Hur jag använder min bulletjournal för att söka jobb

 

Jag vet inte hur det är med er men jag tänker bättre med papper och penna! Att skriva ner målsättningar, drömmar om framtiden och reda ut vad det står i en jobbannons i en bulletjournal funkar jättebra för mig. Nu har jag gjort en video som innehåller alla mina bästa tips på hur man kan använda sin bulletjournal för jobbsök och karriärplanering!

 

15.01.2019 kl. 15:37

2019 - året då jag vill blomstra

Untitled

 

Jag började det nya året med en rejäl nyårsfest i Berghäll och som sig bör, champagne och fyrverkerier uppe på Torkelsbacken. 

Jag måste säga att 2018 har behandlat mig bra. Mina nyårslöften för 2018 var: Komma i form och bli friskare, ha ett vackert och välstädat hem, och göra bra journalistik.

Jag har definitivt gjort framsteg på alla punkter. Jag har klarat mig bra på Yle Östnyland där jag började i slutet på januari, jag har läst Konmari-boken och kommit igång med att rensa hemma, och under sommaren och hösten har jag kommit i bättre form.

Men under vårvintern var det influensa och magsjuka som gällde, och foten som jag skadat 2017 blev försvagad av det. Jag har varit i halvrisigt skick.

 

Untitled

 

Därför ska nyårslöftet för 2019 vara:

Träna mera. 

Bara det.

Det funkar inte för mig att ha en massa andra målsättningar och så träningen ovanpå det! Nu ska huvudfokus vara på att komma i bättre fysisk kondition. 

På Instagram blev jag inspirerad av Pixie Mommie Journals som hade valt som sitt ord för året "flourish" - ja kopierade det rakt av. För blomstra, det vill jag år 2019!

 

 

Jag gjorde en rejäl planera-med-mig-video där man ser mig rita upp januari i min bujo. Jag satte lite väl häftiga mål för månaden, men så är det när man har kameran på sig. Att träna 6 dagar i veckan är mycket!

Men jag tänker ta det enkelt i början och bara gå på gym och simma flera gånger i veckan. Så ser jag sen.

 

Untitled

 

Känns bra att sätta igång eftersom jag hann vila under julen. Det var härligt att fira en vit jul i Esbo med familjen. 

Gott nytt år alla bloggläsare!

Här finns mina tidigare nyårslöften:

Nyårslöften 2018 - Nyårslöften 2017 - Nyårslöften 2016

Nyårslöften 2015 - Nyårslöften 2014Nyårslöften 2013

01.01.2019 kl. 13:09

Jag hade en bulletjournal utan att veta om det

I många år före jag började med bujo hade jag anteckningsböcker med to do-listor, handritad kalender och idélistor. Man kunde säga att jag hade en bujo utan att veta om det!  

Här får ni se några uppslag i en av mina pre-bujon. Jag tar sidorna i den ordning de kommer i häftet.

 

Untitled


På omslaget har jag klistrat in en serie som jag brukade ha ovanför mitt skrivbord på jobbet. Jag jobbade då också med lokalradio, men i Helsingfors. Jag gillar fortfarande den här ankan som får höra att han ska välja sina strider och sedan väljer - alla!  "Får jag gå och strida dem nu".

Häftet är från Moleskine. De tog slut lite för snabbt och slets också snabbt, men var annars bra.

 

Untitled

 

På första sidan har vi mitt namn och vilken månad boken börjar - april 2015.

Och faktiskt, washi! Jag hade då tre washirullar som jag köpt på bokmässan, och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med tejpen.

Ibland ritade jag något på första sidan i mitt häfte, men den här har bara namn och datum. 

 

Untitled

 

Det är fascinerande att se hur mycket här finns som jag också har i min bujo. Som idéer på reportage jag kunde göra, jag har precis samma lista i min bujo nu. 

Men det finns ingen innehållsförteckning i häftet. Allt bara kommer lite hipp som happ. 

 

Untitled

 

Jag hade just lärt mig jobbet som programvärd så jag har skrivit upp hur radiostudion fungerar. Jag var så sällan programvärd att jag ville ha instruktioner framför mig i studion.

Problemet var att jag måste skriva de här samma instruktionerna om och om igen eftersom häftena tog slut så snabbt. Å andra sidan ville jag ha ett litet häfte som var lätt att bära med sig. 

 

Untitled

 

Mera jobbanteckningar. En lista på vilka arbetsuppgifter en viss arbetstur har. Nuförtiden har jag största delen av den här typens anteckningar på datorn. Har också en del till pappers, men inte i bujon utan i ett skilt litet häfte som alltid finns på mitt skrivbord på jobbet. 

Jag har blivit mera rutinerad och det är sällan jag behöver anteckningarna.  Men det händer fortfarande ibland, som den här veckan när jag skulle göra en direktsänd intervju med sändningsbil. Hade senast gjort det på sommaren!

 

Untitled

 

Här ser man en av de största skillnaderna mellan min pre-bujo och min nuvarande bulletjournal. 

Kärnan i bujo-systemet är att man sätter en prick före det man ska göra, gör pricken till ett kors när det är gjort, eller streckar över hela raden om man väljer att inte göra saken.

Men förr  streckade jag över det jag hade gjort. 

Är det någon skillnad egentligen? Hm. På det sättet är bujo bra att man sedan har en prydlig lista på vad man gjort. Medan jag här har svårt att se vad det är jag streckat över.

 

Untitled

 

Det tog en stund innan jag fattade vilken Janne som gett mig feedback. Till slut kom jag på att det var Jan Andersson som är jätteguru! Har dragit alla stora tv-debatter på Yle. Jössus. 

Jag har helt enkelt skrivit dagbok om feedbacken. Och det är ju bra att skriva opp vad han sa. Men idag skulle jag säkert gå ett steg längre och göra en lista på vad jag kan göra vidare. Och skriva snyggare.

Det finns en hel del dagbok i det här häftet. Det har jag fortsatt med i min bujo. Hemma har jag en egentlig dagbok men om jag är ute på stan och sitter på något kafe eller så och vill skriva dagbok en stund så gör jag det i bujon.

 

Untitled

 

Nu närmar vi oss slutet av häftet. Det är många som börjar med kalender framifrån och collections från bakändan av sin bujo. 

I min pre-bujo fanns kalendern längst bak. I det här häftet går kalendern från mars till september.

Varje rad är en vecka, och längst till vänster finns veckans nummer. Så kommer datumen, jag har ritat en låda runt veckoslutets datum. 

Jag började rita kalendern eftersom jag tröttnade på att ha med mig både kalender och anteckningsbok. Så här fick jag allt i ett. 

 

Untitled

 

Det här är den sista sidan i anteckningsboken. Jag visar den i videon, men där ser man inte vad som står här.

Den här kalenderformen var opraktisk. Jag visste aldrig riktigt vart jag skulle skriva in månadens namn, hade jag lite mer en dag rymdes det inte och det blev alltid snett och fult. 

Jag blev jätteglad när jag hittade alla snygga kalenderformat som bujo-folket gör! Tycker den enkla månadsloggen som Ryder Carroll gör är briljant. 

Så här såg det alltså ut före jag började med bujo. Har du haft något eget system för att göra anteckningar?

14.12.2018 kl. 17:31

Mina planer för Nanowrimo och ny bulletjournal

Nuuna M

 

Hurra, jag får inleda november med en ny fräsch anteckningsbok! Mer om hur den ser ut i videon nedan.

Jag ska igen pröva på Nanowrimo, dvs utmaningen att skriva en roman under november månad.

 

 

Den här gången ska jag skriva på en barnbok! Har redan en ivrig publik som väntar på att jag ska skriva ner alla roliga sagor jag hittar på. Mina brorsdöttrar väntar på att få läsa om häxor och trollkarlar.

Jag är bra på att hitta på sagor men dålig på att skriva ner dem. Hoppas på att få alla mina bästa historier på papper under november månad!

Jag heter Fager Dam på Nanowrimo-sajten, om du vill bli min skrivkompis där så ta kontakt!

01.11.2018 kl. 17:55

Hur jag använder min bulletjournal på riktigt!

 

Just nu känns det som att min bulletjournal funkar perfekt. Jag har mycket på gång men de flesta bollarna hålls i luften eftersom jag har allt så bra organiserat i min anteckningsbok!

Men i videon ovan visar jag inte min riktiga bujo fast jag berättar om hur jag använder bujon på riktigt. Helt enkelt för att det mesta jag skriver ner är konfidenciellt eller personligt i någon mån. Ni kanske får veta vilken kosmetolog jag går till i alla fall...

Nedan de senaste månadsuppslagen ur min bulletjournal. Ack så fin och oskyldig septembersidan är före jag tog den i användning. 

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled
30.09.2018 kl. 10:21

Vad jag hatar med bulletjournals!

Nu utmanar jag mig själv genom att göra en video där jag berättar om fenomen kring bulletjournal som gör mig irriterad! Har du också irriterat dig på samma saker?

15.06.2018 kl. 19:51

Hej från Borgåstudion

Untitled

 

Jag har skaffat en ny dator och lyckats logga in på det mesta så det är dags för lite bloggande! 

Vi börjar med en bild från jobbet. Jag är nu reporter och programvärd på Yle Östnyland. Tog den här bilden när jag hade min andra programvärdstur. Jag ska dra morgonsändningen ungefär en morgon i veckan.

 

Untitled

 

Fördelarna med att jobba i Borgå: så här vacker miljö och god glass finns bakom hörnet. Frida som vanligtvis är programvärd men nu ska bli moderskapsledig bjöd på körsbärsglass igår. Inte så illa.

 

Untitled

 

Så här fint var vädret på vår sommarstuga det första veckoslutet i maj, vilket var andra gången vi for dit för i år. 

 

Untitled

 

Jag läser Jaga vatten av Ellen Strömberg, som är mycket bra. Det är sällan som debutanter skriver så - psykologiskt liksom fungerande karaktärer. Jag var tidigare i våras på bokfika med Ellen också, mycket kul att få träffa henne irl. 

 

 

Jag är fortfarande ivrig på att göra videor om min bulletjournal och lär mig hela tiden lite mer om hur youtube funkar. Nu borde jag bara hitta ngt klipp-program till min nya dator, på den gamla hade jag Moviemaker som dög fint till att klippa av början och slutet. Men inget liknande på nya datorn inte!

10.05.2018 kl. 13:06

Min första bulletjournal i storlek A6

 

Jag har bytt till en ny anteckningsbok, den här gången gör jag min bulletjournal i en Nuuna S som är ungefär en A6 det vill säga hälften mindre än jag är van vid.

 

Untitled

 

På framsidan står det WRITE och på baksidan WRONG. Omslaget är i något material som innehåller läder, och det funkar inte så bra ska jag säga. På vintern när det var som torrast liksom krympte det ihop och boken hölls inte mera fast utan omslaget var alldeles vindigt och ihopkrullat.

Därför var jag så glad när jag hittade ett lämpligt läderfodral för  bujon på söndagsmarknaden Rastro i Madrid.

 

Untitled

 

Jag satt fast en pennhållare i läderomslaget. Det blir som ett slags fickor där var jag satt in boken. Jag har ibland till och med haft två anteckningsböcker i fodralet. Det här lilla häftet med räven på har jag använt för att skriva upp grejer som gäller mitt jobb på Yle Östnyland, vilka knappar man ska trycka på i studion och så.

 

Untitled

 

I Madrid köpte jag också en liten Picasso-kalender, det var liksom som ett dragspel inne i ett fodral om ni fattar. Jag klippte i sär de olika månaderna och limmade in dem i bujon för att snabbt få en framtidslogg med månaderna uppritade.

 

Untitled

 

Jag gjorde också en fin framsida för mars månad för jag trodde jag skulle kunna börja använda den här boken i början av mars. Men sedan fick jag influensa och var så mycket sjuk i februari att min förra anteckningsbok tog slut först i mitten av mars.

 

Untitled

 

Och här har vi min omslagssida för april! En av de roliga sakerna med en liten bok är att det känns vettigt att göra såna här omslagssidor, i en A5-bok blir det lite väl stort.

Annat bra med en liten bujo - den är mycket portabel och ryms i alla handväskor.

 

Untitled

 

En dålig sak med Nuunas anteckningsböcker är att antalet prickar på sidorna är sånt att det är svårt att göra en månadslogg enligt den ursprunliga metoden, dvs att man skriver alla dagar i en rad bara. Tror det är typ 56 mellanrum på sidan så det ryms inte hela månaden om du skriver på varannan rad men sen blir det i den här lilla boken för trångt att skriva på varje rad.

Så i april testar jag något jag aldrig gjort förr - att göra månaden med lådor. Tycker det var lite petigt att rita upp, som synes blev måndagen för bred. Men det verkar funka alldeles bra.

 

Untitled

 

Vill du se fler bilder från min nya bulletjournal så kolla in min instagram, har ett konto på namnet Fager Dam där jag huvudsakligen visar min bujo.

31.03.2018 kl. 12:14

Mars månad i min bulletjournal

 

Välkommen att se min första "planera med mig"-video! Första gången jag filmat medan jag ritat uppslag i min bulletjournal. Kom också ihåg att gå med i den finlandssvenska bujo-gruppen om du är intresserad av planering, kalendrar och bulletjournals. Och följ Fager Dam på instagram om du vill se mer av min bulletjournal, kontot fokuserar mest på den!

25.02.2018 kl. 19:08

September i min bulletjournal

Untitled

 

Så här ser september ut i min nya bullet journal! Fick en video gjord på den nya bujon, så nu kan jag börja använda den.

Har igen gjort framtsteg med videomakandet - denna gång tog jag fram ett stativ och filmade anteckningsboken uppifrån. Kolla videon om du vill se hurdan veckovy jag gjort för de sista veckorna i augusti!

 

Den finlandssvenska bujogruppen

 

Fager Dam på instagram
22.08.2017 kl. 10:26

Vilken anteckningsbok ska bli min nästa bujo?


Hjälp. Måste införa shopstop på alla slags pennor och pappersprodukter. Har nu tre riktigt fina prickade böcker att välja mellan för i höst. Mer om hur jag tänker kring dem i videon!

Med i videon finns en Nuuna i storlek S, med 175 sidor. En Clairefontaine i storlek A5 med 184 sidor och en Leuchtturm i A5 med 240 sidor. Kommentera gärna vilken som du tycker är finast!

(Om jag ser bekymrad ut i videon är det för att jag filmade den när jag just höll på att bli sjuk. Tänkte hela lördagen optimistiskt att huvudvärk och lite ont i halsen, inte är det någo. Seeeen blev det riktigt rejäl flunssa. Hej och hå.)

03.08.2017 kl. 18:36

Juni i min bulletjournal

Untitled

Jag börjar på en ny bulletjournal i juni, och den här anteckningsboken har jag faktiskt trixat med! Jag har limmat in fickor, ett tygbokmärke och en pen loop.

Boken av Chronicle Books har färdiga bilder på sidorna, den är väldigt barnslig men perfekt storlek. Efter mitt pimpande har den alla egenskaper en bra anteckningsbok behöver.

Mer kan ni se i videon - och i bilderna undertill, där ser ni lite sånt som inte framkommer i videon.

 

 

Untitled

 

Jag utvecklar hela tiden nya egna tecken - nu kanske de börjar bli lite väl många. Få se vilka jag orkar använda.

 

Untitled

 

Ett kuvert, dubbelsidig tejp, washitejp och voila - en ficka! Obs man måste lämna lite utrymme för fickan att öppna sig.

 

Untitled

 

Jag doppade ett band i lim och klämde in den under omslaget, så nu har jag ett bokmärke!

 

Untitled

 

Har kommit lite vidare med min veckoplanering sedan jag filmade videon. Synd att stämpelbläcket skulle gå igenom pappret så hemskt, måste hitta ett bättre bläck nånstans för stämplarna är ljuvliga.

 

Untitled

 

Här går det an att planera för slutet av året! De små kalenderbitarna är från Ratata-kalendern 2016, det fanns en sida med hela 2017 som jag klippte ut och limmade in i min framtidsöversikt.

27.05.2017 kl. 10:03

Vlogg: genomgång av min första bulletjournal

 

Nu har jag avslutat min första bulletjournal och firar med att vlogga om den!

Min första bulletjournal innehåller allting, jag har testat alla idéer jag sett på pinterest och youtube! Det blev lite för mycket av allt.

Faktiskt har jag tänkt att det som är i mitten av min första bujo - karriärplaneringen - kunde få en helt egen anteckningsbok. För det är sånt jag inte egentligen gör on the go så att säga.

Min nuvarande bulletjournal, som också skymtar i videon, funkar mycket bättre. Där finns inget onödigt, och jag hittar snabbt all info jag behöver dagligen.

Nåja, kolla videon för mera funderingar kring första bujon!

05.05.2017 kl. 21:25

Bokvlogg: Siri von Essen och Proust

17012015<

 

Något av det bästa jag läst under den senaste tiden är "Siri" av Lena Einhorn. En historisk roman om Siri von Essen som lämnade livet som gift adelsdam för att bli skådespelerska och hade ett stormigt äktenskap med Strindberg.  Efter det måste jag sätta igång med "Stjärnor utan svindel" för är det inte lite samma story, men i 90-talets Stockholm och med kärlek kvinnor emellan? Men mer i själv vloggen:

 

17.01.2015 kl. 11:48

Momo Collins, radio om bokvlogg och en tyst minut

100115


Två tips så här till veckoslutet: jag åt middag igår på Sandro i Eira och smakade på drinken Momo Collins. En rosa drink med ingefära och kardemumma, underbar, söt och fräsch och på ngt sätt snäll.

Maten var också god på Sandro och det var proppfullt, lönar sig säkert att boka bord!

Mitt andra tips är att lyssna på Bokmagasinet som kommer i radio Vega på söndag kl. 16.20 för att höra mig prata om min bokvideoblogg. Tydligen är "booktubes" ett fenomen ute i världen. Jag hade ingen aning om det, började bara med bokvloggen för att jag ville videoblogga men inte visste vad det skulle handla om. Här går det att läsa en artikel om bokvloggar och höra min intervju.

Annars då? Jag har suttit och webbat lokala nyheter i dagarna tre. Igår hade vi en tyst minut för offren vid Charlie Hebdo på jobbet, det tyckte jag var bra, känns så märkligt att sitta där och gå på om automatmetro och skridskobanor när det samtidigt händer hemska saker i Paris.

10.01.2015 kl. 12:00

Kategorier

Senaste kommentarer