi15 #teamgoldandpurple #provinsrock #greatmindsthinkalike #östermyraDagens program #oldfashionedpenna #teamgoldandpurple #provinssi15 #östermyra

 

Åkte av och an till Provinssi igår. Helt i misstag och pga great minds think alike var jag och min kompis otroligt välmatchade. #teamgoldandpurple rockade loss i lila och gult! Mycket, massor bra musik, bland annat var Tiisu igen otroligt bra live. Och Faith No More skämde bort oss med några av de bästa låtarna från Angel Dust. Och någotslags yogastil bland blommor?!? Hur som haver, bra festare, men nu har jag fått nog av desinficeringsmedel och lera för hela den här sommaren.

28.06.2015 kl. 15:23

I min väska

Untitled

 

Tog en liten rearunda på stan den här veckan. Eftersom jag köpte en plånbok och matchande - ja vad ska man kalla det, påse, necessär? - på Furla tycker jag det är dags att kolla vad som gömmer sig i min väska!

Förutom Furla-shoppingen syns här solglasögonfodral som jag köpt i någon av de där affärerna som säljer en massa kuliga prylar, och iphonen som fått ett MBMJ-fodral från Stockmann pga jag förstår inte var man ska köpa iphonefodral.

Så har jag förstås också med mig viktigheter som hemnycklar, pennor och dagbok.

27.06.2015 kl. 17:16