Radiotips: dokumentär om Stella Parland

Jag rekommenderar alla att lyssna på den här radiodokumentären om Stella Parland som Barbro Björkfelt gjort.

Det handlar om poesi och Italien och allt härligt som tyvärr fick ett alltför snabbt slut.

29.05.2016 kl. 19:10

Allt jag borde lära mig om målsättningar

Ni kanske redan har uppfattat det, men två av mina favoritbloggare har blivit med podd! Linnea pratar ur poddkapseln, och Michaela poddar om karriär.

Jag är nu halvvägs igenom Michaelas och Malins snack om målsättningar. Ack så det är aktuellt för mig.

Jag har nämligen varit dålig på det här med att planera karriär och sätta upp målsättningar.

Det var inte så farligt medan jag studerade, då fick man liksom från universitetet färdiga målsättningar (bli klar nångång!), men efter att jag blev magister 2007 så tappade jag tråden.

Tanken var att jag skulle frilansa som illustratör, men eftersom jag inte satt upp ordentliga målsättningar så gjorde jag allt möjligt annat istället.

Som var vettigt det också, jag jobbade som fastighetsmäklare och skaffade en examen i den branschen vilket var helt smart.

Men det kändes inte bra att bara flyta framåt så där.

De senaste fem åren har jag varit mera målmedveten och kommit in på journalistjobb, vilket jag trivs mycket bättre med.

Men fortfarande känns det knepigt att sätta upp målsättningar.

Det kanske viktigaste är att dela upp målen i bitar och ha flera alternativ. Att liksom ta ett steg som kan leda till något annat sedan. Ett stort problem var förr att jag trodde man måste bli klar med en gång.

Men jag ska väl lyssna vidare på Projekt framgång- podden, i jakt på tips.

18.01.2016 kl. 14:41

Sommarens vildaste fest i podcast


Sommarens sista avsnitt av Hangöpodden finns nu på Soundcloud. Som vanligt blir det en massa lyx och dålighetsleverne. Clara äter hummer, jag försöker luska ut vem som festar på jätteyachten under Hanko Poker Run, vi hittar festsällskap på Tinder och stöter på en fejkad Instagramkändis.

Så handlar det också mycket om mat. Vi recenserar dom restauranger vi hunnit besöka i Hangö den här sommaren.
 

Untitled


Godast? Nja det var nog de här kräftorna vi köpte med mamma På Kroken och åt hemma. Fast dem nämner jag inte i podden, där handlar det mer om ordentliga restaurangbesök. De matbilderna finns här på Hangöpoddens blogg.

11.08.2015 kl. 12:30

Namnsdagstårta, motorbåtar och ätliga blommor

Jag har varit på sommaräventyr medan datorn samlat damm hemma, men nu sitter jag igen vid spakarna och ska skämma bort er med en sommarbildbomb från de senaste veckorna.
 

fyravindars4

 

Vi börjar fredagen den 31.7. som också är Helenadagen, det firades med tårta på De Fyra Vindarnas Hus i Hangö. Jag valde Key Lime Pie och det var otroligt läckert, just den rätta balansen av surt och sött.

 

poker4

 

Förra helgen ordnades Hanko Poker Run för tionde gången, jag vandrade omkring i hamnen och tittade på motorbåtarna som deltar i tävlingen.

 

Untitled

 

På lördagen hade vi en perfekt beachdag på Tullstranden. Varmt, soligt, och vi var i lä från vinden. Perfekt. På avstånd kunde vi se Poker Run-båtarna surra iväg mot Kasnäs.

 

poker2

 

På kvällen den 1.8. var vi några som picknickade i Kappellhamnen för att sedan fortsätta kvällen på Hsf. En vansinnigt kul kväll men nästa dag började jag fundera över vilken machokultur det här motorbåtsevenemanget representerar. Mera om det i sista avsnittet av Hangöpodden som kommer ut alldeles snart.

 

Untitled

 

Vi bandade nämligen det sista på Hangöpodden hemma hos Clara så fort vi överlevt Poker Run-baksmällan. Fem avsnitt allt som allt har vi petat ihop den här sommaren.

 

Untitled

 

Från Hangö åkte jag och mamma direkt till vår sommarstuga. I köksträdgården blommade så många växter att jag plockade en ätlig bukett. Jag tyckte det var mycket vitsigt. Brorsdöttrarna var nyfikna och ville smaka. Känner du igen växterna i buketten?

 

Untitled

 

Jag bara måste ta en bild på årets första smörsopp, så god svamp. I skogarna fanns det massvis med kantareller, kan inte komma ihåg när det skulle ha varit så bra kantarellår på holmen.

 

Untitled

 

På vägen mot stan stannade vi till i Fagerviks cafe för kaffe och pizzasnurra. Så oerhört mysig gård att sitta på.

Sommarvädret verkar fortsätta, men jag kan inte fortsätta semestra för nu har jag en hel vecka Morgonöppet i kalendern. Ska vara prick 6 på jobb imorgon. Har inte lyssnat på Morgonöppet en enda gång under semestern och är lite osäker på vad jag hade för lösenord till datorn på Yle. Men det fixar sig säkert! 

09.08.2015 kl. 12:48

Kalla bad och långa strövtåg

Nu finns det ett nytt poddavsnitt att lyssna på! Den här gången handlar det om naturupplevelser på Hangö udd. Och nakenbad, skidturer på sand, landets absolut sydligaste spets och iskalla barndomsminnen. I vanlig ordning ska mera info dyka upp på Hangöpoddens blogg.

23.07.2015 kl. 12:50

Långpromenad till södern

Uddskatan

 

Idag gick jag med Clara till Uddskatan på Tulluddens naturstig. För den som inte vet är Uddskatan Finlands sydligaste punkt, här tar Hangö udd slut och sedan finns det hav och några skär bara.

På vägen såg vi spännande blommor, ett kusligt övergivet fängelse, en lång lång stenstrand, och träd som kämpar för sin överlevnad. Rekommenderar starkt den här promenaden, åtminstone för den som tycker om att ta riktigt långa promenader.

Vi bandade också in en snutt för Hangöpoddens naturavsnitt, som publiceras alldeles snart, så håll utkik efter den!

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan

 

Uddskatan
18.07.2015 kl. 17:43

Podcastsommaren

Podd i Kapellhamnen

 

Igår bandade jag och Clara in vår podcast på bästa sätt - lite strandhäng på dagen där vi bandade några festminnen, sedan grillade vi på kvällen i Kapellhamnen och fortsatte banda in festsnack.

Vi var fruktansvärt snobbiga, muahaha. Kanske inte är välkommen mer till hipsterstadsdelarna i Helsingfors efter att vårt partyavsnitt publicerats. 

Mellan varven talade jag och Clara om allvarliga ting, om kriser i livet, förhållanden som gått i kras... konstigt hur det ytligaste av ytliga väcker så många tankar om det viktigaste i livet. Fester hänger väl så mycket ihop med känslolivet.

Bland annat festade jag till det väldigt mycket sommaren 2012 för då måste jag packa ihop mitt hem inför stambytet. Tanken på att flytta in hos min mamma födde en sådan klaustrofobi att jag sedan rojvade som aldrig förr. Dessutom hade jag då frilansat som journalist i exakt ett år och var fortfarande otroligt osäker på journalistjobbet.

Håh, nu fick jag bara in en bild i inlägget för det är något konstigt med min flickr som gör att allt försvinner om jag försöker lägga in fler bilder... men de finns förstås på min instagram (@helenava) och tumblr (länk i sidan.) Och partyavsnittet av Hangöpodden kommer ut senare i veckan, ska bli Hangöregatta och då behövs våra eminenta tips, lol.

30.06.2015 kl. 11:42

Hangöpodden - stora strandlistan

Ja, det finns igen ett nytt avsnitt av Hangöpodden att lyssna på! Den här gången listar vi våra favoritstränder i Hangö. Min nummer fem är Bellevuestranden, gissa vilken är min nummer ett?

 

 

Mera info och kartor på platserna vi talar om finns på poddbloggen.

 

sommar2013 078

 

En bonusbild från Bellevuestranden för två år sedan cirka. Jag hade århundradets krabbis när bilden togs... det var en sommar jag festade till det. Lämpligt nog ska avsnitt tre av podden handla om party, men mer om det senare! Nu får ni lyssna på strandsnack!

26.06.2015 kl. 11:52

Första avsnittet av Hangöpodden

Hangöpoddens första avsnitt är en potpurri av strandbesök från sommaren 2014. Vi vadar ut till skären utanför Vedagrundet, promenerar med Claras hundar i Tvärminne, grillar i Gunnarstrand och simmar i regnet mellan Skogsnäset och Hangöby hamn. Clara hittar nakenbilder i en fiskebod, Helenas rumpa blev filmad och vi prövar på kräftor.

Mera bilder från förra sommarens poddinspelningar finns här.

06.06.2015 kl. 12:27

Hej från Hangökontoret

05062015

Jag sitter just nu i min Hangö-office, eller Café Regatta som det också heter, vi har ju inget internet i vår Hangölägenhet. Fixar lite med vår Hangöblogg och drar en cappucino.

Imorgon ska första avsnittet publiceras, och det andra kommer också rätt så snart eftersom vi redan bandat in material till det.

Igår blev Clara intervjuas av Yle Västnyland om vår podd, här går det att läsa artikeln.

Mina storstadsstressade axlar sjönk ner en decimeter när jag kom hit igår kväll och jag sov som en stock. Så skönt att vara i finaste sommarstaden. Och teaterträff är det dessutom här, ska se vad jag hinner kolla in.

05.06.2015 kl. 13:27

Så här låter Hangöpodden

Här kommer ett litet smakprov på podcasten jag ska göra i sommar. Jag och Clara hade talat om att podda ifjol, men det gick som det brukar, maj och juni bara skenade iväg och plötsligt var det mitten av juli. Då kom vi på världens bästa idè: banda in fiilisar från sommaren 2014, använda vintern till att klippa ihop det och smida planer för sommaren 2015 och publicera allt sedan. Hela första avsnittet publiceras om en vecka!

 

29.05.2015 kl. 19:02

Hangöpodden är snart här!

25052015

 

Veckoslutet tillbringade jag i Hangö tillsammans med Clara, som deltagit i Litterärt skapande och skrivit en av de kusliga historierna i antologin. Verkligt blooodiga noveller i antologin! Jag måste lägga ner boken på kvällen för det var för kusligt att läsa vid läggdags.

Men det viktigaste programmet under veckoslutet var att förbereda vår podcast som vi äntligen får igång. Vi har med Clara redan i ett par år pratat om att vi borde podda, hon som vet massor om stränderna kring udden har så mycket att berätta.

Jag ska berätta mera så fort vi har det första avsnittet ute, men här på poddbloggen finns lite Hangöbilder och ni kan hålla er uppdaterade med Hangöpodden. Podcasten ska handla om Hangö. Stränder i Hangö, matställen, bästa partyt, och alla lite gömda pärlor som Clara luskat fram.

25.05.2015 kl. 19:05

Podd om kläder, klass och kulturellt beslagtagande

 

Nu finns tredje avsnittet av min och Ida Henriksons podd Till den som bryr sigSoundcloud! Vi talar om kläder, klass och lån från andra kulturer. Det här är ett ämne där jag hela tiden tänker om och ifrågasätter mina egna tolkningar.

Det här barndomsfotot som vi talar om i podden ser jag på helt annorlunda nu än för sju år sedan när jag lade upp det på facebook. Först nu kan jag se att lakritsannonsen i bakgrunden förlöjligar svarta. 

 

Då på 80-talet fanns den här typens bilder överallt, jag blev så van vid dem att när det började talas om att de är kränkande så förstod jag inte varför.

Jag förstod att ge tolkningsföreträde till dem som kände sig kränkta, men jag kunde inte se bilderna ur något annat perspektiv än det jag var van vid: harmlöst roliga lakritsannonser. Idag tycker jag inte alls längre att de är så harmlösa, eftersom humorn handlar om att visa en löjlig figur.

Annat vi talar om i podden: Sandra Beijer utlädd till kändisblondin, Calles kavaj, Muffe Hellberg och Hanapees bindi.

 

10.05.2014 kl. 15:54

Podd om intervjuteknik

 

Ja, nu finns den här, andra delen av podden Till den som bryr sig! Där Ida berättar varför filmen Noah är dålig. Men mest talar vi om intervjuer, de bästa och de värsta, knepen och knåpen. Och hur man ska intervjua barn.

Funderade efter vårt samtal att jag kanske borde börja behandla vuxna lite mer som jag behandlar barn. Jag är bra på att vara öppen och liksom rak och bestämd och ändå respektfull med små barn. Jag lyssnar på vad de säger och försöker glömma alla förutfattade meningar i dörren. Jag är bättre på att tala med barn än att tala med vuxna tror jag.

Men lyssna på podden, så får ni veta hur man gör en bra intervju.

Och hur man absolut inte ska göra.

P.S. Glömde nämna att det är Stina Dabrowskis bok "Stina om Stina och konsten att intervjua" som vi snackar om i podden.

 

28.04.2014 kl. 19:49

Min och Idas podcast om Ryssland

 

Så kom jag äntligen igång med att podda! Har hur länge som helst funderat på diverse podcast-idéer, men inte riktigt vetat vad och med vem. Men i december när jag bloggade om mina radiodrömmar föreslog Ida vi kunde göra en podcast och nu i fredags satte vi oss i soffan hos mig och snackade om att var gay i Ryssland och hur det känns att vara utsatt.

Finns just nu på Soundcloud, jag ska försöka klura ut hur vi får det till itunes och så ska jag göra något åt den lite tillfälliga hemsidan som vi satte igång. Tänkte oss några avsnitt nu under våren, och sedan ser vi. Ska alltid handla om någon bok vi läst eller film vi sett, som vi vill prata vidare om. En massa flum om viktiga saker, om kultur och politik och media ska det bli.

 

15.04.2014 kl. 11:07