Julpyntet står framme

Untitled

 

Brukar ni också köpa julklappar åt er själv när ni är på julklappsuppköp? När någon frågar mig vad jag vill ha i julklapp så vet jag inte alls. Men när jag står där i butiken så vet jag precis vad jag vill ha.

På bilden ser ni en av mina julklappar till mig själv - ett glas med silverränder att ha ljus i.

Efter att ha pyntat den här lilla byrån i vardagsrummet har jag hela resten av lägenheten att städa. Har nämligen lovat att hosta jobbets julfest på fredag.... men kanske dammråttorna i hörnen inte syns om jag har mysbelysning och bjuder på nån riktigt stark välkomstdrink?

04.12.2016 kl. 13:20

Eero Aarnio på designmuseum

Untitled

Jag kan rekommendera Eero Aarnio-utställningen som öppnade på designmuseet i Helsingfors ikväll. Finns både föremål från formgivarens långa karriär och gamla bilder som den här underbara med Kekkonen i en bollstol. Har han ballerinatossor på fötterna förresten? Så många frågor.

 

Untitled

Tydligen försökte Aarnio först tillverka den här lampan i glas - men det var för svårt, formen sprack på tredje försöket. Det blev en plastlampa till slut.

 

Untitled

Familjen Aarnio. Åh jag är så fascinerad av 60-tal i inredning just nu!

 

Untitled


Jag är nästan helt säker på att jag satt på de här stolarna i lågstadiet. Vi hade orange plaststolar i klassrummen, jag minns ännu hur jag liksom gled nerför den där knottriga plasten om jag var trött och uttråkad och inte orkade sitta rakt.

 

Untitled


Förutom Eero Aarnio finns det på museet en utställning med Daniel Palillos konst. Han har också jobbat som modedesigner, och den här målningen föreställer en journalist på modevecka. Jag trodde nästan att det var en spegel. Jag menar så här ser jag ut när jag går på vernissage direkt från jobbet!

07.04.2016 kl. 21:04

Har shoppat porslin och saxar

tumblr_ne1oeiMXCv1qedh9lo1_1280

 

Jag besökte igår Iittalas outlet i Esbo. Köpte två jättekoppar och en mymla från reabordet - fast det syns förstås inte i mitt fina stilleben eftersom jättekopparna är längst bak.

Hittade också saxar med Klaus Haapaniemis design på, är så glad att jag fick tag på dem för jag behöver verkligen saxar och de här är så snygga!

Det som inte var på rea var den lilla mjölkkannan, men en sån behövde jag verkligen. Nu behöver jag inte smälla hela mjölktetran i bordet om jag bjuder gäster på kaffe

26.10.2014 kl. 12:17

Bloggträff på Tikau


Jag var igår på bloggträff här, i Tikau som är en butik med inredning och mode som är etiskt producerat. Nora hade fixat och ordnat. 

 


Karin och Hanna lät sig smaka. Vi fick också spanska chips som skulle vara särskilt handgjorda, och saltchoklad och jordgubbar. 

 


Mattorna vävs i Indien, designen är finsk. Det var intressant att höra de inte väljer ut de skickligaste vävarna,utan de som mest behöver ett jobb. Karin talade sedan om slow fashion. Hennes tankar motsvarar ganska bra vad jag redan länge tänkt - att satsa på det hållbara. Vi fick också hör att Tikau betyder just hållbar!

 


Stötte också på Softy, så kul att se henne igen efter att bara ha följt med alla utlandsäventyr på bloggen. Vi talade om hur det alltid går att köpa ett smycke till för de tar inte mycket plats. Finns jättefina smycken till salu på Tikau, jag investerade i ett svart med metallpärlor som passade bra ihop med de lite mer granna pärlorna jag fått när jag köpt nejlikor.

22.05.2014 kl. 10:56

Köksjobb

 

Har idag jobbat vid köksbordet, och det känns riktigt ultimat. Kanske jag borde skaffa ett större bord hit och bekvämare stolar och ha liksom ett kök/arbetsrum? Mitt egentliga arbetsrum är bara en liten hall, ett genomgångsrum som öppnar sig åt alla håll och det har tyvärr blivit en hopplös skräpkammare. Plus att det inte har fönster vilket är trist. Förstås vill jag inte ha mappar och printer och sånt i köket, det passar bäst just i genomgångshallen.

Märker att en vettig miljö gör så mycket för arbetsivern. Behöver verkligen fundera om det här frilansandet, jag var så mycket på Yle i höst att jag helt glömt hur man jobbar hemifrån. Jag har suttit alldeles för mycket i soffan med datorn i famnen. Det funkar ibland, men andra gånger blir jag så sömnig och håglös. Att så här ha ett fönster och en kaffemaskin framför mig gör att mejlen åker iväg i en mycket snabbare takt!

10.02.2014 kl. 14:43

Kylskåpet har landat

kylskåp ett

 

Jag vet inte om någon minns men jag hade förra hösten långtgående planer på att köpa ett ljustblått kylskåp. Jag bloggade om saken och slösade bort radiolyssnares tid på att dilla om estniska nätbutiker. Sen funkade mitt gamla kylskåp med det trasiga handtaget så pass bra att jag använde det hela våren och konstaterade att det är alldeles snyggt med ett vitt kylskåp i mitt kök. Och förra veckan fick jag fel i huvudet och köpte en vit fyrkantig sak av Bosch. Smeg Schmeg.

 

kylskåp tva

 

Den gigantiska vitheten lindras av min magnetsamling. Jag började med den för många år sedan, och det har blivit en vana att köpa en magnet eller två om jag är på resa eller besöker ngt museum.

 

kylskåp tre

 

Det är lite som pinterest eller tumblr men på riktigt. Inspirerande små utbrott. Den gulliga ettåringen är jag.

21.08.2013 kl. 19:44

Tomma hyllor, härligt

Nu kan jag köpa en tv! Hit får jag alla teckningar och papper som fyllt upp tv-bordet.

Det här med att städa efter flytten har gått sååå långsamt. Jag har trott mitt arbetsrum är proppfullt, att Lundiahyllan svämmar över. Så skulle jag idag ta fram printerfärg och det ser ut så här.... eh. Färgen jag sökte var i bokhyllan i vardagsrummet. Logiskt.

28.02.2013 kl. 19:23

Klaus Haapaniemis sagomotiv

kh popup

Tog en sväng på stan idag och hittade en underbar pop up-butik i Kiseleffska basaren. Klaus Haapaniemis fantastiska sagomotiv på dynor, sjalar, muggar och allra härligast: saxar. Funderar seriöst på att köpa saxarna. Måste skynda mig, butiken håller öppet till slutet av februari!
29.01.2013 kl. 19:01

Dagens uniform i ny spegelLyckans dag, har fått mitt nya tamburskåp och kan äntligen säga att remppan är klar!  Och fick med detsamma en ny plats att fota suddiga dagens outfit-bilder på. Jag har ungefär bott i den här stickade klänningen från cos de senaste dagarna. Så varm och skön att jag inte vet vad som är poängen med vanliga kläder.

Ett grått spegelskåp hittade hem. Sned bild pga svårt få 290 högt skåp in i ett Instagram.

Har köpt ett grått skåp med spegeldörrar nertill, och redan ivrigt fyllt den med saker. Underbart. Lovade jag förresten att det skulle bli bättre bilder på den här bloggen? Krfhhm. Ska se om jag hinner fixa lite fredagsfashion. Ngt roligare än mitt ylletält.
25.01.2013 kl. 18:28

Blomspiration

blomfonster

Jag har gjort små framsteg i projekt avhamstra lägenheten. Tänker jobba hemifrån den här veckan, så hinner jag plocka och sakta ta fram lägenheten under högarna. Köksfönstret har jag piggat upp med blommor från närbutiken.
23.01.2013 kl. 15:15

Tisdagssnack och kaffedrömmar

http://2.bp.blogspot.com/_doK9qxbPrxE/STKLPAr9SlI/AAAAAAAACsw/eCu-z5vPWqw/s320/moccamaster_01.jpg
I morse var det igen dags för tisdagssnack med Peter Barmer. Vi talade om reklam i veckotidningar, den här artikeln om L'Oreals inblandning hade vi som grund. Och så pratade vi om julklappsönskemål. Jag kan på den här kommersiella bloggen meddela att det är en Moccamaster jag drömmer om.

Men, den här söta röda ryms inte på något vettigt sätt i mitt kök! Allt annat tänkte jag rätt när jag planerade men jag glömde att kaffekokare är höga och fylls på uppifrån, och ångar dessutom. Så de går inte att ha under ett övre skåp som espressomaskinen jag förr använde. Vill inte återgå till den, jag har blivit helt såld på filterkaffe. Har tittat på en mindre Moccamaster-modell som kanske skulle gå att skjuta fram och tillbaka. Hm.

(Och det var ett skämt det där med kommersiell blogg, tyvärr har jag ingen kaffesponsor. Skulle behöva en kaffesponsor.)
18.12.2012 kl. 15:17

Julkort och trendbollar

Julkort.

För att ingen ska missa det: ja jag har också köpt de där case Paul de nånting julbollarna som "alla" har. Kalla mig trendoffer. Jag tog förstås de allra grannaste som ingen annan ville ha, fanns typ hundra paket kvar på Stockmann och bara enstaka av de andra färgerna.

Och så har jag fått julkort. Det är nice. Ska försöka komma ihåg att skicka några själv.
12.12.2012 kl. 18:32

Juleljus i mitt hus

Julpyntat. Fortfarande i chock pga ledig kväll hemma. #historiskt

Hade en elektriker här idag som fixade det sista, och nu. Nu äntligen är alla byggarbeten färdiga och det enda som finns kvar är inredning. Trevliga saker som att hitta små hyllor att ha oljor på i köket. Som Inno-Marko skulle säga, "silkkityynyjä". Välja lite dynor och packa upp några lådor. Mitt största bekymmer är hur jag ska få en Mockamaster att passa in i köket. Jag firade med att köpa julpynt och pimpa mitt sminkbord.
07.12.2012 kl. 20:34

Kipple

Veckans fråga: hinner jag packa upp allt jag satte undan inför stambytet fortare än jag producerar nytt kaos? Vad händer om jag inte lyckas med det? Kommer alla konstiga små påsar och lappar och strumpor att sakta men säkert föröka sig tills jag bara har smala små gångar kvar mellan kylskåpet och badrummet och min säng? Blir alla saker jag har till slut bara.... kipple?

JR - Kipple is useless objects, like junk mail or match folders after you use the last match or gum wrappers of yesterday's homeopape. When nobody's around, kipple reproduces itself. For instance, if you go to bed leaving any kipple around your apartment, when you wake up the next morning there's twice as much of it. It always gets more and more.
Pris- I see.
JR - There's the First Law of Kipple, "Kipple drives out nonkipple." Like Gresham's law about bad money. And in these apartments there's been nobody there to fight the kipple.
Pris - So it has taken over completely. Now I understand.
JR - Your place, here, this apartment you've picked - it's too kipple-ized to live in. We can roll the kipple-factor back; we can do like I said, raid the other apartments. But -
Pris - But what?
JR - We can't win.
Pris - Why not?
JR - No one can win against kipple, except temporarily and maybe in one spot, like in my apartment I've sort of created a stasis between the pressure of kipple and nonkipple, for the time being. But eventually I'll die or go away, and then the kipple will again take over. It's a universal principle operating throughout the universe; the entire universe is moving toward a final state of total, absolute kippleization.


Citatet hittade jag här och det kommer från Phil Dick's "Do Androids Dream of Electric Sheep?", boken som Bladerunner baserar sig på.

Jo nee kommer inte att ha fritidsproblem på en lång tid. #stambyte #kipple
Godmorgon.
Här funderar jag över min outfit till Bloggpriset. #not #stambyte
30.11.2012 kl. 12:12

Prioritera mera

På tal om stress. Jag undrar ibland hurdan värld vi lever i, när så många har svårt att hitta rätt takt i livet. Jag hade själv problem med det under studietiden, eftersom det var svårt att hitta sommarjobb måste jag jobba under terminerna så jag hade alltid för mycket eller för lite att göra. Och så tyckte jag dessutom att det var viktigt att hinna festa. Och trodde jag hade tid att se på alla bra filmer på bio. Och kände mig så duktig när jag såg på gamla avsnitt av Nanny dubbade till tyska. Det där sista fattar jag inte alls idag, varför betalade jag för kabelkanaler?

Sen dess har jag lärt mig att prioritera hårt, och den här hösten har det verkligen behövts, med stambytet och allt. Jag har i första hand satsat på att göra lägenheten beboelig, så har jag förstås skött de jobb som måste skötas, men också försökt hitta tid för att sova, vila ut och se kompisar ibland.

Det betyder att jag fortfarande inte har köpt något nytt kylskåp (det gamla funkar ju, är bara felsvängt och saknar en bit av handtaget), inte ens funderat på att skaffa en tv och jag får ett ordentligt tamburskåp först i januari. Att sova är viktigare än att ha fina skåp.

Tillfällig inredning i tamburen, i väntan på ordentligt skåp. Och att jag orkar ta itu med Ikea-pusslet längst bort.

Igår skapade jag en tillfällig inredning i tamburen. Har köpt skoskåp på Ikea som nu väntar i sin pafflåda vid ytterdörren på att någon ivrig mänska kommer och hjälper mig med att peta ihop det.
28.11.2012 kl. 12:07