Gran Canaria och Arguineguin

Untitled


Jag har varit i Arguineguin i södra ändan av Gran Canaria och riktigt njutit av sol och hav. Jag for dit tredje veckan i januari med mor, bror och hans familj.

 

Arguineguin

 

Här är utsikten från rummet - vi bodde på Sunwing Arguineguin, ett hotell med bara barnfamiljer från norden! Gissa om det sprattlades i barnbassängen. Hotellet tyckte jag var bra, uppvärmda simbassänger, god frukostbuffe och ett bra gym bland annat.

 

Arguineguin

 

Första dagen promenerade vi in till fiskehamnen inne i Arguineguin. Fanns många båtar att kolla på.

 

Arguineguin

 

Och fiskar i Cofradia de Pescadores, som är det lokala fiskekollektivets restaurang. Den finns i en stor byggnad liksom inne i hamnen.

 

Arguineguin

 

Och så här såg det ut på tallriken, mums! Ett tips för den som åker till Kanarieöarna: fråga alltid i fiskrestaurangerna vilken fisk som är färsk. Samma krog kan ha härlig nyfångad fisk och hemsk infryst tonfisk på sin meny!

 

Arguineguin

 

Så vackra solnedgångar i Arguineguin. På dagarna var det ungefär 21 grader, på kvällarna typ 17 så behövdes lite varmare kläder då.

 

Untitled

 

En dag köpte jag tapas på ett ställe som visst bara hette Restaurang Arguineguin - jättegoda bläckfiskar och någotslags fisk i tomatsås. Det blev till god lunch på hotellbalkongen.

 

Untitled

 

Jag väntade mig noll lokalt liv men Arguineguin visade sig vara en levande, vanlig, sömnig liten stad där man ser både lokalbor och norska pensionärer på gatorna.

 

Arguineguin

 

En dag tog vi taxi till Anfi beach som har vit sand - lär vara hämtad från Karibien. Den dagen var det riktigt hett i solen.

 

Untitled

 

Sista dagen prövade vi stranden i Patalavaca, som var på gångavstånd från hotellet. Där var det blåsigare och större vågor men fanns också lite klippor där barnen hittade en helt egen grotta.

 

Untitled

 

Avslutar med en bild på en gubbe som sitter och fiskar utanför hotellet morgonen vi reste hem igen. Så mycket hav och himmel!
Publicerad 23.01.2017 kl. 16:18

Den vackra hösten

Untitled

Idag faller vinterns första snö så jag tänkte det skulle vara lämpligt med en bildbomb från september och oktober. Det har varit så otroligt fint väder. Många soliga dagar, bra cykelväder,  flammande lövprakt och krispigt i luften.

 

Untitled

 

I mitten av september jobbade jag några dagar i Ekenäs, där var det sommarväder med 20 grader varmt. Eken på Yles gård är flera hundra år gammal och imponerande stor.

 

Untitled

 

Jag var många septemberveckoslut på sommarstugan i skärgården. Så vackert.

 

Untitled

 

Och så goda äpplen från vårt äppelträd, här har jag bakat dem i ugnen med lite honung och smör.

 

  Untitled

 

Inte det bästa svampåret pga var så torrt, men visst hittade vi ett och annat i skogen.

 

Untitled

 

Pizza med smetana, lök, trattkantareller och parmesan - yum.

 

Untitled

 

Den här lilla stackaren hade flugit mot ett fönster på stugan och inte klarat  smällen.

 

Untitled

 

Alltså, lövprakten. Det här på vägen till jobbet i annars så gråa Böle.

 

Untitled

 

Besökte Högholmens djurpark en söndag med min bror och hans döttrar. Såg tigerungarna som fötts i år, och lodjuret, och en massa annat spännande. Men påfåglarna är vackrast.

 

Untitled

 

En annan söndag åt jag brunsch på Töölönranta - vädret var grått men andra stranden av Tölöviken så här färgglad.

En vacker och varm höst - det är som en helt egen magisk årstid. Men nu är det slut på det, snön faller där ute och jag ska pallra mig till Helsingfors stadsfullmäktige och rapportera om vad som händer där för Yle.

 

Publicerad 02.11.2016 kl. 15:25

Svart trumpetsvamp och syrliga äpplen

Untitled

 

Efter en alldeles för lång paus blev det av att fara till sommarstugan igen. Det regnade hejvilt på lördag kväll, men lite sol hann vi också uppleva. Det är förstås skördetider, jag har plockat plommon, krikon, äpplen och en massa trumpetsvamp. Nu testar jag hur svampen smakar i en risotto!

Publicerad 04.09.2016 kl. 21:31

Sparrispasta

Sparrispasta

Här kommer ett somrigt och enkelt recept på sparrispasta med citron!

Du behöver: spagetti, grön sparris, citron, parmesan, vitlök, olivolja.

Skär sparrisen i 5 centimeter långa bitar och koka i rikligt med vatten. Sparrisen ska koka cirka 15 minuter.

Blanda ihop saften från en halv citron, lite rivet citronskal, vitlök, riven parmesan, olivolja.

Lägg i spagetti i samma kastrull där sparrisen kokar så pastan blir klar samtidigt med sparrisen. Säkert fusk att göra så men det är så enkelt med allt i en kastrull. Plus gott.

Sätt till lite kokvatten i din sås.

När allt kokat klart, hälla bort överloppsvatten och hälla på sås. Klart!

 

Publicerad 03.07.2016 kl. 13:55

Det finns en ny brunchbloggare i stan

Bali brunch

 

För några veckor prövade jag på balinesisk brunch med Brunssikeijo - som bloggar om bruncher i Helsingfors. Här finns inlägget om bali brunch på Pueblo - jag älskade de små semlorna med kokoskryddat kött och den heimlaga limun - åh! Jag som älskar syrliga drycker var i himmelriket.

 

Bali brunch
Publicerad 31.03.2016 kl. 16:50

Bloggträff på The Cock

IMG_0187 liten

Igår kväll var jag på en bloggträff som Ratata ordnade på The Cock. Jag drack en fördrink som liknade risgrynsgröt både till utseende och smak, men var kall. Låter mystiskt men det var gott, onödigt stor var drinken bara så fick lämna den på hälft.

IMG_0201 liten

Framför mig hade jag de här sköna damerna - Mette och Lotta. 

IMG_0195 liten

Jag beställde en halv höna till huvudrätt. Det var ju alldeles för mycket mat på tallriken, vem äter liksom en halv höna på en gång? Men det var otroligt gott så mycket mat slank in i alla fall.

IMG_0207 liten

När en del hade gått gick jag och sitta i det andra bordet, och prataade bland annat med Emzi. En riktigt kul och mysig kväll!

Publicerad 24.09.2015 kl. 18:16

Restaurangdagen


Nå huhhuh, mycket mindre stress i huvudet nu när jag vilat ordentligt en dag. Det enda jag gjorde igår var att dra mig till närmaste lunchställe som restaurangdagen kunde erbjuda.

Hittade en video från ifjol från den här charmiga pop up-krogen på Rosagatan. Aj så de hade goda saker då. Igår åt jag en krämig soppa och lite gris med kål, det var gott det också.

 

 

Publicerad 17.05.2015 kl. 13:27

Den perfekta buljongsoppan med ägg

buljongsoppa

Om det har kommit grön rök och blixtar ur en höghuslägenhet i Tölö så är det jag som experimenterat med den perfekta buljongsoppan. Jag har pocherat ägg. Jag har lagt i chili och ingefära i små bitar, i stora bitar. Jag har prövat att lyfta i och ur ingredienser i oilka ordning. 

Här kommer resultatet av experimenten:

Koka vatten, lägg i en halv buljongtärning, chili, vitlök och ingefära i så där halvstora bitar. Nejlika och kryddpeppar kan du också lägga i, hela alltså. Låt det koka ett slag. Lyft ut kryddorna.

Lägg i grönsaker - typ kål som du strimlat med en osthyvel och ärter, eller som i bilden morot du strimlat med potatisskalare och lite rödlök. Obs inte för många sorter på en gång. Och det ska vara smala strimlor som inte behöver koka mer än tre minuter.

Så äggen! Knäck ett ägg i en stor slev ovanför kastrullen och lägg ägget försiktigt i kastrullen med sleven, så det pocheras direkt i buljongen. Dregla lite över hur gott det kommer att bli. Lägg i ett till ägg i andra ändan. Obs rör inte om eller så, allt ska vara stilla, stilla.

När äggen blivit vita små kulor med perfekt gul gegga inuti, servera. Drick all den glödheta buljongen. Känn hur virus och bobbor skrämda springer iväg.

Publicerad 15.04.2015 kl. 10:43

Små saker som är fina

180215

Eftersom vardagen är alldeles särskilt grå just nu har jag gjort en lista på några fina små saker som gör mig glad:

- Perfekta vintageblusar som den här, märket är Pia&Paula och som vanligt har jag hittat den på Mekkomania.

- Den här skivan med brasiliansk musik som är från 1960-talet tror jag. The Girl from Ipanema på gitarr och sköna instrumentala toner hela vägen.

- Mina favoritörhängen, har köpt dem av Clara.

- Tv-serien The Big Bang Theory. Älskar.

- Havrebröd. Ska sluta köpa rågbröd, jag gör det bara för att leka hälsosam. 


Annat: har börjat öva mig på den svåra konsten att pochera ägg. Har pocherat dem i buljong, ni vet från en buljongtärning. Så skönt med het buljong när det är kallt och rojsigt ute.

Publicerad 18.02.2015 kl. 21:59

Grönkålschips

110215

Förövrigt så har jag blivit riktigt urförtjust i grönkålschips. Jag har sett lite olika recept på nätet, mitt vanliga sätt att fixa ihop dem har blivit så här: jag tvättar grönkålen och torkar det med flera kökshanddukar. Det här är svårast, fastnar så mycket vatten i bladen! Sen riva riva bort det tjocka skaftet och få trevliga små löv. Blanda ihop i en stor skål avokadoolja, salt och saften från en citronklyfta. Blanda med grönkålen i skålen. Lägga på en ungsplåt och ha en kvart i 150-graders ugn. Et voila. Supergott!

Publicerad 11.02.2015 kl. 11:14

En snögnistrande julhelg

291214a

Jag har haft en riktigt skaplig julhelg med allt vad det innebär av pepparkakor, het glögg, promenader i snövita Esbolandskap, julklappsböcker och glittrig gran.

 

Årets specialiteter: jag fick fnatt och köpte gröna kulor som aldrig hört till traditionerna i min familj. Jag bara måste få mumsa i mig marmelad.

Och så instagrammade jag all julmat under #helenasjulbord. Varje jultallrik uppifrån. Det blev.... ointressant. Kålrotslåda är inte så roligt på bild. Då är pepparkakor och gröt mycket mer instagramvänliga.
 

291214b 291214c291214d291214e 291214f
Publicerad 29.12.2014 kl. 19:00

Vegegott med rödlök

tumblr_nf0xe8eRmC1qedh9lo1_1280

 

Jag har under den senaste tiden försökt äta vegetariskt lite oftare. Har insett hur absurt det egentligen är att klämma in kött i precis alla måltider. En vegefavorit är grönsakswok. Med mycket chili, lime och sojasås blir också blygsamma råvaror goda. Som till exempel rödlök, kål och frysta ärter.

 

tumblr_nf1fh7RzdW1qedh9lo1_1280

 

Färdiga pizzabottnar och spenat är nuförtiden en självklarhet i frysen för mig, för då kan jag laga en mumsig pizza enkelt och snabbt. På den här hade jag förutom spenaten rödlök, oliver, halloumi och lite rucola.

 

Som ni märker är favoritgrönsaken just nu rödlök. Så mycket godare och mångsidigare än den vanligare löken. Nam nam.

 

Publicerad 16.11.2014 kl. 14:22

Gourmetveckoslutet

 

Nå men hej från gourmetveckoslutet! Igår blev jag bjuden på delikata kräftor chez Clara i Hangö, och idag har jag ätit som en prins här i Bortre Tölö. Restaurangdagen visade hela sin charm när jag besökte en innergård med loungemusik och godaste gäddburgaren som serverades ur ett fönster. Hangö charmade också jeansen av mig igår med varmt och klart simvatten. Visserligen började det regna varje gång vi skulle ta oss ett dopp, men sommarsim i regn är härligt det med.

Publicerad 17.08.2014 kl. 16:24

Live från korvfabriken

Här är jag med Veijo Votkin himself.

Så finns det bara en dag kvar på min Morgonöppet-vecka. Idag var det igen dags för en lajvare, alltså en direktsänd intervju utanför huset. Aj aj så jag spänner mig för såna. Förra veckan rapporterade jag live från Erikssons kalatukku, där de kokade kräftor. Och idag åkte jag till Wotkins för att se på hur de stoppar korv.

Med två liknande lajvare så här veckorna efter varandra börjar det redan bli lite rutin i det: Köra med Yle-bilen till främmande industriområde. Klä sig i vita skyddskläder och blå platskydd på skorna.

Gå runt i den iskalla fabriken och konstatera att näpp, stålväggarna gör att det inte finns någon 3g eller 4g eller annan g jag behöver för att kunna sända. Försöka snappa upp så mycket som möjligt av processen för att  kunna beskriva det för radiolyssnarna.

Gå ut på gården med intervjuperson och vänta med fingrarna i kors på att det ska bli tid att sända. Sedan göra vimsig intervju och pusta ut när det är klart och tekniken fungerat. Och efteråt gå tillbaka in i fabriken för att ta foton till webben. Fast idag filmade jag med telefonen, korvstoppning blev bara så mycket intressantare i rörlig bild.

Publicerad 31.07.2014 kl. 15:26

Äppelblom och nässelrisotto

 

Hemma igen efter ett veckoslut på stugan. Jag odlade morötter, rödbetor och sallat jag köpt på Tikau men det med ärter får min bror reda ut. Äppelträdet började blomma precis just igår. Puh vad det var hett hela veckoslutet!

Jag hann laga nässelrisotto, den här gången blev det riktigt lyckat. Nässelrisotto gör du på precis samma sätt som sparrisrisotto. Först ska du koka upp nässlorna, fem minuter räcker. Spara kokvattnet. Sedan sätter du igång med risotton som normalt - steker upp lite lök och vitlök, steker riset och häller i en skvätt vitt vin eller vermouth.

Sedan lägger du till nässelvatten, en buljongtärning och de hackade nässlorna. Så fortsätter du som med alla risottorecept, häller i mera hett nässelvatten an efter och lägger till riven ost när det är klart. Vi hade pecorino-ost, det passade jättebra till nässlorna. Vi åt det med rökt braxen vi köpt i fiskbutiken i Sjundeå. Braxen är så gott.

Publicerad 26.05.2014 kl. 11:01

Kategorier

Senaste kommentarer