Så blev jag förtjust i Jeppis

Untitled

 

Jag har idag skrivit 1676 ord vilket är ungefär vad man borde skriva varje dag i november under Nanowrimo så det går inte så bra.

Kanske jag skulle skriva mer om jag bodde i Jakobstad och satt och skrev på café After Eight varje dag. Oj så fint Jeppis är!

Jag besökte Jakobstad första gången i mitt liv när jobbet ordnade ett välgörenhetsjippo där - Näsdagen.

Jag fick arkitekturgasmer av att gå omkring i Jeppis. Så mycket fina gamla hus. Gymnasiet är en otrolig jugendborg, centrum känns hanterligt stort och snyggt, och så hann jag skymta stora vackra trähuskvarter. 

Gick in en stund på After Eight också och ba´wowwowow.

Jag tog foton för webben och sociala medier, här finns de flesta av mina bilder från eventet. 

Ja Nanowrimo. Tror det största problemet är att jag inte skriver ny text. Utan skriver ner sagor jag berättat muntligt flera gånger. Det känns inte kreativt eller spännande utan jag somnar på tangenterna. 

Men 1676 ord är mer än inga ord! Barnens favoritsaga där häxan och trollkarlarna far till Teneriffa borde jag få klar så jag kan ge den i julklapp. Så någo bra ändå.

22.11.2018 kl. 17:01

Mina planer för Nanowrimo och ny bulletjournal

Nuuna M

 

Hurra, jag får inleda november med en ny fräsch anteckningsbok! Mer om hur den ser ut i videon nedan.

Jag ska igen pröva på Nanowrimo, dvs utmaningen att skriva en roman under november månad.

 

 

Den här gången ska jag skriva på en barnbok! Har redan en ivrig publik som väntar på att jag ska skriva ner alla roliga sagor jag hittar på. Mina brorsdöttrar väntar på att få läsa om häxor och trollkarlar.

Jag är bra på att hitta på sagor men dålig på att skriva ner dem. Hoppas på att få alla mina bästa historier på papper under november månad!

Jag heter Fager Dam på Nanowrimo-sajten, om du vill bli min skrivkompis där så ta kontakt!

01.11.2018 kl. 17:55

Fager Dam fyller 10 år!

stbl vår jag'

tro att
flow2011
höstbilder snigel lous vuitton spring 2013 pradadaa fyraUntitled mulb tre Sandra BeijerUntitled UntitledUntitled

 

Idag fyller den här bloggen 10 år! Det är många inlägg jag skrivit under åren. Många outfits, tankar om lifvet, inredningsplaner, resor och fester.

Jag är så oändligt tacksam och glad över att jag vågade mig på bloggandet. För det kändes modigt i början! Att våga berätta om sig själv för främlingar kändes stort.

Tack alla som deltagit i någon form - som kommenterat, hängt med på bloggträffar och själva bloggat! Den här platsen på internet har gett mig så mycket kraft och kreativitet, mod att göra saker själv och inte bara följa strömmen, och massor med nya idéer och inspiration.

Hösten 2008 och hela 2009 hittar ni inte mera på internet. Då skrev jag på Blogspot, och senare for den bloggen tekniskt så sönder att jag gjorde den hemlig.

Från 2010 har jag bloggat på Ratata, och det var de första åren på den portalen som jag bloggade som allra mest.

Sedan hände några saker - bland annat Instagram och radiojobb på Yle, som tog av den tid jag använt på bloggen. Men Fager Dam  är fortfarande en viktig plats för mig fastän jag nu uppdaterar mer sporadiskt.  

Hoppas ni vill hänga med de kommande tio åren!

För fem år sedan gjorde jag små översikter över mina första bloggår, här finns dom:

Fager dam fem år: 2013
Fager dam fem år: 2012
Fager dam fem år: 2011
Fager dam fem år: 2010
Fager dam fem år: 2009
Fager dam fem år: 2008

17.10.2018 kl. 08:11

Jag hjärta Ischia!

Untitled

 

Alltså wow vilken resa vi haft! Den här bilden summerar bäst allt som är ljuvligt med Ischia. Hav, vackra vyer och god pizza. 

Ischia är en ö nära Neapel känd för sina varma källor. Jag har tidigare rest till Capri och Sorrento och kan nu säga att Ischia helt klart blivit min favorit!

 

Untitled

 

Pizzan åt vi på min födelsedag i Chalet Primavera på Spiaggia dei Pescatori, alltså fiskarstranden i Ischia Ponte. Vi hade blivit rekommenderade restaurangen av en lokalbo och den levde upp till förväntningnarna. Jättegod pizza med havet vid våra fötter!

 

Untitled

 

Här hugger jag i bruschetta på Zi Nannini som låg nära vårt hotell. De första dagarna var det ostadigt väder och som ni ser hade restaurangen plastväggar framme för att skydda mot vinden.
 

Untitled

 

Men när vädret blev bättre hade Zi Nannini en fin utsikt över havet. Soppan med musslor var deras godaste rätt! 

 

Untitled

 

Rakt under Zi Nannini ligger hotellets beach club. Vi bodde på Il Moresco, och reste med Aurinkomatkat. Hotellet har bryggor vid stranden där man kan njuta på en solstol och bada från en simtrappa.

 

Untitled

 

Badvakten lagar också kaffe. Här en macchiato med bara lite mjölk på espresson. 

 

Untitled

 

Jag reste med min mamma som visar prov på hur man badar i medelhavet. Det var sandbotten vid hotellets bryggor och vattnet var 22 grader varmt. Ja vet! Hur härligt! De första dagarna var det ostadigt väder men de tre sista dagarna fick vi njuta av sol och värme. 

 

Untitled

 

Nice utsikt fån hotellets beach. Det medeltida slottet som syns på den lilla ön här lär vara fint att se men vi njöt så mycket av la dolce vita att vi kom aldrig dit.

 

Untitled

 

En cappucino vid hotellets pool. Il Moresco har bassänger både inomhus och utomhus och vattnet lär vara från källorna som Ischia är känt för och innehåller mineraler. Inomhusbassängen är 35 grader varm och har en massa masserande strålar så ni kan tänka er hur avslappnad man blir efter det. Och bastu och gym och allt sånt finns det också i hotellet. Perfekt plats för avslappning!

 

Untitled

 

En kvällspromenad på Spiaggia dei Pescatori. I den här ändan bor folk precis vid stranden. Det var urmysigt med italienska pojkar som spelade boll och hundar som lekte i sanden.

 

Untitled

 

Glass inne i Ischia Porto. Vid ett litet torg nära vårt hotell ligger ett café som heter Vittoria och hade jättegod glass. Härligt att sitta där på kvällssidan med en glass eller Aperol spritz och kolla på alla mänskor som går förbi.

 

Untitled

 

Också inne i stan ligger Rossopomodoro som har så här god lunch. Pastan jag åt heter paccheri, här med musslor och pecorino-ost. Så gott.

 

Untitled

 

Vi hade halvpension och åt middagen på Il Moresco. Här den legendariska svamprisotton serverad i ett bröd som säger allt om hotellets restaurang. Det var hm intressant. Maten var medelmåttig på hotellet, ibland jättegott, ibland någon skosula till fisk som simmat direkt ur frysen.

Eftersom hotellet har fem stjärnor var det ett otroligt serverande, en massa kypare som sprang omkring och hällde upp vatten och maten serverades under silverkupor som på nån gammal film. Det var också fyra rätter varje kväll. Nåjo, vi fick gott vin.

 

Untitled

 

På lördagen följde vi med på Aurinkomatkats rundtur runt ön. En bra tur i teorin men i praktiken gick allt lite fel. Vi hade helt missuppfattat tiden och kom en timme för tidigt till samlingspunkten (men tur nog fanns det ett kafe bredvid så blev en extra morgonkopp). 

 

Untitled

 

Bussen var pytteliten men med knäna vid hakorna rullade vi mot sydkusten och Sant'Angelo som ligger vid udden man ser här på bild. Lär vara jättevackert. Men vi kom aldrig dit. Sant'Angelo är en bilfri by så bussen stannade en bit utanför. Vi tog en apelsinjuice på parkeringen. Började gå ner mot byn. Då kommer först en stormvind. Sen några regndroppar. Sedan ett skyfall som hotade att helt dränka oss trots att vi hade paraplyer. Vi sprang tillbaka till en pizzeria vi just gått förbi och åt en pizza medan regnet vällde ner utanför. Alltså nu har man nu otur.

 

Untitled

 

Farväl Ischia! Du är så fin! Jag vill definitivt åka tillbaka till Ischia. 

13.10.2018 kl. 18:43

Hur jag använder min bulletjournal på riktigt!

 

Just nu känns det som att min bulletjournal funkar perfekt. Jag har mycket på gång men de flesta bollarna hålls i luften eftersom jag har allt så bra organiserat i min anteckningsbok!

Men i videon ovan visar jag inte min riktiga bujo fast jag berättar om hur jag använder bujon på riktigt. Helt enkelt för att det mesta jag skriver ner är konfidenciellt eller personligt i någon mån. Ni kanske får veta vilken kosmetolog jag går till i alla fall...

Nedan de senaste månadsuppslagen ur min bulletjournal. Ack så fin och oskyldig septembersidan är före jag tog den i användning. 

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled
30.09.2018 kl. 10:21

Nya brillor!

IMG_6793  2

 

Jag har skaffat nya glasögon! Har haft dem i en dryg månad redan men pga hett väder/inget smink/morgontur/sommarfiilis så har jag inte tagit vettiga bilder på dem att visa upp nånstans förrän nu.

 

IMG_6813 (2)

 

Glasögonen har en obestämbar färg. Jag vet ärligt talat inte om de är rosa eller ljusbruna. Eller någonstans mitt emellan? Men riktigt trevliga är de. Min bror har tagit bilderna, han är duktig på att fota.

 

IMG_6803 liten

 

Lite kul känns det ändå att vi har vinterschema på jobbet och att allt kör igång igen. Går att tänka nu när det blivit svalare. 

Men visst har det varit en fin sommar. Jag har jobbat största delen av tiden men kunnat kombinera det med att simma och ta långa veckoslut på stugan. Riktigt legat och drällt i varmt havsvatten och blivit förvildad. 

21.08.2018 kl. 15:59

Mitt sommarlov

Untitled

 

Så här ivrigt skuttade jag iväg på sommarlov i mitten av juni! Haren som bor vid vår sommarstuga är så söt <3 <3 Förövrigt spännande hur stor skillnad det är på skogsharen och fältharen, som man ser mest av i stan. Skogsharen är ulligare och gulligare och har mörkbrun päls. 

 

Untitled

 

Jag var hela två veckor borta från stan, mest på vår sommarstuga men hann också fira midsommar i Hangö. Var ruggigt väder på midsommarafton så jag var mycket glad över att min kompis Clara ordnat bastu för oss på Silversand! Bastu och god mat och sedan lite drinkar på HSF, vad är väl bättre.

Försökte reda ut vad som är säsongens innedrink. Googlade mig fram till att Aperol Spritz är out, Gin Tonic och Negroni är in. Men! Nu börjar jag misstänka att Limoncello Spritz blir nästa stora grej. Vad tror du?

 

Untitled

 

Har fixat mina sidor för juli i min bulletjournal. Och testat IGTV! För dig som inte visste så kan man nu ladda upp video på tio minuter på instagram. Japp, det finns inte liksom i bildflödet utan högst upp en IGTV länk som leder till ett helt nytt videoflöde. Det här har introducerats alldeles nu under de senaste veckorna. Jag filmade en snutt av min bujo för @fagerdam på insta, gå och kolla om ni är nyfikna.

 

Untitled

 

Skärgården alltså. Alltid fint! Var så himla skönt att få bara vara ett tag. 

Avslutade semestern med att fara till Borgbacken med min brors familj. Mycket kul att få smälla i sig våfflor och åka bergochdalbana med glada brorsdöttrar.

Untitled

 

Ja imorgon börjar jobbet igen. Har lite myror i benen nu för jag tycker jag borde börja jobba med något nytt i något skede, men vet inte vad det skulle kunna vara. Eller hur jag ska komma dit. He he. "Målmedveten".  

Det känns säkert klarare efter några dagar på jobbet. Har glömt bort lite mitt jobbjag vilket jag antar är tanken med att ha semester. 

02.07.2018 kl. 23:00

Vad jag hatar med bulletjournals!

Nu utmanar jag mig själv genom att göra en video där jag berättar om fenomen kring bulletjournal som gör mig irriterad! Har du också irriterat dig på samma saker?

15.06.2018 kl. 19:51

Den tidiga sommaren

Untitled

Det blev sommarväder! Förra veckan var det riktigt hett, nästan 30 grader. Och idag 22 grader på Tölö torg. Jag säger bara skönt, jätteskönt. Och motar bort en liten angstig tanke om att vädret kanske ändå är fel och tecken på den stora miljökatastrofen.

Jag ska semestra i juni så nu blir det spännande att se om det fortsätter så här eller om det blir 10 grader och regn. 

Maj månad kan vara superstressig - det händer så mycket nu och så ska man till stugan osv. Men i år har jag haft en rätt så chill maj månad. Hjälper att jag jobbar deltid, bara fyra dagar i veckan. Idag har jag min icke-Yle-dag och hann då njuta en stund på torget. 

Men nu ska jag rota fram problemavfall och skrot pga det kommer en bil som samlar sånt i kväll till mina kvarter. Det är en dålig sak om mikron börjar blixtra till och lukta rök, inte sant? Den gjorde så någon dag sen. Kanske läge att slänga.

22.05.2018 kl. 15:02

Våren 2018 - nytt i min garderob

Untitled

 

Ska vi ta en titt på vilka accessoarer jag använder nu. Den här scarfen från Marimekko är min favorit just nu. Så färggrann att jag genast ser piggare ut.

 

Untitled

 

Jag använder den här väskan från Mulberry som jag köpte på vinterrean.  Det är en liten Bayswater, som har både lång rem och korta handtag.

Jag har också en rosa plomsa från Mulberry, och en nyckelring i form av ett svart hjärta. Jepp det ska vara Mulberry.

 

Untitled

 

Mulberryväskan är perfekt till vardags. Trots att väskan är rätt så liten går det att klämma iin orimligt mycket saker i den.

Jag har också skaffat ett par bruna sommarkängor för nu har det blivit för varmt för mina vinterstövlar.

Snart blir det dags att peta fram sommarkläder, härligt. 

12.05.2018 kl. 10:29

Hej från Borgåstudion

Untitled

 

Jag har skaffat en ny dator och lyckats logga in på det mesta så det är dags för lite bloggande! 

Vi börjar med en bild från jobbet. Jag är nu reporter och programvärd på Yle Östnyland. Tog den här bilden när jag hade min andra programvärdstur. Jag ska dra morgonsändningen ungefär en morgon i veckan.

 

Untitled

 

Fördelarna med att jobba i Borgå: så här vacker miljö och god glass finns bakom hörnet. Frida som vanligtvis är programvärd men nu ska bli moderskapsledig bjöd på körsbärsglass igår. Inte så illa.

 

Untitled

 

Så här fint var vädret på vår sommarstuga det första veckoslutet i maj, vilket var andra gången vi for dit för i år. 

 

Untitled

 

Jag läser Jaga vatten av Ellen Strömberg, som är mycket bra. Det är sällan som debutanter skriver så - psykologiskt liksom fungerande karaktärer. Jag var tidigare i våras på bokfika med Ellen också, mycket kul att få träffa henne irl. 

 

 

Jag är fortfarande ivrig på att göra videor om min bulletjournal och lär mig hela tiden lite mer om hur youtube funkar. Nu borde jag bara hitta ngt klipp-program till min nya dator, på den gamla hade jag Moviemaker som dög fint till att klippa av början och slutet. Men inget liknande på nya datorn inte!

10.05.2018 kl. 13:06

Min första bulletjournal i storlek A6

 

Jag har bytt till en ny anteckningsbok, den här gången gör jag min bulletjournal i en Nuuna S som är ungefär en A6 det vill säga hälften mindre än jag är van vid.

 

Untitled

 

På framsidan står det WRITE och på baksidan WRONG. Omslaget är i något material som innehåller läder, och det funkar inte så bra ska jag säga. På vintern när det var som torrast liksom krympte det ihop och boken hölls inte mera fast utan omslaget var alldeles vindigt och ihopkrullat.

Därför var jag så glad när jag hittade ett lämpligt läderfodral för  bujon på söndagsmarknaden Rastro i Madrid.

 

Untitled

 

Jag satt fast en pennhållare i läderomslaget. Det blir som ett slags fickor där var jag satt in boken. Jag har ibland till och med haft två anteckningsböcker i fodralet. Det här lilla häftet med räven på har jag använt för att skriva upp grejer som gäller mitt jobb på Yle Östnyland, vilka knappar man ska trycka på i studion och så.

 

Untitled

 

I Madrid köpte jag också en liten Picasso-kalender, det var liksom som ett dragspel inne i ett fodral om ni fattar. Jag klippte i sär de olika månaderna och limmade in dem i bujon för att snabbt få en framtidslogg med månaderna uppritade.

 

Untitled

 

Jag gjorde också en fin framsida för mars månad för jag trodde jag skulle kunna börja använda den här boken i början av mars. Men sedan fick jag influensa och var så mycket sjuk i februari att min förra anteckningsbok tog slut först i mitten av mars.

 

Untitled

 

Och här har vi min omslagssida för april! En av de roliga sakerna med en liten bok är att det känns vettigt att göra såna här omslagssidor, i en A5-bok blir det lite väl stort.

Annat bra med en liten bujo - den är mycket portabel och ryms i alla handväskor.

 

Untitled

 

En dålig sak med Nuunas anteckningsböcker är att antalet prickar på sidorna är sånt att det är svårt att göra en månadslogg enligt den ursprunliga metoden, dvs att man skriver alla dagar i en rad bara. Tror det är typ 56 mellanrum på sidan så det ryms inte hela månaden om du skriver på varannan rad men sen blir det i den här lilla boken för trångt att skriva på varje rad.

Så i april testar jag något jag aldrig gjort förr - att göra månaden med lådor. Tycker det var lite petigt att rita upp, som synes blev måndagen för bred. Men det verkar funka alldeles bra.

 

Untitled

 

Vill du se fler bilder från min nya bulletjournal så kolla in min instagram, har ett konto på namnet Fager Dam där jag huvudsakligen visar min bujo.

31.03.2018 kl. 12:14

Jag överlevde en andra omgång av Gossip Girl

Kanske det bästa med streamingtjänster är att det går att se om gamla serier. Riktigt sluka en gammal favorit. Av någon orsak har jag varit trög med att se om Gossip Girl trots att jag gillade serien när den kom.

Men nu har jag gjort det gott folk. Sett alla 6 säsonger av Gossip Girl. Jag har tröskat mig igenom hundratals avsnitt med hemliga intriger, karaktärer med hemlig agenda, lyxiga fester och maskerader, och helt osannolika kärkekspar.

Här är några visheter jag kommit fram till (inga stora spoilers jag lovar men ni har väl alla redan sett serien).

  • Säsong 1&2 är bäst för då går alla fortfarande i high school. Det här är det klassiska Gossip Girl - tonåringar som lever lyxliv, syndar och skvallrar.
  • Säsong 5 är riktigt riktigt underhållande trots att handligen vid det här laget har blivit totalt snurrig. Bland annat ska Blair gifta sig med en prins och det vill en ju se.
  • När slutade de alla på college? Varför? I säsong 3&4 studerar de flesta av huvudkaraktärerna men i säsong 5 är de plötsligt alla i arbetslivet och det nämns inte ens varför de slutade studera.
  • Säsong 3 funkar helt klart sämst eftersom alla blir kvar i New York trots att hela säsong 2 handlade om hur de kämpade om en plats på Yale. Det kändes så platt sedan när ingen av huvudkaraktärerna började på Yale.
  • I slutet får vi veta vem som skrev den anonyma bloggen Gossip Girl - när jag första gången såg serien tyckte jag slutet var logiskt. Nu när jag sett om serien hittade jag en massa ställen där det inte alls hängde ihop att den som är Gossip Girl är det.

Puh nu är jag alldeles matt. Så mycket intriger och diadem. Vad ska jag se på nu?

26.03.2018 kl. 18:46

Mars månad i min bulletjournal

 

Välkommen att se min första "planera med mig"-video! Första gången jag filmat medan jag ritat uppslag i min bulletjournal. Kom också ihåg att gå med i den finlandssvenska bujo-gruppen om du är intresserad av planering, kalendrar och bulletjournals. Och följ Fager Dam på instagram om du vill se mer av min bulletjournal, kontot fokuserar mest på den!

25.02.2018 kl. 19:08

Mina bästa tips för Madrid

Untitled

 

Sista veckoslutet i januari tillbringade jag med en kompis i Madrid. Vilken ljuvlig stad! Jag blev verkligen positivt överraskad.

 

Untitled

 

Centrum av Madrid är rätt så kompakt, vi hade hotell på Gran Via och kunde promenera överallt. Vi hade sån tur med vädret också, var soligt hela tiden.

 

Untitled

 

Finns massa bra matställen lite överallt, så är inte värt det att jag tipsar om något visst ställe. Vi hittade många bra tapasbarer i stadsdelen Malasana.

 

Madrid

 

Frukosten åt vi på Gran Clavel nära vårt hotell, churros med kakao var lite väl mäktigt men måste ju testa det en gång i livet!

 

Untitled

 

Förstås ville vi ha öl! På The Stuyck fanns det både öl och mat, supergott. Vi for också till ett mikrobryggeri, Fabrica Maravillas.

Shopping hittade vi också i stadsdelen Malasana. Calle de Fuencarral var en stor shoppinggata med en massa kedjor, jag gick in på Muji och shoppade lite pennor.

 

Untitled

 

På en sidogata till Fuencarral - Calle Hernán Cortés hittade vi till Kilombo vintage, åh borde ha köpt örhängen där.

 

Untitled

 

Mer unika affärer hittade vi ett stycke norrut, på Calle Corredera alta de San Pablo. Calle de Velarde har en massa vintagebutiker, de var riktigt bra och billiga.

 

Madrid

 

En mysig gata vi gick längs var Calle de Santa Isabel. Butiker, kaféer, tapasbarer - vanligt liv. Men på söndag var sedan det mesta stängt!

 

Untitled

 

Där hittade vi också en härlig saluhall som hette Mercado Anton Martin. Riktigt old school saluhall med all slags mat, men också små matstånd. Här ser ni också mitt resesällskap Johanna.

 

Untitled

 

Söndagsmarknaden Rastro var bra! Flera gator fylls av torgstånd där det säljs allt från billiga t-skjortor till hantverk och praktiska vardagsgrejer.

 

Untitled

 

På sidogatorna fanns det också en massa antikviteter som det var kul att se på. Rekommenderar.

 

Untitled

 

Den här gången mäktade vi inte med Prado, räcker liksom med ett museum under en weekend. Vi besökte Reina Sofia, med modern konst. Den mest berömad tavla här är Picassos Guernica. Efter det behövdes en kaffe i solen.

 

Untitled


Alla berömda ställen som Chocolateria San Gines, eller saluhallen Miguel där det finns en massa små matstånd, var proppfulla med folk. Antar att de som bor i förorterna kommer in till centrum på veckosluten för att strosa och njuta.

06.02.2018 kl. 17:37

Kategorier

Senaste kommentarer