For fashions sake

For fashions sake

 

For fashions sake tycker jag är en rolig rubrik, så heter alltså en utställning i konstmuseet Emma i Esbo. Jag gjorde en intervju inför med modedesigner Minna Palmqvist som är en av dem som ställer ut mode på gränsen till konst. Då höll hon på med att bygga upp den här installationen, det var kul att idag se den färdig!

 

For fashions sake

 

Jag blev också förtjust i Satu Maaranens guldiga jacka. Allt som glimmar, ja ja...

 

For fashions sake

 

Futurohuset syns i bakgrunden.

 

For fashions sake

 

Gillade också dessa kläder av Tilde Bay Kristoffersen.

 

For fashions sake

 

Gå och se vet ja! Helt grade.

Publicerad 09.05.2017 kl. 16:47

Min första textilkonstfie på Designmuséet

Kirsti Rantanen

 

Igår var jag på Designmuséet - där jag blev förtjust i textilkonstnären Kirsti Rantanens verk. Utställningen har pågått ett tag, det som egentligen var nytt är att de gjort om sin permanenta utställning över finsk design som finns på första våningen. Designmuséet borde vara ett måste för alla turister som besöker Helsingfors, här går det att få en överblick över finländsk design, köpa ngt snyggt i shoppen och så har muséet ett mysigt kafé också.

Publicerad 05.02.2017 kl. 11:32

Kusama och prickarna

Untitled


Nyss hemkommen från Gran Canaria for jag till konstmuseet HAM för att se Kusama-utställningen som idag var öppen för sista dagen. Så typiskt att komma iväg i sista stund och måsta köa i evigheter för att komma in i spegelrummen. Men det här rummet med bollar i all evighet var definitivt värt det.

 

Untitled


Kontsnären Yayoi Kusama började måla prickarna för att själv kunna försvinna i sina verk, för att drunkna i ett hav av bollar och prickar, ett slags självutplåning. Därför är det egentligen himla märkligt att den här utställningen blivit en sådan instagramhit. Jag började också av rena farten hala fram mobilen stup i kvarten men blev sedan alldeles ställd.

Yayoi Kusama vill försvinna bland prickarna men publiken till den här utställningen vill synas bland prickarna.

 

Untitled


Vad är det fråga om riktigt?

Publicerad 22.01.2017 kl. 17:14

Eero Aarnio på designmuseum

Untitled

Jag kan rekommendera Eero Aarnio-utställningen som öppnade på designmuseet i Helsingfors ikväll. Finns både föremål från formgivarens långa karriär och gamla bilder som den här underbara med Kekkonen i en bollstol. Har han ballerinatossor på fötterna förresten? Så många frågor.

 

Untitled

Tydligen försökte Aarnio först tillverka den här lampan i glas - men det var för svårt, formen sprack på tredje försöket. Det blev en plastlampa till slut.

 

Untitled

Familjen Aarnio. Åh jag är så fascinerad av 60-tal i inredning just nu!

 

Untitled


Jag är nästan helt säker på att jag satt på de här stolarna i lågstadiet. Vi hade orange plaststolar i klassrummen, jag minns ännu hur jag liksom gled nerför den där knottriga plasten om jag var trött och uttråkad och inte orkade sitta rakt.

 

Untitled


Förutom Eero Aarnio finns det på museet en utställning med Daniel Palillos konst. Han har också jobbat som modedesigner, och den här målningen föreställer en journalist på modevecka. Jag trodde nästan att det var en spegel. Jag menar så här ser jag ut när jag går på vernissage direkt från jobbet!

Publicerad 07.04.2016 kl. 21:04

Mad Men och ljusfestival

Untitled

 

Just nu är jag djupt inne i en Mad Men-maraton. Den serien är gjord för att sträckses, så glad att nu få se säsongerna 5-7 som jag missade när de kom på tv.

 

Untitled

 

Lämnar er med några bilder från ljusfestivalen Lux Helsinki som var så så fin i år. Jag gillade alldeles särskilt mycket molnet på Annegatan.

 

Untitled

Publicerad 11.01.2016 kl. 19:56

Pisi pisi

 

Aj så jag diggar den här skulpturen. Tommi Toija har redan länge varit en favorit. Älskar hur sårbara hans barnskulpturer är. Också den här pojken vid Salutorget. Kolla hans ansiktsuttryck! Han skäms. Han står där stor och klumpig och pissar framför presidentens slott och ser skamsen ut. Aaaw.

Skulpturen borde få bli kvar. Helsingfors behöver ett ordentligt minnesmärke, en staty som alla turister bara måste få se och som kan pryda allt från vykort till nyckelringar. Om Bryssel har en pytteliten pojke som pissar så kan vi väl köra på med en jättestor. Men om jag inte minner mig fel ska pisipojken bort när Helsingfors festspel är över.

Publicerad 15.09.2014 kl. 20:28

Konstsöndag på Granö

 

Har idag varit på Villa Gyllenberg, ni vet konstmuseet på Granö som nästan aldrig håller öppet. Just nu har de en utställning med konst ur de Wulffska samlingarna. Mycket målningar från den finska guldåldern när Scherfbeck och Gallen-Kallella vandrade fram på gatorna i Paris. Rekommenderas.

Publicerad 09.03.2014 kl. 16:41

Vibskov och godaste kaffet

 

Jag har två rekommendationer för er idag:

1) På designmuseet är det designkväll månadens sista tisdag - alltså ikväll! Gratis inträde och program. Jag var tidigare idag så fick betala inträde men det var det värt. Visst har jag hört om kläddesignern Henrik Vibskov, men inte visste jag att han gjorde konst och stora installationer också. Utställningen är - wow!

2) Husets mjölkkaffe på Succés, ni vet kaféet på Högbergsgatan. Mörkrostat filterkaffe med varm skummad mjölk! Borde man få överallt, det är så äckligt med kall mjölk i kaffet. Fastlagsbullen var också riktigt god.

Publicerad 28.01.2014 kl. 16:38

Furmanska fåglar

 

Jag var igår på Beryl Furmans vernissage, hon firar 40 år som konstnär med en bok och en uställning på galleriet Solveig Lindqvist Projects. Bilderna handlade om fåglar, djurens rättigheter intresserar Beryl. Och så berättade hon attdet kommer en intervju med henne på radio Vega på tisdagen, jag måste komma ihåg att lyssna. 

Publicerad 28.08.2013 kl. 11:06

Konstens natt

 

Hade en skön chill konstens natt med promenad på stan och sedan ett besök på Teurastamo i Fiskehamnen, var det var fancy hipstermarknad. Det fortsätter ikväll, rekommenderar att gå!

Vi såg med Ida en performance på Sinne som överraskande nog berörde mig. Jag som inte alls brukar förstå mig på performance! Aura Hakuri & Linda Granfors byggde ett muminhus utanför galleriet, kröp in och kom ut klädda i nattlinnen. Sedan tejpade de fast sig vid varandra inne i galleriet, och gick omkring med saker på en käpp. Det var plågsamt, de hade stela svarta handväskor, och allt slutade med ägg och mjöl i huvudet utanför.

Det fick mig att associera till allt jag tänkt på den senaste tiden om att förminska sig själv, om kvinnligt martyrskap, allt det kletiga och småskurna i en bekväm litenhet. Kanske jag någon dag lyckas skriva mer om saken. På ett sätt som... ja tankarna är så oformulerade just nu. Som en rådigågga. Men det känns viktigt.

Publicerad 23.08.2013 kl. 14:45

Kroppar, kroppar

Ja just det, jag petade ihop ett litet inlägg för Blemma för ett tag sedan. Ritade några kroppsbilder och till slut Venus från Willendorf som inspirerat dem. Jag har varit sjukligt fascinerad av den skulpturen sen jag var barn, minns vi hade en replika hemma, tror pappa plockat upp den på en arbetsresa. Jag skrev också något flum, här kan ni läsa och se alla bilderna.

Publicerad 23.07.2013 kl. 20:01

Hangö, skriva, agera, guld

 

Fina fina Hangö! Har haft en så skön vecka, med skrivarkurs och  teaterträff. Fint väder hela vägen. Tankarna är lätta och lediga efter alla möten med inspirerande människor. Pjäser jag såg: Ragnarök och Cmmn Sns Prjct. Min mammas röda scarf fick agera med i den sistnämnda. Jag köpte ett guldigt armband av Clara, för det här ska vara guldsommaren, har jag bestämt.

Publicerad 09.06.2013 kl. 18:56

Antitalanger

 

Igår firade jag Italiens nationaldag på ambassaden, dagen till ära satte jag på mig så mycket Prada som jag bara kunde. Sen gick jag och se Antitalents live på Klockriketeatern, funderade ett tag på om min klädsel på något sätt kunde vara en antitalang. Men det var så många ivriga som uppträdde med att sjunga, spela badminton, måla och mycket annat att jag nöjde mig med att vara publik.

Publicerad 04.06.2013 kl. 13:32

Plikt och lycka

Fascinerades igen av att Jenny skrev om en rusig lyckokänsla när hon tecknar. När skulle jag ha kännt så? När skulle teckningar ha varit något annat än en plikt för mig? Jag har så svårt att komma ihåg. Det var så självklart då. I skolan. Jag var bra på att rita. Punkt. Slut. Allting annat var jag halvbra på, utom jumppa där jag var så usel att det var komiskt. Mycket underhållande.

Det var så självklart. Att jag skulle jobba med bild, i någon form. Att jag alldeles säkert skulle vara bra på allt som hade med bild att göra. Det var onödigt att ens tänka på något annat.

Samtidigt hade jag hemliga drömmar om att förlora mig någonstans i en dammig korridor på universitetet, ha basker och en svart polotröja, skriva dikter som avslöjade hela världen, suga på en penna eller röka med yviga gester som folk gör i franska filmer.

Och idag? Jag står fortfarande där och vacklar. Gör med jämna mellanrum försök att starta någotslags karriär som illustratör. Vilket inte alls är orealistiskt. I teorin.

En rusig lyckokänsla. Jag kan inte ens tänka mig det. Satte mig ner här en kväll med mina nya japanska tuscher, och blev vansinnigt uttråkad av att rita bilden ovan, som jag sedan totalförstört med två olika bildappar på telefonen. Vilket ger mig en liten lyckokänsla, jag punkterar jolmigheten med mina filter.

Och tänker - jag måste rita på ett helt annat sätt i framtiden. Göra något fult. Eller snuskigt. Eller hemskt. Eller på riktigt personligt.

Vackra bilder gör mig trött. Att jag alltid ska tänka i vad som är rätt och fint. Plikten att vara bra. Och fin och snäll och trevlig. Bubblan av jolmig jo jag är så mysig. Mys pys. Den bubblan vill jag spräcka.

Publicerad 08.04.2013 kl. 20:39

Michelangelo

Jag hade en lunchträff på Fanny idag, och passade på att se Michelangelos teckningar som finns på Sinebrychoffs konstmuseum. Det handlar om skisser för de stora målningarna i Sixtinska kapellet, små blyertsteckningar. Mycket fint. Gillar hela muséet förresten, de möblerade rummen i andra våningen är så vackra. Hela huset har en särskild stämning. I empiresalen har de inrett med en massa palmer framför höga fönster med spetsgardiner, som vårsolen sken in igenom. Ville bara flytta in dit och bo.

Publicerad 26.03.2013 kl. 17:10

Kategorier

Senaste kommentarer